Nu i helgen blir det fyra SM-lopp på Åby utanför Göteborg varav tre körs inom V75.

De Svenska Mästerskap som kommer att äga rum är dessa:

  • Svenskt Mästerskap, Gulddivisionen
  • Sto-SM
  • Lärlings-SM
  • Monté-SM

Svenskt Mästerskap Gulddivisionen körs som 2 640 meter auto och har en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1939. På den tiden låg förstapriset på 2 500 kronor, numera finns det 600 000 kronor att hoppas på. Förra året var det Trond Andersen-tränade Yarrah Boko med Ulf Ohlsson vid tömmarna som blev mottagare av dessa 600 000 kr. En av de hästar som kommer att delta i årets Svenskt Mästerskap är Sebastian K som körs av Åke Svanstedt, och det var bara två veckor sedan detta ekipage knep en finalseger i Trotting Masters på Solvalla. På lördag kommer de bland annat att få kämpa mot Raja Mirchi som också är i mycket bra form och kommer att köras av Lutfi Kolgjini.

”Sebastian K. får gärna vara favorit, men jag tror vi kan besegra honom”, säger Lutfi Kolgjini, som tidigare tränade Sebastian K.

Sto-SM är ett betydligt yngre lopp än Svenskt Mästerskap Gulddivision och hade premiär år 1987. I år firar alltså detta lopp 25-årsjubileum. När loppet skapades hette det Ingelas pokal och premiärvinnare blev Little Brown Jug och Roger Grundin som belönades med 100 000 kronor. Numera ligger förstapriset på 600 000 kronor, precis som i Svensk Mästerskap Gulddivisionen. Förra året vann Glen Norman-tränade Dileva Käll och Peter G Norman, ett ekipage som vi kommer att få se i loppet även i år. Kommer de att lyckas vinna två år i rad?

Lärlings-SM har ett förstapris på 150 000 kronor och har körts sedan år 1981. Förra året vanns loppet av Carl-Otto Göransson-tränade Friday Starlight som kördes av Peter Ingves.

Monté-SM körs i år för fjärde gången och har ett förstapris på 250 000 kronor. Förra året segrade Marcus Öhman-tränade Hot Tub med kusken Åsa Svensson.

Svenskt Mästerskap, Gulddivisionen, 2 640 meter, auto, V75-3
Nummer, Häst, Kusk

1, Noras Bean, Stefan Söderkvist
2, Deuxieme Picsous, Johnny Takter
3, Caballion, Fredrik B Larsson
4, Global Investment, Björn Goop
5, Raja Mirchi, Lutfi Kolgjini
6, Rutger Raket, Jorma Kontio
7, Spring Erom, Peter Ingves
8, Mysterious, Torbjörn Jansson
9, Oracle, Erik Adielsson
10, Sebastian K., Åke Svanstedt

Sto-SM, 2 140 meter, auto, V75-6
Nummer, Häst, Kusk

1, Victoria Fame, Stefan Söderkvist
2, Global Midnight, Åke Svanstedt
3, Simb Ruby, Johan Untersteiner
4, Britt Hudson, Peter Ingves
5, Viola Silas, Fredrik Persson
6, Photo Princess, Michael Lönborg
7, Global Kitten, Magnus Jakobsson
8, Braås Palema, Johnny Takter
9, Love You More, Kenneth Haugstad
10, Dileva Käll, Peter G Norman