Härliga Axevalla med landets längsta upplopp. Äntligen är det dags för banans årliga höjdpunkt i Stochampionatshelgen. Lördagens V75-omgång är mycket spelvärd och för den som lyckas hitta alla rätt kan gå en trevlig ekonomisk framtid tillmötes.

Inte nog med det höga spelvärdet utan det förväntas även kanonväder hela helgen och det kommer att bli fina lopp där alla kan starta med valfri balans. Inga extra innerspår eller vinklade startvingar – utan bara ett långt, mycket långt, utslagsgivande upplopp!

Avd 1

Här kommer det att köras för kung och fosterland från start. Flera ekipage med framspår står och faller med om de kommer till spets eller inte så detta kan bädda för skräll.

Ardi Boko sticker ut något när vi summerar startlistan och får bli spik på lilla lappen. Hästen gjorde en fin comeback efter sjukdom sist och vann lätt. Han kommer nog inte till spets, men kommer att försöka och skulle det lyckas vinner han. Admiral Sea är den som kommer att sätta fart på öppningen och kommer inte att släppa om han kommer dit. Hästen är grym från spets och ska ha chans om han får ligga ifred några hundra meter. Truculent tror vi mycket på. Hästen är en talang som gör det så enkelt. Hästen kan öppna bra och kommer att hamna fint på det när det körts klart. Han räknas tidigt. Miljondraget är helt klart Kalypso Face som har fin form och är en ruggig häst i ryggar. Med det tempot som vi räknar med ska hästen räknas trots spår 12. Luringen Palema och Orione Spin vågar vi inte heller räkna bort och de går med som sistahästar på lappen.

Avd 2

Även lopp två är svårlöst och vi känner att en gardering är det enda rätta här.

Power M.S fick det i och för sig kört i halsen vid segern senast, men ska inte skämmas för det. Hästen sprang en fin tid och står bra till på alla sätt här. Ouzo valde vi bort sist, men blev lite rädda då hästen såg finare ut än någonsin som fast i ryggar. Spåret klarade han med bravur och måste räknas tidigt här då det kan bli spets. Uranium har tre raka och för det bra hela tiden. Hästen har alltid varit lovande och ska med på alla seriös kuponger. Ernst Hugo vill vi varna för. Hästen har aldrig vunnit, men gör alltid bra lopp och när som helst är det stolpe in och då vill vi inte stå utanför. Sonar Brodde är en stor fin rackare som tyvärr har dåligt läge här. Hästen var mycket fin näst senast vid vinst, men senast kom han bort efter materialfel och lite stress i starten.

Avd 3

Här väljer vi att spika Nahar som nu kommer att köras lugnt från start och sedan tar dem till slut. Hästen har laddats lite för hårt i sina två senaste starter och hoppat, men nu blir det annat upplägg och med Ludde i spets med Spring Erom i dödens blir det ett tempo som heter duga – lagom för Bergh att avgöra i god tid.

Avd 4

Vi spikar på och nu blir det en riktig favorithäst. Noble Night har blommat ut till något alldeles extra på slutet. Hästen ser helt bländande ut och vi kan inte se annat än att hästen måste ha kanonchans i ett annars jämnt lopp.

Avd 5

Vi frångår inte vår inställning att det kärvs en rejäl gardering när det är tal om lärlingar i stolopp.

Vår klara förstahäst är Opertonity som kanske inte var som bäst sist, men var desto bättre gången innan. Hästen är både snabb och stark samt har en bra kusk i jollen. Lyckliga Lotta är även hon given på lappen. Hästen har utvecklats mycket på barfotabalansen och går även så nu från fint läge. Tärnan testades med nytt huvudlag sist och gjorde en slät figur. Nu åker det gamla på igen och hästen räknas på sin fina grundkapacitet. Anastacia Trot verkar hittat sig själv utan skor och vann lätt näst senast. Sist hoppade hon bort sig, men det var mer olycksfall och från fint läge måste hon räknas. Adams´s Eve är sist med på lappen. Hon var inte kurant sist, men tränar fint och kommer att smygas med bästa kusken i loppet.

Avd 6

Här håller vi Montgomery Hill som förstahäst och skulle han slippa bli överfallen av Armando Kievitshof kommer han att ha kanonchans.

Vi är dock inte säkra på att Ludde vilar på hanen och skulle han köra för fullt med sin häst bäddar det för någon annan. True Advantage imponerade sist och kommer säkert att vara lika bra här. Hon kliver allt högre upp i klasserna och det duger nog inte från dödens här, men räkans ska hon från alla andra lägen. Peak måste även med på lappen efter några fina lopp på slutet. Skrällarna är Royal Neo och Nisse Bean där den sistnämnde ska gå skolös igen vilket resulterade i lätt vinst sist.

Avd 7

Efter strykningen av Torgil har avslutningen blivit klart knepigare. Vi tar fyra hästar och varnar för en häst som var grym sist.

Spinnaker är en gamling som vaknat till rejält efter skada. Hästen var fin redan innan, men det långa uppehållet verkar ha gjort gott och skulle han komma till spets så får övriga svårt. Harpos Rockland står bra till och måste med på systemet. Sedan hästen kom till Åke har han gjort idel bra lopp och är tidig. Ninepoints Charlie kan bli dyr att missa då den kapable springaren nu ska testas barfota runt om för första gången. Hästen har gått bra med skor och det ska bli mycket intressant nu. Vårt drag är Scarlet Tabac gjorde ett kanonlopp från kön sist och såg bländande ut. Hon visade att lite jobb i spåren inte bekommer och det långa upploppet kommer att gynna!

Lilla lappen: 600 rader / 300 sek

1. 4
2. 2,3,4,5,12
3. 1
4. 9
5. 1,5,7,10,15
6. 2,3,6,7,9,12
7. 2,3,7,12

Stora systemet: 3600 rader / 1800 Sek

1. 2,3,4,6,8,12
2. 2,3,4,5,12
3. 1
4. 9
5. 1,5,7,10,15
6. 2,3,6,7,9,12
7. 2,3,7,12