Massor av mat, tv, paket och TRAV! Julhelgen bjuder verkligen på något för alla – för min del så passar det mesta in! Fyra omgångar V75 på en vecka gör det ännu bättre och med lite flyt så kan det bli riktigt roligt med omåttligt mycket pengar då det inleds med Jackpot idag på Bergsåker!

Jag har gjort vad jag kan för att få fram statusen på dagens bana, men jag har inte fått de svar jag velat. Som det såg ut i natt, med många minusgrader efter att det regnat, spelar jag med förutsättningen att det krävs minst skor med brodd bak. I övrigt trav som vanligt!

Avd 1

Jag inleder med att spika direkt. Calvados Crane tycker jag ser ut att ha en helt perfekt uppgift i denna skrala silverdivision. Sist hoppade han, men var då felskodd och nu återgår man till ordinarie balans. Han är snabb ut och går på alla underlag. Skulle han få svar invändigt så är han vass nog att slå övriga från dödens och jag tycker det känns som ett tryggt spel!

Avd 2

Jag spikar vidare nu när jag igång! Trots att jag bukar göra allt för att finna anledningar till att gardera storfavoriterna så kan jag denna gång inte se något som ska kunna fälla Mellby Brunello. Hästen var mycket, mycket fin sist då han kördes med jänkarvagn och helstängt huvudlag och vann med halva upploppet. Samma utrustning nu och det är spel mot ett mål!

Avd 3

I klass I-loppet höjer sig två hästar klart över mängden. Det är Persos Smokie och Trailing Edge som normalt sett springer åttor runt övriga och jag blir mycket förvånad om det står någon annan som segrare när loppet är över.

Hade Persos Smokie haft spetsläge hade jag spikat då det är frågan om en mycket kapabel häst när han springer på fyra friska ben. Hästen är dock skör och hade varit ifrån längre inför sin comeback senast. Hästen såg trots det mycket fin ut och gick fort över mållinjen efter att ha blivit dragen sist i fältet. Trailing Edge är normalt bäst över längre distanser, men Bergharn och hemmaplan betyder att hästarna är välmatchade och har preparerats optimalt för uppgiften. Jag tror hästen sitter i dödens efter ett halvarv och sedan maler han sakta ner övriga.

Avd 4

Efter att bara slösat två streck på de första tre loppen kommer jag nu att släppa loss ordentligt framöver. Jag börjar här i treåringsloppet där de orutinerade ungdomarna kan komma att få problem med den förväntat stökiga banan och en gardering är ett måste!

Favoriten Bankers Ransom är definitivt i fara då hon normalt går barfota runt om och det är knappast aktuellt idag. Sist var hon bara ok och jag tror det blir svårt för henne nu. Bearhawaii är mycket spelad, men är inte rumsren och brukar hetsa upp sig i loppen. Från står åtta känns det som att han måste laddas iväg och då är det stor risk för att det går för fort. Västerbo Fantast vill jag varna lite extra för. Hästen är inte så tufft spelad och det är konstigt då han såg bländande ut som fastlåst i ett hårt gäng sist – fint läge dessutom! Heart Line är även hon given på min lapp. Hon avslutade mycket förbättrat sist inte långt efter kanonen Ragata! Vidare går Berghs båda med liksom Naiad Broline som härdats i tuffa lopp under säsongen.

Avd 5

I isbjörnsloppet finner vi startande på tre volter. Jag tycker man kan släppa hästarna på start då ingen av dem duger på V75 och jag letar istället vinnare bland de som anfaller bakifrån!

Jag sticker ut lite och rankar Nordvanja etta. Hästen var snuskigt fin sist när hon vann plättlätt, om än efter en fin resa. Hästen är gynnad av brodd och jag ser henne som en bra vinnare här. Bästa hästen är nog annars Föynland Kongen som startar med dubbla tillägg. Hästen gjorde så sist han var på besök i Sverige och vann då lätt, men då på barfotabalans. Tränaren tycker det är minus med skor och ligger lite lågt tycker jag. Rote Jon är även han gynnad av att gå utan skor, men gjorde det bra med dojjor sist och han är given. Sist med går Tyri Svarten som normalt inte gillar Bergsåker, men är en krigare som jag gillar. Han är knappt streckad och är bra mycket bättre än så – miljondrag!

Avd 6

I första dubbeln är ingen chanslös och det blir ett dyrt lopp. Jag hamnade till slut på hela åtta streck och det känns trots det inte helt tryggt.

Peaberry har vunnit spårlotten denna gången och står redan med halva sulkyn i spets. Han är dock ingen grovjobbar och det krävs att han får bestämma lite för att han ska rinna undan – vilket mycket väl kan bli saken här! Värst emot i spetsstriden är Manstones Classic som gjort det bra över längre distanser på slutet och nu kommer att trivas bättre då det är sprint. Som sämst rygg ledaren och är ett mycket kul streck. Bästa hästen är Rico Follo, men som så många är han bäst barfota och får hoppa ner lite i ranken. Från Bergh stall startar inte mindre än tre djur. Jag tar med Tresor D´inverne och Amiral D ínverne. Båda är bra för klassen och enligt stallet är det likvärdiga chanser. Även Brisco Boko är given, bra i dödens sist och får gå i ryggar nu. Sist plockar jag med Reveur Sand som är helt bortglömd från perfekt smygläge. Han gillar blaskiga banor och kan bli mycket obehaglig för övriga denna gången!

Avd 7

Dagen avslutas med ett långlopp och stor, stor favorit är tuffingen Ultralum som på pappret ser ut att ha ett helt perfekt lopp. Jag tycker dock att det finns flera frågetecken och kommer att gardera.

För favoritens del var det tänkt att han skulle gå till vintervila efter senaste framträdandet. Det var nästan två månader sedan och det är inte helt självklart att hästen ens är i närheten av den form han visade då! Inte heller kusken är någon självklarhet. Nu är det V75 och Leif Eriksson är ingen man som radar upp rikstoto-segar. Jag streckar tre hästar till och alla från andra startvolten. Udo´s Oiler är en långskuffare av rang och han är mycket uppåt i jobben efter lång tid av formlöshet. Robin Ru ska även han med. Han är normalt mycket bättre utan skor, men det är främst speeden som påverkas och över lång distans räcker hans fart även med skor.Storskrällen är Tell Me No Lies som är en kanon de dagar han känner för det. Nu är han hetsad i träningen och kommer att göra ett klart bättre lopp än de han gjort slutet!

Spelförslag: 1792 rader / 896 sek

1. 4
2. 2
3. 5,7
4. 2,3,4,7,8,9,11
5. 9,11,12,13
6. 1,2,3,4,8,9,11,12
7. 6,10,11,12