Efter förra veckans ”nära skjuter ingen hare” brinner jag av revanschlusta. Jag missade On Track Piraten (favoriten) och därmed 50 lök vilket har grämt mig en hel del vill jag lova. Det fina är dock att lördagarna kommer igen och därmed nya chanser till miljoner på V75.

Idag drar vi till Gävle, en av Svea rikes snabbaste banor. Det är även sista chansen att kvala in sig till nästa veckas storhelg på Valla. Dels för ekipagen som är finalsugna, men framförallt för kanonerna som ännu inte visat sig goda nog för Elitloppet!

Vädret idag ser ut att bli fint och det är inga konstigheter gällande banunderlag.

Spikarna:

Det blir bara en spik idag, men å andra sidan är det i mina ögon en bergsäker vinnare. Tellmeastory har höjt sig ett par klasser sedan han flyttades till Veijo Heiskanen. Hästens senaste insats var svettig när han plockade ner duktige Pajas Face trots en blytung resa. Det ser ut att bli samma typ av lopp i dag, men det bekommer honom föga och han avgör i god tid innan mål!

Avd 1 (2640m volt)

Inledningen är omgångens svåraste lopp i mina ögon och jag känner mig nödgad att strecka sju kusar för att få lugn i själen. Den stora favoriten, Seedorf O.M.F, ser sårbar ut då han inte är någon blixt ut – garderingstvång!

Från springspår startar mitt drag i loppet – Queer Fish. Hästen är visserligen ojämnt startsnabb, men är vassare i volt än bakom bilen. Jag ser det som trolig att hästen kan nå spets och därifrån blir han mycket bökig att rå på för övriga. Vidare måste en häst som Duffman med på alla seriösa lappar. Han gjorde en strålande prestation sist på ny balans och verkar ha formen på topp.

I kategorin skrällar tycker jag även av Melker och M.T Insider ser roliga ut. Båda är placeringssäkra och ganska kvicka ut. När det väl hittat sina smyglägen så litar de på turen och skulle luckan dyka upp är de mycket vassa över ett upplopp. Sist med går Paparazzi M som får Örjan i jollen samt Bullyoung som kan mycket när aktionen funkar.

Avd 2 (2140m auto)

Spik: Tellmeastroy

Avd 3 (1640m auto)

I silver streckar jag två troliga och två roliga. Jeppas Maxi och Fridericus är på förhand de vassaste knivarna i lådan, men båda kommer med varsin nolla från förra uppträdandet och det är för mig självklart att gardera.

Till spets är jag tämligen övertygad om att Only One Winner drar omgående. Hästen är av rusartyp och det straffade sig senast då det var lång distans och bensinen tog slut i god tid innan mål. Nu är förutsättningarna mycket mer passande och det kan mycket väl vara spets och slut. Med risk för att få sätta på mig dumstruten så väljer jag ändå att även dra ett streck för oprövade Cantabs Fortune. Hästen visade inget speciellt i sin Sverigedebut, men tränar nu förbättrat och ska dessutom testas barfota runt om – tokskräll.

Avd 4 (2140m volt)

I kallblodsloppet ser det ut att kunna skrälla då de riktiga kanonerna inte startar och de bästa startar från tillägg. Det blir inte lätt för dessa att ta in tilläggen på den snabba Gävleovalen och därför streckar jag flest kusar på startvolten.

Bäst chans tycker jag ska tillskrivas fine Skummis som ser ut att sakna svagheter. Hästen har visat sig gå bra över alla distanser och har vunnit över hälften av sina starter i livet. Från springspår är spetschansen god och väl där är det hästen att slå.

Bakom Skummis vill jag ha med två riktiga skrällar från startvolten i Fender och Bilbo B.S. Fender har gjort två fina insatser i rad på slutet och verkar höjt sig en hel del i år. Perfekt smygläge idag och given till glatt odds. Bilbo B.S även han nästan ostreckad, men ska återigen gå barfota bak, en balans om hästen haft ett par gånger och varit mycket förbättrad på.

Från tillägg tar jag med de med högst kapacitet i Art Nökkve och Tangen Haap. Båda har kapacitet att runda ett gäng som detta, men det krävs tempo.

Avd 5 (2140m auto)

I klass II kommer jag att gå kort på M.T King Of Cash och Jeter.

Den förstnämnde har växt till en mycket vass kuse på slutet och hästens senaste insats var magisk. Han verkar hur stark som helst och kommer att göra ett lika bra lopp idag om man lyssnar på stallet. Jeter är draget i omgången då det ryktas om spännande förändringar vad gäller utrustningen. Hästen ska gå utan skor för första gången i livet samt testas med jänkarvagn. Slår det ut som jag tror gynnar det denna kapabla häst och övriga kommer att bli överraskade – men inte jag…

Avd 6 (2140m auto)

Med 15 ekipage bakom bilen brukar det kunna bli lite struliga lopp, men då då hela tre hästar är strukna så är känslan att de med de normalt så svåra spåren är klart gynnade.

Med framspår blir Adrianas Girl ensam på min lapp. Hästen ska gå barfota runt om och kan dessutom öppna snabbt. Från spets är det hästen att slå. Från bakspår startar några mycket intressanta fynd som kommer från mycket fina insatser. Erica gjorde ett formidabelt lopp efter tidig galopp senast och gör hon om det utan galopp är hon oslagbar. Även Fast Agnes gjorde en ruskig insats senast i ett lopp som gick på tok för fort i ledningen. Men när luckan kom på upploppet var det bara en häst på banan och hon vann på en tid som hade räckt i gulddivisionen – stormvarning!

Avd 7 (1640m auto)

Avslutningen är dagens klo och det är alltid lite kittlande att se de hästar som laddats för Elitloppet, men ändå inte är inbjudna. Med bara en vecka kvar krävs att hästarna presterar i paritet med om de skulle startat i Elitloppet och det brukar bli ett härligt lopp.

Jag kommer att kort då det i min bok står mellan glänsaren Nimbus C.D och tanksen Volstead. Båda behöver göra en kanonprestation för vara säkra på att få en Elitloppsbiljett. Övriga som har normalt gör upp om vinsten, Magic Tonight och Mosauique Face anser sig nog ha bra chanser att komma med i Elitloppet även utan att vinna, så de sparar nog så mycket krafter det går i loppet.

Spelförslag: 1680 Rader / 840 Sek

1. 1,2,3,4,5,6,7
2. 6
3. 4,5,9,11
4. 4,7,9,10,12
5. 5,9
6. 5,13,15
7. 1,4