Gävle är som vanligt V75-värd veckan innan Elitloppet och frågan är om det, som vanligt, stannar vid en mycket låg utdelning. Det är i alla fall fina lopp rent sportsligt och dagens höjdpunkt, Prins Daniels Lopp, löser knuten om vilka som får de sista platserna till nästa söndag.

Gävles bana är pilsnabb och det kommer nog att bli svårt för de hästar som startar med bakspår och med många tillägg. Valfri balans gäller.

Avd 1

Här tror jag det står mellan far och son Svanstedt. Som vanligt kör Åke den han tror mest på, men efter den ögonöppnaren som Brazil Boko fick senast så kommer han att vara ännu bättre nu.

Rocky Winner har inte funkat fullt ut för Åke och han har sett sämre ut än i sin tidigare regi. Efter senaste så har han dock lipats i jobben och känns förbättrad vilket kommer att krävas om han ska slå stallkamraten. Brazil Boko är en trögstark häst som varit lite svår att få igång i år. Senast gick han dock med optimal balans för första gången på länge vilket resulterade i en imponerande seger. Med den farten han visade att han hade i sig i det kortloppet kommer han att utmana favoriten om han bara kommer ut från sitt innerspår.

Avd 2

Här tycker jag att Offshore Man sticker ut. Hästen har kämpat storstilt i sina senaste lopp mot betydligt vassare hästar än de han möter idag. Han är dessutom kvick ut vilket gör att han är omgångens bästa spik i mina ögon.

Avd 3

I guld kämpar en handfull optimistiska tränare om de flå platserna som återstår till Elitloppet. Normalt är Sanity given som spikförslag, men efter en mycket strulig vår är jag osäker på att ett fint banjobb räcker för att vara i tillräckligt form!

Jag kommer här att gardera stort då även Mr. Picolit haft problem tidigare i år. Hästen travade illa i kurvorna senast och det luktar dödens för hästen denna gång – sårbar. Iceland är mitt drag trots det trista läget. Hästen har sett mycket fin ut på slutet och har inte haft någon som helst tur med sina löpningar. Nu kommer det att köras hårt och med det bjuds hästen in – varning! Oracle bör även han normalt ha ett långt finger med i spelet om segern. Hästen var dock inblandad i en vansinnesöppning sist, men höll trots det bra. Nackdelen blir om den urkramningen sätter sina spår idag och att hästen då kommer att underprestera. Skrällarna är Up Dade Hoss som bara vinner och vinner, Disco A.E som är oerhört kapabel, Nahar som kan flytta på sig rejält samt Indigo Broline som många kommer underskattat länge, men kommer att få omvärdera.

Avd 4

Ni som följer mina tips vet att jag nästan uteslutande väljer att garderar lärlingsloppen och i synnerhet när det dessutom är stolopp. Inga undantag denna gång!

Ett kul streck är Umbria som gör V75-debut i bröderna Larssons regi. Hästen ska denna gång utrustas med jänkarvagn och köras med lättare balans vilket jag tycker låter mycket intressant. Favoriten Qvintette är bra, men riskerar att få göra väldigt mycket jobb själv här. Det kan gå, men hon ska inte vara själv på ett seriöst system. Mina drag är Ninepoints Ariel som köras av en duktig kust och är tvärspeedig samt Fortuna Sund som ska gå barfota runt om!

Avd 5

Här tar jag hänsyn till mitt inledande resonemang om att hästarna som startar långt bak kommer att få svårt på den snabba banan och nu tror jag det blir jättetydligt.

Jag spikar den startsnabbe norrbaggen Kolnes X.O. Hästen debuterade senast för Mikael J Andersson och var klar tvåa bakom kanonen Solvang Balder. Jag bygger mitt tips på att hästen susar till spets, håller ett jämnt 25-tempo och med det inte bjuder in övriga dansen.

Avd 6

Första dubbelavdelningen kräver några streck och för min del fem. Två är påpassade, men tre av mina streck är fina rensare!

O,P´s Flirt och Sandman Sand är de två påpassade hästarna och de är självklara på lappen. Båda har sett mycket fina ut på slutet och är jämngoda. Mina drag tycker jag dock inte är mycket sämre och de är förvånansvärt lågt streckade. Walle Night startade senast med två raka segrar i raden. Han blev då hängande i tredje i ett och ett halvt varv, men var ändå tuff nog att bli tvåa. Spår och distans är inga bekymmer. Rapide Du Pommeau är snabb ut och obesegrad från spets. Senast var han godkänd i skymundan och håller fin form för dagen. Foal Tooma är sista hästen med på lappen. Han har haft fin form länge och från ett bra startspår ska han ha bra chans till glatt odds.

Avd 7

Här är det många som spikar Democrat, en häst som gjort en härlig utvecklingsresa i sin nya regi. Jag ser dock den lite veka hästen han var innan framför mig och vill se mer innan jag spikar.

Jag gillar Up Up And Away starkt. Hästen är ännu orutinerad, men besitter ett underbart steg och som det ser ut finns det mycket utveckling i hästen. Trots spåret släpper jag honom inte. Veckans bomb har jag hittat i Long Night, en häst som nu har två lopp i kroppen efter lång vila. Senast var han oerhört bra efter att ha fått gå själv i tredjespår hela sista varvet. Han var trots det bara ett par längder efter i mål och han är helt bortglömd här!!! Sist med på lappen går Un Sacco Di Soldi. Hästen har årsdebuten avklarad och kommer att få en fin resa då han har rygg på den startsnabbe favoriten!

Spelförslag:

1. 1,2
2. 3
3. 1,2,3,5,6,7,9,10
4. 4,5,7,8,10
5. 2
6. 2,4,6,7,10
7. 3,8,10,11