48 miljoner till en ensam vinnare idag – sug på den en stund. Som grädde på moset körs även finfina lopp runt om och förutom direktkval till Elitloppet i Guld så avgörs även Kungen och Drottningens pokallopp.

Jag har skapat ett lite lustigt komponerat system idag, men en sak är säker; regnar inte dagen bort och jag överlevt de tre första loppen så sitter jag som kejsaren av Kina inför slutet…

Tänk på att det är Open stretch som vanligt på Åby

Spikarna:

Till skillnad från vanligt så blir det tre singelstreck denna veckan. Jag vill åt de stora pengarna och då måste man våga för att inte se ut som alla andra.

Jag inleder med att singla Sir Ratzeputz som sist gick fantastiskt bra efter galopp i inledningen. Hästen kördes sedan sent i loppet och avslutade klart bäst av alla. Hade Björn kört lite tidigare hade hästen nog vunnit och han såg snuskigt vass ut – toppchans!

I andra avdelningen gör jag likadant – singlar en häst som såg glänsande ut senast. Talassio gjorde sist sin första start på barfotabalans och såg härligt spänstig ut. Nu blev han snöpligt avslagen av en smygkörd pålle på upploppet, men med samma balans idag tror jag han blir mycket svårslagen.

Och så blir det singelstreck även i Guld. Jag är helt inne på att den Norske stjärnan Papagayo E tar direktplatsen till Elitloppet genom att mosa övriga intressenter från dödens. Om han vinner idag får hästen en perfekt uppladdningstid inför det stora slaget sista helgen i Maj och han har trimmats rejält inför uppgiften. Jag är inne på att Papagayo E kan vinna Elitloppet i år och det kommer han att visa idag.

Avd 1 (2640m volt)

Spik: Sir Ratzeputz

Avd 2 (2140m volt)

Spik: Talassio

Avd 3 (1640m auto)

Spik: Papagayo E

Avd 4 (2640m auto)

I Klass II vimlar det av segerstaplare och det är ingen enkel uppgift att helt bedöma deras insatser då merparten av loppen har varit av betydligt lägre kvalitet än idag. Dock ska man veta att det är riktigt bra hästar vi talar om då det inte är någon bluff att ta seger på seger. Jag garderar dock stort och resonerar som följer.

Den jag tror är bäst är åldermannen Erik som är åter i fin författning efter mängder av skador i livet. Han har imponerat stort i regi Walmann och från fint spår ska han räknas tidigt. Tidigt ska även obesegrade Erik Sting göra. Hästen har vunnit fem raka, om än mot mycket mjuka hästar, men idag ska hästen lättas från bonnabalans till mer av gympaskor och han ska räknas trots trist startspår.

Bakom dessa tycker jag även att Copimade, Platon Face och Sevilla är givna. Samtliga dessa har visat upp stort kunnande även om de inte staplar segrar på samma imponerande sätt som de två tidigare nämnda. Alla startar från framspår och kommer att få fina lopp.

Skrällarna är Nosy Face och Malkin. Nosy Face är mycket segervan, men är nog den som mött enklast motstånd innan medan Malkin verkar har växt ordentligt för Bergh i sina senaste starter.

Avd 5 (2140m auto)

I Drottningens Pokal är det många som slåss om den fina segerpremien. Jag tycker inte att någon är chanslös även om ett par var något mer glänsande i respektive kval. Jag tar med hela sju hästar och tror på skräll!

Av favoriterna är det Angel Rain som jag tror mest på. Hästen har härlig form och är stark som en oxe. De som jag tror kan skrälla till är främst två som startar från bakspår och som kommer att profitera på ett förväntat hårt tempo i täten. Hetsiga Swiss Account har kunnande i mängder, men brukar lägga bort för mycket krafter i loppet. Nu ska hon köras i ryggar och med lite ny utrustning är jag inne på att hon kan vinna till mycket glatt odds. Även Touch Of Elegance är ett långskott som nästan ingen tror på. Jag är dock mycket förtjust i hästen som körts försiktigt länge och idag ska lättas i balansen – varning!

Andra intressant är Natalie De Vie barfota runt om, Princess Face på sin höga grundkapacitet och Pioneer Face som bara blir bättre och bättre.

Avd 6 (1640m auto)

Omgångens svåraste lopp är Brons som känns som ett handikapplopp där tanken är att alla ska gå över mållinjen samtidigt. Jag streckar hela nio hästar, men hade tagit alla om pengarna räckt.

Amour Du Coglais gillar jag och från ett finfint innerspår tycker jag att han kan få vara förstarankad i loppet. Bakom honom kan det gå precis hur som. Jag vill dock ta tillfället i akt och varna lite extra för några som blir farliga att glömma: Protector är ingen sprinter, men det kommer att köras hårt i loppet och han är en avslutare av rang och kan mycket väl skrällvinna. Även King Sir Kir är allt för lågt streckad i förhållande till sin kapacitet. Han är bäst i ryggar och ska gå barfota vilket är en stor fördel.

Jag tar även med: Shogun D.K som äntligen fått ett fint spår, Xlent Chili Tripel som var bra sist, Star Di Poggio som dock behöver tur från sitt tråkiga spår, Orakel Face som är bättre än raden, Mellby Collector som blir stadigt snabbare i benen samt Heartbreaker V.S som dock går med skor då han är klar för finalen.

Avd 7 (2140m auto)

Även avslutningen är mycket jämn i mina ögon även om dagens största favorit står att finna här. Uncle Lasse är en snackhäst med fina meriter från Usa, men trots två raka i Sverige har han inte imponerat som jag förväntat mig och då motstånd inte saknas garderar jag stort.

Invändigt om storfavoriten startar två intressanta kusar i Poet Broline och Heavy Sound. Jag läser det som att Poet tar spets för att sedan släppa till Heavy Sound. Han i sin tur kommer att ta emot favoriten med varma servetter – räkna med körning!

Jag vill varna extra för två kusar som kommer att dyka upp på linjen vid allt för högt tempo i spets: Pythagoras Face som enligt Walmann är hur bra som helst. Han är stor och tung, men med två lopp i benen kommer han att vara mycket mycket bra idag! Även Cruzado Del La Noche är mycket intressant idag. Hästen ska gå barfota för första gången och jag tycker mig se en häst som gynnas kraftigt av detta – varning!

Bakom ovan nämnda får även Clemenza AM plats. Barfotasnack även här. Sist med får Telcommando O.K gå. Hästen ser ut att vara av värsta sorten och det ska blir intressant hur han löser uppgiften utan att behöva resa långt so inför kvalet!

Spelförslag: 3087 rader / 1543,50 Sek

1. 8
2. 3
3. 8
4. 2,3,5,6,8,9,12
5. 1,2,3,5,6,9,10
6. 1,2,3,4,8,9,10,11,12
7. 2,3,4,5,9,11,12