Då var det dags för V75-finaler och denna gång på Gävle – en av Sveriges snabbaste banor. Det är alltid lite kul när de formstarkaste hästarna springer på de snabbaste banorna då det ofta blir fartfyllt och gamla rekord suddas ut.

Höjdpunkten i dag är E3-finalen för treåriga hingstar och valacker. Det är en ruggigt fin årgång i år och idag tror jag ni kommer att få se en nu kanon – en häst som inte många tror hårt på idag!

Det vankas fint väder och uppehåll till tävlingarna och det är en förutsättning för att det ska bli optimala tävlingar. Vanligt trav, som jag burkar uttrycka mig, när det inte finns extra upploppsspår eller vinklad startbilsvinge.

Avd 1

Här bygger vi systemet på att det blir Kalypso Face som håller i taktpinnen och leder in på upploppet. Bakifrån kommer dock en trio som är hårdare, men frågan är om tempot varit tillräckligt.

Viss chans finns att det blir kubbning om positionerna från början, men känslan är att Kalypso är snabbast. 1200 kvar kommer Åke att styra på med Perfect Toll (sjuk sist) och beroende på vem som sitter framför kommer i alla fall ett tåg bestående av ovan nämnde, samt Ardi Boko och Quick Razz, att gå. Det kommer att bli hårt tryck på slutvarvet och den av de tre sist nämnda som får bäst rygg kommer att flyga lågt över upploppet – alla tre räknas. Vi skippar Balticas Yahoo som måste gå med dojjor denna gång!

Avd 2

Även här vill vi gardera och då garderar vi dagens största favorit i Candor Hall. Hästen som vi hade som drag sist när han vann är inte jämn nog att agera jättelampa på V75.

Då favoriten inte är någon blixt ut finns risken för att han får göra allt jobb själv. Sist var han bra, men fick det kört rätt ner i halsen och avgjorde snyggt, men pliktskyldigt. Den som gjorde det grövsta jobbet i samma lopp var Hallelujamoment F och han är med även idag. Nu utrustas han dessutom med ett helstängt huvudlag då Lennartsson tyckte han tappade focus i slutet av loppet. Trots dåligt spår tror vi stenhårt på honom här. Tokdraget är Jam Face som verkligen blommat ut på slutet. Näste senast vann hon i mycket fin stil, på en topptid, från spets och slog flera bra hästar. Sist var hon solklar tvåa i ett lopp som vanns av Super Karma och långt före övriga. Från perfekt smygläge är detta ett roligt spel. Kolla även värmningen på Pasco Frontline som satt fast med mycket kvar i rygg på Kimono Pearl sist och såg finfin ut!

Avd 3

I guld handlar det mycket om vem som kommer till spets. Många tror sig veta att Rakas tar spets och körs där, men vi tycker inte att hans form är solklar och tror att Beanie M.M är det mest troliga spetsbudet efter 500 körda.

Beanie M.M har inte rosat marknaden i år, men för den delen inte heller varit dålig. Det är en häst som har förväntningar på sig och därav är spelvärdet ganska högt på honom mest hela tiden. Från spets säljer han sig oftast mycket dyrt. Vi vill dock ha med två djur till som är bra, mycket bra. Monster Drive har ännu inte vunnit för Svanen och det är nog mest en slump. Hästen går klart bäst bakifrån och så blir fallet nu och han ska räkans med toppchans. Draget är Trustworthy Ås som verkat hittat sig själv hos tränare Svensson. Hästen ståtar med två raka och insatsen näst senast var grym och med minsta klaff blir han farlig.

Avd 4

I klass II-finalen väljer vi att ta fram den breda penseln och målar på rejält. Favoriten, Digital Darling, må komma från stall Melander i högform, men är bäst över korta häcken och vi tror på skräll. Dessutom ska hästen tävla igen på tisdag och det känns oroligt.

