Vi lämnar Solvalla och julen och åker mot väst och krigar vidare på Axevalla hed! Vi tar med oss en jackpott som ser ut att kunna slå väl ut då det är en riktigt klurig omgång idag.

Banan ser ut att hålla trots att det regnat lite och barfotakörning är inga problem. Tänk i övrigt på att det är Sveriges längsta upplopp och det ger bakspårshästarna en något bättre förutsättning än vanligt!

Avd 1

Jag inleder med att storgardera ett hopplöst svårt stolopp över kort distans. Fördel är det för duktige Bo Westergård som har två bra hästar i loppet och kan styra upp taktiken.

Från spår ett startar han Ruth Reersturp som kommer att göra allt för att ta emot de värsta motståndarna och med det ge stallets andra häst, Hanna Banker ett lopp i draget. Båda ska ha bra chans att segerstrida, men fördel för Hanna då risken är att det blir utdragen körning inledningen. Given, även på ett litet system, är Alchemilla Rich, som tränar mycket förbättrat för dagen. Hästen är oerhört speedig och på tok för lågt spelad. Qvintette är en hårding som ska köras offensivt här. Hon har formen i topp och måste räknas som hon sett ut på slutet. Pelikan Trio vågar jag inte heller vara utan så hon visat sig kapabel och nu tränar starkt efter sjukdom. Skrällarna är Raising Rhonda som duktiga Anna Forsell tagit över och Caddie Geisha som åter ska gå barfota runt om och är mycket bättre än raden visar!

Avd 2

Jag chansar bort favoriten Misty Marke här då jag tror han får svårt att hålla upp sitt innerspår och med det riskerar att få, för honom, fel lopp!

Peros Amarula är det självklara förstastrecket för min del. Nu har hon två lopp i kroppen för sin nya tränare och blir hela tiden allt bättre. Jag vill även varna kraftigt för Nice Legs som sett mycket formstark ut på slutet och nu åter ska köras barfota runt om. Hon kan göra mycket själv på vägen och blir farlig här. Jag betalar även för Skyreach som har en fin segerprocent i år och nu ska testas barfota runt om och eventuellt med jänkarvagn!

Avd 3

I klass I tycker jag att två hästar höjer sig betydligt över resten och jag gör det enkelt genom att ta dessa – klart!

Mercury Broline hoppade sist, men då var det voltstart och enligt stallet är han en ”riktig mupp” men den startmetoden. Nu är det bäddat för felfri avgång och gör han bara nästan en lika bra insats som näst senast blir han mycket svårslagen! Den som har kapacitet att utmana är norske gästen Cloud Connected. Han kommer med en imponerande rad och har visat sig duga fint i Sverige tidigare.

Avd 4

Även här känns det som att några hästar är väl så mycket bättre än övriga och det ska inte krävas så många streck för att lösas. Tre blir det för min del och det känns heltäckt.

Normalt är Lovelock bara bäst, men hästen har bara ett lopp i kroppen på ett helt år och är normalt sårbar. Nu är han dessutom favorit vilken bara måste garderas. Ett mycket kul drag är Geting Sånna som gör debut för Glenn H Persson. Hästen har inte utvecklats som förväntat i tidigare regi, men ska enligt mina kontakter nu har släppt till ordentligt i träningen – varning! Given är även Race Cowboyland som ska med på alla seriösa system. Sist fick han se sig akterseglad av en viss Raja Mirchi, men var å andra sidan halva upploppet före de övriga i mål! Hästen är i grymt slag för dagen!

Avd 5

Ett stolopp till bjuds det på och som det första är även detta svårt att bena ut på få streck. Min plånbok tillåter fem streck och det kan vara i minsta laget för den som vill känna sig helt trygg.

Honeydew rankar jag först och det efter hennes insats sist. Hästen är mycket vass när hon går felfritt och kan runda ett fält på egen hand – precis som senast! Village Suprise hade jag nog spikat om hon inte dragit sämsta spåret! Hästen var mycket bra sist över opassande kort distans och gynnas kraftigt av att det nu är ett halvvarv längre – kul drag! Två hästar absolut toppform är Pamela Ali och Muscles Girl. Båda rensar friskt vid seger och är givna på min lapp. Sist med går kapabla Bedas Chip som nu återkommer efter vila, men tränar bra och stallet är uppåt!

Avd 6

Första dubbeln avgörs över 2640 meter och jag tycker tre hästar gynnas enormt av detta gentemot övriga.

Bästa hästen är Rooibos och han borde kunna vinna loppet utan problem vid sunda vätskor. Nu vet jag dock att han inte varit lika vass i träning som i somras och även kommer att gå tyngre balanserad än när han gjorde sina topprestationer. Detta sammantaget gör att en häst som Kalle är given, men även Blixtodunder som vässats inför denna starten! Kalle är en riktig krigare och ska räkans från alla positioner. Blixtodunder känns mer som en kul idé utifrån vad stallet säger. Glenn H är mycket nöjd med sin häst och med viss spetschans över passande distans och med optimal balans är han värd ett streck!

Avd 7

I avslutningen slår jag ner omgångens enda spik! Det är Burning Line Gral som får förtroendet och denna gången står han med mycket fina förutsättningar.

Hästen har två lopp i kroppen efter vila och kommer från en stark insats i Vermo där han fick gå i tredjespår merparten av loppet och föll med flaggan i topp. Då var det skor på, men nu rycker Svanen junior alla dojjorna vilket gör många meter – spets och slut!

Spelförslag:

1. 1,2,3,7,9,10,11
2. 4,6,7
3. 2,5
4. 2,6,10
5. 6,7,10,14,15
6. 6,7,9
7. 2