Nu har vintern tagit ett järngrepp om landet. 20 minusgrader till dagens tävlingar på Gävle ger klara förutsättningar för de tävlande – brodd runt om och inga lätta aludojjor för de som inte gillar skor!

Tyvärr ser de största favoriterna mycket starka ut och det kan bli svårt att pressa ur många miljoner av dagens rad. Jag gör dock som vanligt ett försök och har några riktigt roliga drag att bjuda på – häng på!

Spikarna:

Man ska hänga på stallen i flyt! Det är en god taktik för oss travtokar och en taktik som gett mig många glada slantar genom åren. Idag har jag fokus mot Daniel Redén och hans hästar efter Onsdagens uppvisning där hästarna gick grymt bra. Jag tar rygg redan i första avdelningen och singlar Order By Keeper som sist visade att skor inte bekommer nämnvärt när han spurtade sylvasst till ett andrapris. Värsta motståndaren har dragit spår 12 så trots dåligt läge bör chansen vara bra!

Kalla mig trist, men att gå emot On Track Piraten efter hästens fantastiska insatser på slutet är näst intill dumdristigt. Motståndet är dessutom ganska vagt så valet att singla Strömbergs kanon blir inte svårt för mig idag!

Avd 1 (2640m auto)

Spik: Order By Keeper

Avd 2 (2140m Volt)

Isbjörnarna tar vid i andra avdelningen och det är en mycket öppen historia. De nyheter som man måste känna till i kallblodssverige för dagen är att J-O Persson fått en utmanare som kallblodskung i Öystein Tjomsland. Den norske tränaren har nyetablerad i Sverige och har många fina kallblod i sitt stall. Idag startar han två, Sjö Odin och Valle Jerven som båda är givna på min lapp!

Motstånd saknas dock inte. På start finner vi fine Torpa Nicklas gör allt för att komma till spets. Chansen ska vara god då han öppnat vasst i volt tidigare och från spets räknas han tidigt. Två hästar till från start ska med i Järvsö Elviz, som är mycket speedig, samt Alfie som får Örjan i jollen.

På tillägg står Tomtegubben och Gärdsjö Viking med springspår och träffar kuskarna rätt från början kommer de att sitta bra till direkt. Sist med på lappen måste Kleppe Manden. Hästen fick ett opassande tufft lopp sist, men höll mycket bra och visade toppform. Hästen är snabb i ryggar och ska köras på speed!

Avd 3 (2140m auto)

Spik: On Track Piraten

Avd 4 (2140m volt)

Näst följer premiären för SHL-loppet som kommer att vara ett stående inslag på V75 fram till i Mars. Det är ett försök att koppla ihop Travet med Hockeyn och mynnar ut i att en av klubbarna kommer att få 50 000 till sin ungdomsverksamhet.

Det börjar inte enkelt för oss tippare och jag känner mig tvingad att strecka inte mindre än tio hästar. Jag utlovade några roliga drag i inledningen och här kommer två av dem: Carja är härdad på Valla under nästan hela karriären och är konstigt streckad idag. Senast fick hästen en kall rygg i ansiktet och den dagen var förstörd, men var veckan innan fin som fyra. Idag är det perfekt läge och Takter i Jollen – varning. Nästa måstestreck är Evasion Boko som var finfin sist vid vinst mot hingstar och nu bara möter ston!

Vidare streckar jag: Masai Southwind som har fin form, Sally Steel om hon går felfritt, Celebreightr som var bra sist, men inte gynnad av spåret, Tequila Palema som är stark och kan göra mycket själv, Blue Star Miracle med ryggresa, Sonata Ås som är bättre än raden och spurtkanonen Joy Ribb.

Avd 5 (2140m auto)

I Bronsdivisionen var jag ett tag inne på att singla Linslusen A.U och hade gjort så om det var frågan om ett kortlopp. Hästen är dock inte lika vass över medeldistans och därför garderar jag med två hästar till.

Victory Pilot är klart intressant idag. Hästen debuterade sist för Nurmos och gjorde det på bästa sätt med en enkel seger. Denna gången kommer hästen dessutom att utrustas med ett helstängt huvudlag för att få honom mer på hugget – intressant! Med går även Be Spontaneous inte bara för att han kommer från stall Redén utan för att det är en mycket bra häst. Han har fått lite annan kost sedan senaste loppet och känns enligt stallet klart piggare på det!

Avd 6 (2640m volt)

Här kommer den favoriten som jag tänkt fälla idag - Ready Ribb. Hästen må vara bra och han har stabiliserat sig på slutet, men det är en osäker häst och spår fyra är sämsta tänkbara. Går han felfritt bli han svårslagen, men jag vill ha med en häst till som är oerhört kapabel.

Hästen jag tänker på är Make It Quick från stall Nurmos. Hästen återkom förra veckan efter lite återhämtning och vann lätt på en, för honom, opassande bana. Han ska ha gått framåt med det loppet i kroppen och han blir inte rolig att stå emot upploppet ner.

Avd 7 (2140m auto)

I avslutningen lämnar jag helt de två mest streckade hästarna. Jag anser att det finns fyra bättre streck och att det är en korkad idé att betala för tveksamma favoriter…

Tjacko Zaz är den jag tror mest på. Hästen har ännu inte vunnit ihjäl sig, men jag vet att Reijo har höga förhoppningar på hästen – given! Vidare måste Don Di Quattro med. Hästen är mycket bättre än vad raden påvisar och han är helt bortglömd idag. Avsluta kan han så med lite tempo i spets biter hästens avslutning mycket bra. Starke Quakerman tycker jag var klart förbättrad sist och är given på min lapp- Sist med på min lapp går Zelma från perfekt läge. Hästen vann två raka i November på bra sätt, men sedan har det strulat mot tuffa hästar. Idag går hon ner i klass och ska räknas tidigt!

Spelförslag: 1920 rader / 960 sek

1. 11
2. 2,4,,6,8,9,13,14,15
3. 11
4. 1,2,3,4,5,7,8,12,15
5. 2,6,9
6. 4,12
7. 1,3,8,11