Då drar vi norrut för en trevlig omgång av V75 – både spelmässigt och sportsligt. Med två veckor sedan det var Elitloppshelg har många hästar återhämtat sig och kommer laddade för nya toppinsatser. I omgångens topplopp, Jämtlands stora pris, dyker några av Elitloppsdeltagarna upp på nytt och utmanas av de som inte fick vara med.

Jag har på känn att det kan bli fina pengar idag och kommer att spela på med ett baktungt system för att få med skrällarna som jag förväntar mig inleder omgången.

Väder och vind ser ut att bli helt ok och banan rapporteras i fint skick.

Spikarna:

Det blir bara ett singelstreck idag, men det är ett vasst sådant. När Bergh presenterade Melvin Palema i första starten för honom sist, var det en blivande klassklättrare han visade upp. Hästen har tagit ett par steg till i sin utveckling och idag kommer han att göra processen kort med övriga här.

Avd 1 (2140m volt)

Inledningen är omgångens helt klart svåraste lopp att lösa. Jag streckar hela åtta hästar då flera intressanta utrustningsändringar ska genomföras på vissa håll.

Bland de mest streckade ser det dock inte ut att bli några ändringar, men både East Herkules och Malkin är givna ändå. Det är inga hästar som vinner på beställning, men bra nog om det klaffar. Bakom dessa är det en mycket intressant förändring på Viola som äntligen ska testas barfota. Hästen har gjort det bra från dåliga lägen och sett fin ut. Går hon felfritt i volten blir hon att räkna med.

Även storskrällarna Albäck Amy och Affe Dara ska eventuellt lättas i balansen och ska med på min lapp. Sista strecken går Corroded och Lindeberg som båda kan öppna och får fina resor.

Avd 2 (2140m volt)

Kallblodsloppet är inte heller någon enkel nöt att knäcka. Storfavoriten, Solör Stegg, är ingen segerstaplare precis och att inte gardera är det samma som dumhet i mina ögon. Sex streck får det bli och skrällen hänger i luften.

Solör Stegg får plats på lappen efter hästens fina insats sist, men motstånd saknas inte och jag vill varna lite extra för två hästar som bara måste med. Sjö Odin är en mycket snabb avslutare som inte riktigt räckt till på slutet, men sett fin ut. Nu får han gå i ryggar, vilket är bäst, och han blir farlig över upploppet. Även Kringlandstellus har sett mycket fin ut på barfotabalans. Han ska gå så även idag och är given på min lapp.

Vidare streckar jag: Eldvin som kan allt när han känner för det och dagen till ära går han ner i klass, Smedbo Faxen som är jämnheten själv samt Storm Odd med Örjan bakom spakarna.

Avd 3 (1609m auto)

Här kommer det att gå undan initialt och även om Next To None Sib riskerar lite svar från början så blir det han som sitter i spets efter 500 körda. Hästen var dock inte som bäst sist och jag vill ha med två kusar till som blir bättre för varje framträdande.

Sir Ratzeputz är en bättre häst än favoriten i mina ögon. Han är dock bäst över längre distanser och kan få lite problem att hinna med. Styrkan kan dock komma till användning om det får för fort i inledningen och han är given. Även fransyskan Ask For You måste med då hon verkar ha vaknat till i sin nya regi. Sist vann hon, efter att ha körts till spets varvet kvar, och såg finfin ut. Hon tränar ännu bättre efter det och får ett streck hos mig.

Avd 4 (2640m volt)

Spik: Melvin Palema

Avd 5 (2140m volt)

I Brons var jag länge inne på att singla Valentino Strix som sett fin ut på slutet och äntligen börjat fungera fullt ut. Jag backar dock på att hästen inte är van vid volt och dessutom inte är helt rumsren med mycket galopper i karriären. Tre hästar till blir det.

Den som jag tror har bäst chans att utmana en felfri favorit är Serious Try som är lite ömtålig, men nu har två lopp i kroppen efter skada. Hästen vann ett Derbykval i fjol och har en mycket hög grundkapacitet. Håller han ihop blir han att räkna med idag. Även Ajlexes Columbo känns intressant om man garderar favoriten. Hästen står med spetsläge och kommer att sälja sig mycket dyrt om han kommer dit – Varning!

Sist med Digital Control som gjorde ett strålande lopp från ledningen senast. Han må vara bäst i spets, men stallet andas optimism trots spåret idag och då är det värt att hänga på!

Avd 6 (2140m auto)

700 000 kronor väntar vinnaren i Jämtlands stora pris och det är många som anser sig har häst nog att roffa åt sig pengarna. Jag går på tre streck, men håller Call Me Keeper som klar förstahäst för er som letar en spik till!

Call Me Keeper var senast med i Elitloppet och bjöds då tyngsta möjliga resa i tredjespår hela vägen. Han såg dock helt bländande ut och det var inte slutkört i sista sväng när han taktade ur och togs ur loppet. Jag anser att detta är en häst långt utöver det vanliga och hade han haft framspår hade han varit ensam på min lapp.

Nu tar jag med två hästar till som båda är i en stigande formtrend. Ed You står med fint startspår och såg fin ut sist på en bra tid och unghäststjärnan Chelsea Boko som idag kommer att köras barfota runt om.

Avd 7 (1609 m auto)

Avslutningen är ett ojämnt lopp i mina ögon och jag tycker två kusar sticker ut betydligt mer än övriga. En är påpassad medan den andra är helt bortglömd.

Reorder är en härlig häst som alltid gör fina insatser. Hästen kämpar som en furie och insatsen senast var av bästa märke från ett omöjligt läge. Nu är det betydligt enklare emot och jag tycker hästen är klar etta i ranken.

Det roliga strecket är förr förra veckans stallskrik Cigor Coyote. Hästen får idag Örjan i jollen och ska dessutom gå utan skor och med jänkarvagn. Distansen är bästa tänkbara, men spåret ställer till det – varning utfärdas vid minsta klaff!

Spelförslag.

1. 2,3,4,5,6,7,9,11
2. 6,8,9,10,14,15
3. 2,6,10
4. 9
5. 3,5,6,10
6. 3,5,10
7. 5,8