Geting Sånna växer allt mer i våra ögon och han mötte tuffa djur sist utan att göra bort sig. Fint läge och lättare emot tycker vi – givet streck. Future Love slarvade vi med sist och missade barfotainfon. Hästen dansade till spets och vann helt överlägset i mycket fin stil. Samma balans nu och ett toppstreck. Super Karma kom bort sist och det är bara att glömma. Gången innan vann han lätt och har hög kapacitet för klassen. Vi har tre riktigt roliga kantbollar att bjuda på utöver nämnda hästar alla streckade klart under tio procent. Balzac Boko imponerade oerhört näst senast på barfotabalans och vann med ett halvt upplopp. Gången efter såg han minst lika fin ut, men hamnade i trött rygg och så var den dagen förstörd. Efter det tränar han än bättre och detta, gott folk, är en mycket bra häst för klassen! Eros Tooma gjorde grovjobbet själv sist och föll med flaggan i topp. Gången innan vann han på V75 i fin stil och känns bortglömd här. Global Limit är en trashansk som är mycket bra vid sunda vätskor. Nu får hon sitt rygglopp och kan slå många på speed.

Avd 5

Här spikar vi emot storfavoriten och det känns helt rätt. Trots att Edolles Malte var grym sist på V75 kan vi inte bortse från loppet dessförinnan.

Näst senast mötte favoriten Cali Maks från lika start. Edolles Malte vann även det loppet, men knappt och efter en mycket mer vilsam löpning. Nu står Cali Maks 20 meter före och vi kan inte på något sätt se hur favoriten ska kunna plocka in dessa utan att det strular oerhört för Thomas Claessons häst. Cali Maks är en sund spik!

Avd 6

I E3-finalens öppna klass finner vi en hel startlista med mycket fina treåringar. Vi gör tärt emot de flesta andra (med risk för en eventuell dumstrut)och det på info vi fått bakvägen.

Jorma Kontio, en man som normalt inte säger annat än ”pra hest, snapp hest” går ovanligt långt i sin bedömning av Cassanova Boko och hans chanser i loppet. Utan att säga att hästen vinner så lägger han, i nästan alla intervjuer, ett härligt tryck i att man inte får glömma hästen och hur fin han varit. Till detta har vi även lite info från en av Nurmos hästägare som menar på att detta är en riktig häst, väl så bra som Chelsea Boko. Nu ska man dessutom rycka skorna på hästen. Från skor runt om till barfota runt om är ett knep som nästan bara Nurmos och Svanstedt klarar av fullt ut och detta är vårt bidrag till spikdrag i omgången!

Avd 7

Avslutningen blev härligt spekulationstät när Parkin drog spår ett och två startsnabba motståndare plockade spåren direkt utanför. Tar Parkin spets vinner han – annars är det öppet värre.

Då Parkin är ojämnt startsnabb och de gånger han öppnat vass haft spår längre ut så garderar vi. Mellby Sambuca och Francais Du Gull är i full form och dessutom kusliga ut från början. Det känns som att Åke sitter på den snabbaste springaren och skulle han komma förbi från början är mycket vunnet. Det enda vi kan vara säkra på är att det kommer att gå fort och att det kommer att gynna de som inte är med och kör från start. Förutom de tre ovan nämnda hästarna tar vi med tre till som kommer att profitera på det höga tempot. True Advantage är ingen skräll, men dum att ta bort. Hästen kommer från det formstarkaste stallet och var grym sist. De två andra är dock roligare båda har chans om det går för fort där framme. Ricardo Des Ecus gjorde en fruktansvärd insats sist på Axevalla när han satt sist invändigt i sista sväng och sedan tog 15 längder på vinnaren och var tvåa i mål. Är han i samma form nu vill inte vi stå utan honom på lappen. Indigo Broline har äntligen hittat formen igen efter att ha varit under isen länge. Hästen är mycket, mycket bra när han är hel och vi varnar kraftigt för honom trots spåret.

Spelförslag: 2016 rader / 1008 sek

1. 1,9,11,12
2. 4,8,9,10
3. 6,8,10
4. 4,5,7,8,9,10,11
5. 4
6. 4
7. 1,2,3,4,9,12