En kanonomgång går av stapeln idag på Årjängs travbana. Det är lika spelvärt som välbesökt av goda travare och det ser ut att bli en kanondag för oss travälskare. Jag kommer att spika två hästar som jag tycker har bäst form i förhållande till sina motståndare och kommer även att försöka fälla några allt för stora favoriter.

Banan på Årjäng är lite annorlunda i materialet och passar inte de känsliga hästarna. Det är en hel del påpassade djur som kommer att behålla sina bakspår idag och det ska jag utnyttja. Tänk även på att det är ett av landets längsta upplopp och det gör att bakspåren kan bjudas in till slut.

Spikarna:

Jag kommer att singla det fina kallblodet Mino som är en av dem som gynnas kraftigt av det långa upploppet. Hästen går ner ordentligt i klass denna gången och från springspår kommer han att komma förbi de värsta motståndarna från start. Hästen är stark som brännvin och jag ser ingen som kan matcha honom idag.

I första dubbelavdelningen står det mellan två fina hästar i Dominator och Nadal Broline. Jag bröstar upp mig och tar ställning för Nadal Broline som för dagen har bättre form och dessutom går med sin otimala balans vilket Dominator inte kommer att göra.

Avd 1 (2140m volt)

Här kommer jag att gardera den stora favoriten Dante Boko som tvingas gå med skor bak idag. Hästen är klart bättre utan och med dessutom dåligt spår i volten är han sårbar.

Venkatesh är given emot. Från springspår är chansen till ledning betydande och jag tycker han har bäst chans i loppet. Han kunde varit ett spikförslag om han varit mer pålitlig, men hoppar för mycket för min smak. Jag plockar med några roliga drag i framförallt Västerbo Paymyday som sett helt bländande ut på slutet som fastlåst. Perfekt smygläge idag och han blir mycket farlig. Vidare streckar jag Pedro Bi som är bättre än raden och Quality Questioned som är jämn och säker.

Avd 2 (2640m volt)

Här kommer jag att gå kort på tre hästar och tycker mig få betalt förträffligt bra på samtliga.

Mitt förstastreck är formtoppade speedkulan Candy Store. Hästen kommer närmast från finalen i storsprinten och har kapacitet om räcker och blir över i ett lopp som detta. Vidare tycker jag att Ryan Kronos står på tur för seger. Han har gjort det bra i sin nya regi och sist såg han bättre ut än innan – på rätt väg.Sist med går en helt bortglömd häst som jag fått nys om från Danmark. Sweet N´sour kan tydligen en hel del och känns extra kul på strecken.

Avd 3 (1640m auto)

Här följer ett jämnt lopp där ingen är helt chanslös. Jag streckar nio hästar och tror på skräll.

Den stora favoriten Global Patriot är ingen säker vinnare. Hästen är osäker och har dåligt läge så den kan ni inte singla. Jag gillar Gantab Håleryd som nu har lopp i kroppen och ska dessutom testas med ny utrustning – det är mitt första streck. Vidare är det lite kul ändringar på fina Alva Garbo som idag ska gå barfota. Hon spurtade vasst sist och såg fin ut – pass upp! Versailles gillar jag också och han har fint läge och är ute över sin favoritdistans. Skulle han komma till spets kan han bli svår att rå på. Övriga på lappen är Antonio Am som är snabb ut, Smirre Creek i toppform, Nose Grear barfota runt om, Hallas Judex som kan mycket när han funkar och duktige norrbaggen Novel Broline.

Avd 4 (2640m auto)

I klass II finner vi den hästen som har absolut bäst kapacitet i förhållande till vad han möter på hela omgången i Ready Ribb. Hästen är oerhört kapabel, men lika osäker så han går inte att hålla i handen som spik. Han kan lika väl vinna med hela upploppet som galoppera från start och försvinna. Jag garderar därför.

Värst mot är Lass North Star som idag ska gå barfota runt om, en balans han vaknat till liv med på slutet. Kommer han till spets kan han räcka mycket långt. Jag vill varna lite för extra för en häst som verkligen utvecklats på slutet i Persos Bojje. Hästen kunde haft fyra raka om han inte hoppat näst senast med segern klar och kan bli farlig här. Sist med går Neverendigndream som kommer med två raka på barfotabalans.

Avd 5 (2140m volt)

Spik: Mino

Avd 6 (2140m auto)

Spik: Nadal Broline

Avd 7 (1640m auto)

I Årjängs stora pris kunde startlistan lika gärna suttit på ett försök till Elitloppet. Arrangörerna har verkligen lyckats locka fina hästar till start och jag löser det med tre streck.

Bäst chans bör B.B.S Sugarlight ha. Han återigen haft tur i spårlotten och står med spetschans. Kommer han till piken är det hästen att slå. Jag vill dock varna kraftigt för Delicious U.S som sist såg så fin ut så man får en tår i ögat. Hästen är liten men fruktansvärt effektiv och med minsta klaff blir hon superfarlig. Sist med på lappen går årets komet Royal Fighter. Hästen vann sitt Elitloppsförsök och satt sedan fast i finalen. Han känns bättre i träningen nu och måste med!

Spelförslag: 2025 Rader / 1012,5 sek

1. 2,4,5,7,8
2. 2,8,15
3. 2,3,4,5,6,7,8,9,12
4. 1,3,6,7,8
5. 15
6. 5
7. 4,7,9