Hej vänner och välkomna till Norge!!! Idag är det Momarken som gäller, en bana utanför Oslo så idag är det V75 abroad. Jag gillar upplägget med att blanda upp loppen ordentligt och de omgångarna som går i övriga norden ger lite extra krydda till spelet.

Som vanligt när det är många hästar från andra länder så krävs det extra mycket av oss som tippare. Som väl är har samarbetet mellan länderna utvecklats på senare år och det är mycket smidigare att kolla på lopparkiven. Svårigheterna ligger i att taxera de utländska hästarnas insatser då motståndarna är ojämnare och bredden, i detta fall i Norge, är sämre.

Jackpott och dubbla spelpotter gäller idag och som lök på laxen bjuder Oslo på fint väder och möjlighet till valfri balans. Glöm inte att voltloppen saknar springspår, upploppet är längst i Norden och att körspö inte är tillåtet!

Spikarna:

Jag väljer att singla en Svensk och en Norsk häst i dessa jämställdhetsdagar…

I andra avdelningen kommer jag att singla speedkulan Happy Petter som laddats för detta loppet en tid och dessutom är den som vunnit spårlotten. Hästen är snabb ut och kommer att få ett finfint lopp härifrån. Stallet är mycket optimistiska och så även min norske tipskompis som jag brukar konsultera vid dessa tillfällen.

Värsta motståndarna har betydligt sämre spår och det underlättade mitt beslut. Emil. B Boko ska INTE gå barfota som det var tänkt och går bort på det medan El Diablo B.R fått spår 12.

Den svensk som får stå ensam på lappen är Allaballakaitoz som äntligen ska gå barfota runt om. Det är en ruskig skillnad för hästen som blir 100 meter bättre på den balansen. Hästen kommer att laddas för spets och jag tror han kommer dit efter lite kubbning. Väl där håller han undan för Papagayo E som visserligen är bättre i grunden, men inte startat på ett halvår!

Avd 1 (2640m auto)

Här är fine Seedorf O.M.F klar favorit trots att han startar från spår 12 och dessutom gör årsdebut. Nog för att han kan vinna, men han är en svajig favorit i mina ögon.

Jag har två kusar som jag absolut inte kommer att släppa och jag rekommenderar er att inte göra så heller. Bartender In är en kapabel häst som jag väntat på ska blomma ut och det är jag säker på att han kommer att göra i sin nya regi. Idag blir det barfota runt om och hästen älskar distansen vilket övriga kommer att få erfara. Näste måstehäst är Royal Ice som jag tror kommer att få sitt genombrott i Norden i år. Hästen har varit med i Hambeltonian och är ingen ömfoting!

Av bara farten streckar jag några till: The Last Ticket som ska lättas i balansen, On Track Piraya som är en stayer av rang, Pepe Di Jeselo som har fint smygläge och Random Shot som blir bättre för varje start.

Avd 2 (2140m auto)

Spik: Happy Petter

Avd 3 (2140 volt)

I kallblodsloppet saknas den riktiga stjärnan och det gör att loppen blir svårlöst. Det är jämnt överlag och för min del blir det sex streck.

Den som jag tror mest på är Kleppe Slauren som utvecklats mycket senaste året. Hästen hoppade dock senast och är inte helt att lita på. Går hästen felfritt kan det bära av till spets och då dyker han upp på målfotot. Värst emot är styrkefenomenet Moe Svarten som blir att räkna med om han kommer fram utvändigt ledaren. Startmomentet blir avgörande då Moe Svarten är lika långsam ut som jag.

På samma start tar jag med en häst till och det är Tekno Jerven. Hästen har inte vunnit på ett tag, men när han funkar är han riktigt bra. Övriga på lappen står med dubbla tillägg där samtliga har chans om de hjälper varandra med tidiga avancemang – Myr Fasken, Fjord Jerven och Nordheim Jaerv.

Avd 4 (2140m auto)

Även här startar en, i mina ögon, lite tveksam storfavorit i Fridericus. Han var visserligen fin vid segern sist, men är lite av en rusartyp som går bäst över korta häcken och känslan är att han kommer att få trötta ben sista 100 här.

Motstånd saknas definitivt inte och jag tycker ett par kusar är lustigt lite spelade. Jag vill varna kraftigt för Chatain som sist gjorde ett mycket fin intryck och för er som kommer ihåg vann hästen på V75 i fjol på Jägers. Bra spår och bra kusk! Vidare är Vacqueyras helt bortglömd. Hästen låg ut som i fornstora dagar sist när hästen flög fram efter en löpning i kön. Hästen är klart bäst i främre träffen och med spetschans idag blir han mycket farlig.

Jag har även följt min norske vän som varnar för Choco Sun och Rafolo som båda har kanonspår och är i mycket fin form. Choco Sun får Erik i jollen och Rafolo har haft dåliga startspår på slutet. Av bara farten streckar jag även Denver och Well Built. Båda har visat hög kapacitet men är bäst över kort distans – chans med rätt ryggar.

Avd 5 (2140m volt)

Ett ganska fint stolopp följer näst. Jag tror mycket på tre av hästarna som startar från tillägg, men en kuse på framspår tar jag med då hon satt fast med alla krafter kvar sist!

Jumble Ås är hårdaste hästen i gänget och gör troligtvis sin sista start för livet då hon ska betäckas. Stallet går ”all in” och drar skorna och ändrar huvudlaget – given! Även Denise F. Boko är högkapabel och enligt min källa är hon Norges bästa sto när hon funkar. Jag är inte imponerad av raden, men lyssnar och streckar. Sist med på tilläggsvolten går Soho som vann i snöyra sist på ett fint sätt. Hon gör sällan dåliga insatser och kan dyka upp i striden här.

Enda pållen på framspår blir giraff-stora Caddie Ivory. Hon ska nu åter gå med optimal balans, precis som senast, då hon satt fast med mycket krafter i behåll och såg mycket fin ut – varning!

Avd 6 (1640m auto)

Spik: Allaballakaitoz

Avd 7 (2140m auto)

I avslutningen väljer de flesta att vila sig mot omgångens största favorit i Goods Of Norway och Flemming Jensen. Stallet är optimister, men jag var inte imponerad av hästens insats sist, trots att han vann, och kommer att gardera.

Jag stormvarnar för fine Protector som inte var långt efter favoriten sist trots dödens hela vägen. Nu har han ytterligare ett lopp i kroppen samt startar utan bakskor vilket är en extra växel – pass upp! Sist med tar jag Conrads Wilhelm som varit klart förbättrad på slutet och har tre raka i raden. Sist var han mycket bra och kunde vinna trots att allt strulade på vägen. Han har vilat efter senast, men tränar bra och är given på min lapp.

Spelförslag: 3528 rader / 1764 sek

1. 2,4,6,7,9,10,12
2. 2
3. 4, 7,8,9,10,11
4. 1,2,4,6,9,10,12
5. 5,10,11,13
6. 4
7. 1,3,9