Derbyhelg i Malmö, en klassisk travresa för min del och jag ligger nu på mitt hotellrum och går igenom allt jag kan innan jag ska ut och hämta in det sista på banan. Det är en klurig omgång idag och det kommer att bli stora pengar för den som lyckas. Jag kommer med stor säkerhet att idiotförklaras av er som läser mina tips idag då jag, men jag ska ta risken då jag kommer att föreslå spik på en häst ingen verkar ha koll på!

Det som oroar i övrigt är vädret som i skrivande stund är minst sagt svajigt. Det förväntas en del regn under eftermiddagen och banan kommer nog att bli lite kladdig. Jägers är dock en av banorna i landet som tål mest vatten och det ska gå att köra med valfri balans trots allt.

Spikarna:

Som jag nämnde i ingressen så kommer en av mina två spikar att gå helt under radarn för de flesta i vårt avlånga land. Jag hoppas dock att ni som vill ha mycket pengar i alla fall streckar hästen om ni nu inte VÅGAR singla. Glöm dock inte var ni hörde om den!!!

Min första spik behöver man inte vara raketforskare för att hitta. Högkapabla Mc Steamy kommer att få nytt förtroende från min sida trots att han hoppade sist. Hästen gillade inte den hårda banan och när han blev trött, efter att ha knäckt ledaren, hoppade han med segern på gaffeln. Idag blir det jänkarvagn på och jag tror hästen är klart starkast i gänget.

Nu då till min spik of the year! När övriga spelkollektivet spelar med livrem och hängslen så kan man säga att jag nog spelar med byxorna nerdragna till knäna. I sista avdelningen spikar ”alla” unghäststjärnan Mister JP, men jag är mycket tveksam. Hästen har bara startat en gång sedan november i fjol då han varit sjuk. Hästen såg heller inte som bäst ut och gick av sin banan med ett anmälningsförbud i fickan!

En häst som dock sprudlar av form och som har tagits lugnt för att vara som bäst nu är Tobacco! Hästen tävlade senast barfota runt om för första gången och såg helt bländande ut. Hästen fick ett omöjligt förstavarv och kom ingen stans i spåren. Han slog dessutom på en kort galopp då han inte fattade vad kusken ville och kördes sedan invändigt. Han gick i mål med alla krafter kvar och Haugstad som körde var helt lyrisk över hästen. Jag ber på mina bara knän att vädret inte ställer till det och att att stallet håller sig till tanken om att återigen låta hästen löpa utan skor – får då kommer Mister JP att åka på sin första förlust i livet!

Avd 1 (2140m volt)

Här kommer många att singla Lover Face som senast vann med en viss Stig H i jollen. Var mycket bra då och är bra, men han har inte visat den där riktiga formen som gav eko i höstas. Jag tycker att han möter flera bra motståndare idag och han är för stor favorit för min smak.

Jag tycker att Exodius Hanover är förste utmanare. Senaste var han tvåa i mål efter en viss Nuncio och slog av bra hästar över upploppet. Samma balans idag och jag tycker hästen har en mycket intressant uppgift framför sig. Även Search Launcher måste räknas med chans i sin nuvarande from. Han var med i samma lopp som favoriten sist och var den moraliske vinnaren från dödens. Nu får han ett vilsammare lopp och ska räkans. Sist med på lappen går Djali Boko som kan allt när han är i form. Går han iväg felfritt, vilket tränaren tror, måste han räknas. Han känns kanon i träningen och har kapacitetsmässigt inga övermän i loppet!

Avd 2
(2140m volt)

Även här finner vi en stor favorit i Digger Lord som startar från ett fint läge. För den som letar ytterligare spikförlag kan detta vara en. Jag har dock ett par hästar som jag inte vill släppa och garderar.

Mellby Ciceron tycker jag är given om man garderar favoriten. Hästen är okänslig för det mesta och gör stabila insatser hela tiden. Han går ner lite i motstånd idag. Jag vill även ha med ett riktigt miljondrag i Staro Ivy League som är hopplöst osäker, men mycket kapabel och gillar Jägersro. Håller sig hästen i trav är han väl värd ett streck och allra helst nu när han är streckad på under en procent.

Avd 3 (1640m auto)

I guld kommer det att gå undan i inledningen och vem som vinner står nog att se först efter 500 meter körda. Går det inte allt för fort ska Arazi Boko ha fin chans, men risken är att någon som inte är med i startrusningen kliver runt gänget till slut.

Förutom Arazi Boko tar jag med temopgynnade Rod Stewart. Hästen är inte så snabb från början, men desto vassare till slut och ser ut att kunna få sitt lopp idag. Lika given på min lapp är Knows Nothing som i och för sig har vilat lite, men känns finfin i träningen. Han är kapabel att runda samtliga här. Även Tumble Dust får ett streck av mig trots att han ska gå med bakskor – kapacitetsmässigt nog vassast i loppet.

Avd 4 (2140m auto)

Här följer omgångens klart svåraste lopp att lösa. Jag tar med hela elva hästar och tycker att skrällen hänger i luften.

De som är givna, för er som inte vill ta så många, är:
Sassafras som var ute i stoderbykval sist och där var favorit, om än en svag sådan. Nu känns omgivningen något enklare och barfotabalans från fint spår höjer chanserna. Si See Sea är ledaren i loppet initialt och kommer att få ett perfekt lopp. Hon har visat sig duga väl i motstånd som detta och är helt bortglömd – given! Sheer Bliss har vaknat till i nu regi och ser bättre ut för var start, liksom Berverly Boulevard som var bländande fin sist vid vinst. Från de sämsta spåren startar två intressanta hästar i Stelina och Speed Hill. Stelina gör sin första start för Bergh och bara måste med på barfotabalans medan Speed Hill är given på sin förmåga att växla ett fält över ett upplopp.

Övriga som jag tar med är Tiramisu som var fin sist, Pledge Allegiance, Vacation Silvio, Global Ride och Borups Nova.

Avd 5 (2640m auto)

I Klass I får fem hästar mitt förtroende. Jag tycker två sticker ut mer än de andra, men kände mig inte trygg förrän alla fem strecken satt på lappen.

Balero Meras visade sist att han borde varit med i Derbyfinalen. Han kördes fast i trötta ryggar och klättrade i mål med massvis av krafter kvar. Dessa krafter har han tillgodo idag och är given. Även Apollonia är given på alla seriösa system. Hästen har gjort två starter i ny regi och sett bra ut. Sist sparade man hovarna för dagens ändamål och det kommer att ge en bra växel. Övriga som ska med är Heartbreaker V.S som bollat med motståndarna i Norge på slutet, Staro Ironmade som gick barfota runt om sist för första gången. Det slog väl ut och hon går så idag med. Sist med går Moondancer som varvar den ena kanonprestationen efter den andra, men har inte fått vinna – idag kanske?

Avd 6 (1640m auto)

Spik: Mc Steamy

Avd 7 (2140m auto)

Spik: Tobacco

Spelförslag: 2640 rader / 1320 sek

1. 1,5,8,10
2. 6,8,11
3. 1,4,6,7
4. 1,2,3,6,7,9,10,11,12,14,15
5. 1,2,4,8,9
6. 9
7. 12