Finaldags på V75 och Åbys stora pris! Den som älskar trav älskar dagar som denna. Topplopp rakt igenom hög prestige och mycket pengar – kan det bli bättre, när jag dessutom fick en bra utdelning förra veckan att vända här. Jag var ett huvud ifrån full pott och spelformen är på topp!

Spelmässigt är det annars dagar som denna som gör att vi analytiker får gråa hår. Det är nog den omgången som ger flest parametrar till tippandet än någon annan. Vi pratar finaler med mörkad form, heatlopp med omvända startspår och en bana med två extra upploppsspår! Det är bra en bana med tjällossning som hade kunnat ge mer huvudbry! Nu ser jag dock fram emot en fin solig dag där valfri balans är utlovad!

Avd 1

Allt startar i ett rasande tempo med första heatet i Åbys stora. Åtta världsstjärnor på linjen som alla har en plan för två lopp samma dag – vilka laddar, kör med optimal balans i första loppet och vem vill ha open stretch före ledningen!

Jag tycker att detta heatet är mer öppet än det andra. Det stannade till slut på fem streck och känslan är att det räcker. Den jag tror mest på är Solvato. Detta monster står visserligen med spår åtta här, men med spår ett i andra heatet är risken att han blir fast och han kommer att köras för fullt här. Barfota runt om är utlovat i båda – toppchans. Vidare är jag övertygad om att den formtoppade finske gästen Suprise Lord kommer att ge allt här. Hästen vann plättlätt sist i övertygande stil och från sitt perfekta utgångsläge kommer han att bli farlig. Den gamle trotjänaren Commander Crow visade sist i Hugo Åbergs att han har glöden kvar sin ålder till trots. Nu finns viss chans på spets och då kommer han att sälja sig dyrt. Mitt miljondrag är norske Juliano Rags som praktiskt taget är ostreckad. Hästen kommer att gå barfota i ett av heaten och jag tror det blir här (för er som kan vänta och se gör det!). Hästen är en grym avslutare klart bättre än många tror.

Avd 2

Även i klass II-finalen tycker jag att det behövs många streck trots att Berghs nya stjärna, Poker Kronos, startar. Hästen har sprungit in 80% av sina pengar de senaste fyra starterna och nu möter han flera duktiga motståndare med bättre startspår!

Den jag tror mest på bakom Berghs häst är Evens First Boy. Hästen är i grym form och har imponerat på slutet. Sist hoppade hästen bort sig i inledningen, men var ändå på plats efter en makalös upphämtning – given. Jag streckar även M.T Insider från spets och den eventuellt barfotaspringande Jula In Focus från rygg ledaren. Lyxstrecket är Teetime som vann sist trots 1200 meter först i tredjespår. Även här viskas det om lättning i balansen!

Avd 3

Det jämnaste loppet tycker jag nog är Klass I. Här är ingen chanslös och det var lite av en extra utmaning att plocka bort några här!

Jag börjar med att strecka de båda Goj-hästarna som båda kommer till start med finfin form. Nakoda Goj är den som det kan häxa mest för då han inte är snabb ut och kan hamna väl långt ner. Ohkotok Goj däremot är bra nog att köras i dödens och kommer garanterat att vara med på linjen. Dernier Viking är lika given på lappen trots bakspår och, för henne, något kort distans. Känslan är dock att Veijo tidigt styr på och sedan håller hon sig fart vilket mycket väl kan räcka hela vägen. Jag streckar även båda djuren från stall Untersteiner som båda är vassa avslutar och mycket spelvärda här. Jag släpper inte heller U.P W Sund som är bättre än raden och L.K som var kraftigt förbättrad sist och verkar hittat storformen på nytt.

Avd 4

Här går jag emot halva tipparkåren och utesluter storfavoriten Backfire. Hästen må vara i sitt livs form, men hästen är mycket bättre i ryggar än från spets och nu kan jag inte se annat än att Johnny tvingas köra hästen i spets och då är hon sårbar!

Den jag tror mest på är Franska Rev Dámour. Hästen imponerade storligen på mig sist när hon inte var långt efter en häst som Big Bill Bac. Bara ston emot nu ökar chanserna ordentligt! Vidare följer mitt stora drag i omgången – Single Sock! Hästen gjorde ett verkligt vasst intryck på mig under Elitloppshelgen när hon sprang en 10-tid från spets. Sist testades hon barfota och såg ännu bättre ut från dödens som trea – i mina ögon bortkörd av kusken! Nu kommer hon att köras på samma balans på nytt och hon blir tokfarlig!

Avd 5

I Andra heatet av Åbys stora har startlistan vänts och den som startade från spår åtta i första har nu sår ett och tvärt om. Det ger helt andra förutsättningar och en galant spelidé för mig!

Jag kommer att singlar Quid Por Quo som jag är övertygad om bombar till spets och sedan släpper till Commander Crow. Barfota runt om sparas till detta heatet och hästen har inga problem med två lopp samma dag, bevisat i Lotterian och Sprintermästaren.

Avd 6

Första Dubbeln är ett riktigt getingbo där det ser ut att bli hård körning från början. Sandrngham Hanover, Arazi Boko och October Kronos är alla intresserade av spets initialt och har alla lysande dagsform.

Samtliga tre är givna på min lapp även om det kan bli utdragen körning. Hästarna är samtliga härdade och tål tuffa upplägg. Risken finns dock att någon annan kliver in i loppet till slut, om det går för fort i spets, och jag tar med fyra hårdkokta typer till. Jaguar Broline och Rooibos är båda ruskigt starka och gynnas kraftigt av hårt tempo – båda givna! Mellby Apollo är även han ett solklart streck trots sitt trista läge. Hästen har gjort det mycket bra från dåliga lägen och vinner när som. Sist med går förra veckans stora favorit – Tresor Dìnverne! Han är nu nästan ostreckad och det är tokigt – stormvarning!

Avd 7

Här slår jag ner omgångens bästa spik i Royal Fighter Hästen har utvecklats enormt i år, efter omlagd träning, och ser bara bättre och bättre ut. Som lök på laxen ska han åter gå barfota runt om, som när han slog B.B.S Sugerlight! Läget är perfekt och det ska mycket till om han ska förlora här!

Spelförslag: 1960 rader / 980 sek

1. 2,4,5,8
2. 1,2,6,8,9
3. 1,2,6,8,9
4. 3,11
5. 3
6. 3,4,5,7,8,9,11
7. 2