Åby påkallar uppmärksamheten denna veckan och det på ett mycket trevligt sätt. Åbys stora pris lockar med stora pengar och med bubbla heat, och chans även till ett tredje, gör att tävlingsformen är unik och kul på många sätt.

Något trist är dock att heaten är ojämna även om toppen är just toppen. Två kanoner lyfter sig över mängden och det ska bli kul att se hur Commander Crowe försvarar sig på en bana med open stretch!

Vädret ser ut att bli ok, men inte mer. Banmästaren kunde nästan lova valfri balans när jag talade med honom och vi går på det i tipsen.

Avd 1

Jag gör det enkelt för oss och tar två hästar i inledningen.

Commander Crowe har varit fantastisk i år och han har naturligtvis klar fördel även i detta lopp. Men känslan är även att hans enda svaghet är speeden och med det extra upploppsspåret är Sveriges snabbaste häst, Robin K, inte helt ur leken. Skulle Åke köra i spets med Robin K är han nog torsk, men släpper han, vilket jag tror, har han fin chans här.

Avd 2

Andra avdelningen är allt annat än lättlöst och jag känner mig inte helt trygg även om jag till slut hamnade på åtta hästar.

Försthäst är Åge Hornline som kommer från två fina prestationer i rad. Hästen har dessutom aldrig förlorat från spets och Jocke Lövgren var mycket nöjd med hästen i veckans jobb! Action Online är en häst som vi nog kommer att få se mer ifrån vad det lider. Det känns som att hästen bli fem meter bättre för varje start och sist var han mycket vass som trea på barfotabalans, hade loppet varit två meter längre hade han vunnit! Keeping Julia står nästan omöjligt till, men hästen är bra och det finns många bra ryggar att hänga med i under slutvarvet. Hästen har form, liksom tränaren, och hon måste räknas. Åke har en fin häst i Tab Hall liksom Untersteiner i Ochoa Bob – båda gjutna på lappen. Skrällarna som får plats är segermaskinen Indesign, Cobol Queen och för första gången barfotatravande Twigs Divigaflinga.

Avd 3

Även Bronsdivisionen har samlat ett mycket jämnt och faktiskt mycket bra startfält där det kommer att gå undan rejält från början. När krutröken sedan lagt sig finns det åtta hästar som har chans att vinna.

Manalapan är dock hästen att slå. Engbloms pålle har verkligen hittat rätt i år och vunnit från alla positioner. Hästen är dock mer stark än snabb och det finns risk att hästen blir avslagen av någon smygkörd. Borga Baron är mitt drag i loppet. Hästen är ruggig ut och kommer att få ”sitt lopp” i som sämst tredje invändigt. Han avslutar alltid bra och det går liksom inte att dra speeden ur hästen! Joker Stursk är även han ett måstestreck. Hästen vann på ett bekvämt sätt sist och såg inte slut ut i mål. Fylls det inte på för mycket i spåren kommer han att få ett fint lopp i andra eller tredje ut. Balticas Yahoo har varit mycket bra i år och klarar nu av sin stora kropp. Här kommer han att få ett tungt lopp och jag rankar ner honom på det. Vici Lane är bortglömd här och det ska vi utnyttja. Hästen har vunnit V75 från spår 12 och varit två i finalerna från dödens. Sist höll han fint i Derbyuttagningarna och går ner i klass här. Tidied Accelerator har denna gång dragit ett trist spår och får nog förlita sig på ett lite för högt tempo i täten. Hästen har visat att ett sistaspår i tredje inte bekommer honom och han ska med på lappen. Skrällarna i loppet är Prada Secret som Stefan Persson fått fin stil på nu och J,L´s Buv som har absolut toppform och inte är streckad på några lappar alls.

Avd 4

Här sticker jag ut hakan, en meter minst, när jag går emot allt sunt förnuft och spikar en häst med bakspår i voltstart över kort distans (dessutom i ett stolopp).

Men Claes Svenssons Peignoir har varit så oemotståndligt fin i sina två sista lopp och betalar så oemotståndligt bra här så det är bara att spela. Hästen som inte visat mycket, innan man slet av alla dojjorna på henne för två starter sedan, har blommat ut till något extra. Motståndet känns ljumt i övrigt och med toppform ska det inte vara en omöjlighet att segra och till 13 procent kan detta vara ett genidrag!

Avd 5

Här tror jag dock att Commander Crowe är klar oavsett hur loppet körs. Amaru Boko och Sebastian K kommer att sätta upp tempot inledningsvis, med risk för mycket trötta ben, och sedan kommer Martens och krossar övriga sista halvvarvet.

Avd 6

I första dubbeln gör sex hästar upp om segern i mina ögon. Favoriten Amour Rapide tror jag mindre på, då han oftast vinner på andras bekostnad, och tror betydligt mer på en rysare.

Vinnalt Herkule är obesegrad för Flemming och har bara sett bättre och bättre ut. Han har nästan krupit ur skinnet i loppen och gjort det fantastiskt bra. Hästen har kanonchans om han får sitt rygglopp nu. New Line är snabb ut och har även han formen på topp. Sist såg han segerfarlig ut 300 kvar, men det höll till ett tredjepris – perfekt spår nu! Macho Gossip har höjt sig ett snäpp i Åke Lindbloms träning och ska räknas här. Hästen är en avslutare av rang och blir farlig med ryggresa. Indigo Broline har nu ett bra läge och det verkar som att flera av ekipagen invändigt kan tänka sig att släppa spets till honom. Nås spets ska han räknas tidigt. Två klart understreckade måstehästar är Gossips Winner och Ricardo Des Ecus där den sistnämndes avslutning för tre starter sedan var något i hästväg…

Avd 7

Sista avdelningen blev lite rumphuggen mot slutet av veckan då både Montgomery Hill och Raja Mirchi blivit strukna. Det saknas dock inte profiler och loppet håller förhållandevis hg klass trots allt.

Jag streckar fyra fina djur som samtliga går över lång distans och en häst höjer jag lite extra till glatt odds. Boman är hästen att räkna med på startvolten. Savins häst har alltid varit en snackis, men han har hoppat bort stora pengar på vägen hit. Det verkar som att hästens nya tränare hittat rätt i konceptet och nu verkar polletten trillat ner på hästen. Med perfekta förutsättningar är han draget i loppet. Winning Love är nästa måstehäst för er som tar med några hästar i loppet. Hästen som vann Harper Hanovers lopp i våras är åter i full form och tränare Lindbom låter hälsa på telefon att hästen ska han kanonchans! Deuxime Picsous blandar och ger, men är i sina bästa stunder en av landets bästa femåringar. Nu är hästen perfekt i jobben och matchad mot detta loppet så med på lappen ska han alla dagar i veckan. Loppets bästa häst är Saston och honom lämnar man inte utanför om allt står rätt till! Sist slog han Mr Picolit från dödens och hamnar han inte för illa på det från start är det hästen att slå!


Spelförslag: 3072 rader / 1536 sek

1. 4,7
2. 3,4,5,6,7,8,9,12
3. 1,2,3,4,5,6,9,11
4. 11
5. 2
6. 1,2,6,7,10,11
7. 6,11,13,15