Då var det dags för Eskilstuna och näst sista chansen att kvala in till Olympiatravets final. Årets upplaga ser ut att bli riktigt bra även om Maharajah i veckan tvingades tacka nej. För oss spelare blir omgången ju inte direkt mindre intressant då det är Jackpott och möjligheten till 47 miljoner gör att spänningen stiger ytterligare.

De ytter förutsättningarna ser ut att bli mycket bra och valfri balans gäller.

Avd 1

Här tar jag i och singlar Narold Vox som jag tycker bara blir bättre och bättre. Hästen kommer från en mycket fin insats och ska nu dessutom köras barfota runt om och med jänkarvagn. Skulle hästen komma till spets vinner han utan prut och spetschansen ökar nu när Björn kör!

Avd 2

Här kommer det att köras som om loppet var det sista i världen inledningsvis. En handfull ekipage är ute efter spets och det är inga blyga kuskar som möts. Jag garderar då det kan gå allt för fort för allt för många här!

Tintin är mitt första streck och den som kommer att gynnas mest av ett högt tempo. Sist var hästen bra, men behövde loppet och tränar förbättrat nu. Harvey Tornardo är även han given på lappen efter sin fina comeback sist. Hästen har dock visat sig lite ojämn och som stor favorit är han inte speciellt rolig. Temprament är väl lite av omgångens darkhorse efter sin senaste insats där han sprang under 12 över medeldistans på barfotabalans. Utrustningsmässigt blir det samma nu med plastade hovar, men frågan är om denna gamle gubbe är så bra eller om han bara, lätt senildement, glömde sina begränsningar och sprang i tron att han var Varenne…
Kebenekajse är en utpräglad spetshäst och är en av de som kommer att köra hårt från början – kan gå från spets om han får trolla bort några hundra meter mitt i loppet. Skrällarna är Misty Marke som Jennifer Tillman är mycket uppåt på och Fuzz som är helt bortglömd här!

Avd 3

Med risk att få gå med en dumstrut på huvudet fram tills hästen vinner Elitloppet så chansar jag och garderar storfavoriten Formula One, som trots allt gör årsdebut. Anledningen är att jag väntat på just det som händer idag och det kan bli något alldeles extra!

Nämligen att Veijo för första gången rycker skorna på sin värsting Solvato. Hästen har gått mycket bra sedan han kom till Sverige, men har liksom sprungit med handbromsen i. Nu tror jag att alla bromsar kommer att monteras bort och det blir som att ekipaget springer i nerförsbacke loppet igenom – jag tror det kan bli enormt bra och favoriten ska inte vara säker på någon ting. Av bara farten får även Kash Cantab plats på lappen. Titta på hästens avslutning senast och när två träter…

Avd 4

Lärlingsloppet som följer här tycker jag ser intressant ut både spelmässigt och sportsligt. Det kommer att köras friskt även här från start och sen gäller det att hitta ekipage med mest is i magen!

Jag är imponerad av Super Photogenics utveckling och han är min absoluta förstahäst. Bakspåret behöver inte vara fel då han slipper vara med i spetsrusningen och kusken kan bida sin tid i kön. Avsluta snabbt har han visat sig kunna vid flera tillfällen. Mynta Broline är även han given på min lapp. Hästen visade i fjol prov på grym kapacitet även om han varvade succé med några plattmatcher – lopp i kroppen nu! Spets tror jag till slut Ne Me Quitte Pas tar och därifrån vågar jag inte ta bort hästen även om det nu är medeldistans. Med går även Cutting Edge som varit finfin på slutet och Hertig Shim som var förvånansvärt bra i sin årsdebut senast.

Avd 5

Omgångens svåraste och jämnaste lopp följer här och det är som så många gånger ett stolopp. Det är bara att konstatera att stonas insatser oftast är mer ojämna och det gör loppen så mycket svårare att lösa med få streck. Nu spelar jag med alla utom tre och det känns tryggt.

De so sticker ut är Freja Sund och Echo´s Girl. För er som absolut inte vill har så många kan det räcka med dessa. Freja är absolut toppform och startar från ett fint läge medan Echo´s Girl nu sin andra start för Nurmos och ska optimalt balanserad denna gång. Vidare tycker jag att man inte får miss Global On Fire som ska gå barfota runt om, Nikita Broline som Untersteiner varnade för i vinnarcirkeln på Kalmar igår och Aroma Grim som var mycket bra i sin comeback och är van vid tuffare djur än dessa! Övriga på min lapp är 1,2,4,5,9,11 och 14.

Avd 6

Här har jag hela veckan varit inne på att spika Sandra Volo som jag vet att stall Walmann laddat upp rejält med inför denna uppgift, men jag har fått kalla fötter och garderar med en häst till som imponerade sist under allt annat än optimala förhållande för henne!

Hästen jag syftar på är Jeepster som normalt inte går ett steg med skor och brodd. Senast kämpade hon dock storstilat och höll undan på en för dagen mycket bra segertid. Barfota nu och full laddning för spets. Vad gäller Sandra Volo så är jag övertygad om att hon kommer att göra en kanoninsats och hon är mycket intressant att hänga upp en Dagens dubbel på för den som vill åt en bra slant.

Avd 7

Avslutningen har gett mig gråa hår. Maverick Man eller Archangel Am, Archangel Am eller Maverick Man? Två kanoner med en lysande framtid framför sig. Jag kan ju göra det enkelt för mig och ta båda, men jag har gett min f*n på att ta reda på vem som är bäst och tror mig löst det hela.

Efter en hel del traskande på stallbacken på Kalmar i går kväll så har jag fått den infon jag behöver. Archangel Am är den som vinner! Enligt stallet hade hästen vunnit fram och baklänges sist om hästen inte haft svårt med fästet bak runt sista sväng. Det är hästens svaghet, om än så liten, att han han måste ha fäste bak för sin grova aktion. Det kommer att fixas till dagens start och den enda svagheten är nu eliminerad! Jag spelar på att Ludde sitter utvändigt Maverick Man under sista varvet och vinner med en halv längd på ren råstyrka!

Spelförslag: 2160 rader / 1080 sek

1. 5
2. 1,3,5,6,8,9
3. 1,2,6
4. 1,2,5,10,11
5. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,11,12,14
6. 4,10
7. 10