Upp som en sol och ner som Pär Nuder. Spela Spels likör är inte favoritrader och det fick vi erfara förra veckan på Åby. Fem rätt återigen, men skillnaden var att det denna gång gav det noll och ingenting i utdelning. Istället ger det oss möjligheten att ta en Jackpot denna vecka när Bergsåker och Sundsvall står för underhållningen.

Som vanligt är det en angenäm uppgift att lösa när renarna från norr ska möta kamelerna från söder. Det är alltid svårt att sätta in norrlandshästarna i dessa sammanhang. Dessa tävlar normalt i enklare omgivning och det är klurigt att värdera deras kapacitet när de oftast möter flera djur som är totalt chanslösa i norrlandsloppen. Vi på Spela Spel gör dock ett tappert försök att nå miljonerna och ser inte problemen utan istället möjligheterna till att fler kommer att falla ifrån och med det mer av kakan till oss!

Banpersonalen på Bergsåker har i år haft stora problem då vädret inte liknat något annat. Trots att man har fyllt på med tonvis av material så har man i veckan fått lägga på ytterligare mer. I skrivande stund är det dock minusgrader och det verkar som om det blir det även på lördag. Det innebär att banan kommer att saltas och håller sig bara vädret kallt så kommer banan att kunna presenteras för valfri balans. Om det dock skulle bli varmt så innebär det att banan kommer att bli kladdig och för den delen lite tung.


Avd 1

Lång volt med en klar favorit från dåligt spår. Även om Go On Pale troligtvis är den bästa hästen så känns det i kistan som att gardering är ett måste. Go On Pale är ofta mycket påpassad, men har inte levt upp till de kraven och här är han inte helt utan motstånd. Spår två är inte heller optimalt och känslan är att han kommer att tappa från start. Med minsta otur hamnar Lähdrets springare ett steg för långt bak och trots en fantastisk spurt så räcker det bra till en plats.

Simb Luke är en mycket bra häst som mött kulltopparna mest hela tiden. Trots lite vila i benen så tror Spela Spel inte att Fricken åker från huvudstaden för att lufta sin häst. Sist hästen vann var banan inte bra och skulle banan här inte hålla är han klart gynnad. Simb Luke ska med på alla kuponger som vill ha sju rätt. Vi sponsrar även Born To Dance som efter att lämnat norrbaggen Wahlmans träning även tappat oförtjänt i anseende. Kari Vaaraniemi är dock inte någon duvunge och hästen är bra ut i volt och har stigande form. Barfota fram är lovat och det gör hästen ytterligare några meter bättre. President Amok vann i sin sista start efter att bytt till Berghs träning, men hästen har sett sina bästa dagar och känns inte het.

Övriga åsnor göre sig inte besvär och med tre streck i första känns det som heltäckt.

Rank: A 2,11,5. C 9,3,6,4,8,1,7

Avd 2

Näst följer ett lågklassigt stolopp som för att det ska kännas helt säkert borde heltäckas med riktigt fet oljefärg. Pengapungen är dock för liten och loppet får lösas på ett billigare sätt.

Förstahäst för oss är bakspårets Kibitka som gick en stark upphämtning senast på V75. Hästen slog krokben på sig själv efter några meter och var sedan med klungan i mål efter invändig löpning. Lennartsson vinner förhoppningsvis detta lopp efter att han bränner med Go On Pale i första. Vi känner oss dock inte helt komfortabla med ett streck utan går på novisen att man bör ha hästar från båda volterna i dessa lite sämre lopp. På start tar vi med Peter Buhlér och Komiform som drog fram vinnaren i sitt förra lopp. Hästen kan speeda snabbt en kortare bit om hon får lucka i tid. Tirre var hästen som Komiform drog fram till vinst sist de möttes. Det skiljde dock minimalt i mål och vi vet att även Tirre kan leverera en otäck avslutning med rätt resa.

Från de bakre regionerna får formtoppade Purple Haze ett streck. Hon gick först i tredje sist på rikstoton och höll bra. Monas Mayday är Spela Spels riktiga spöke i loppet. Hästen är underbar att skåda när hon går felfritt, brukar gå bra efter vila och som lök på laxen ska hon eventuellt denna gång gå utan strumpor och skor, vilket kan bli mycket bra. Velvet Sund var påpassad av spelarna sist och gick även förbättrar efter Tout Aubiose. Adielsson upp denna gång och det försämrar knappast möjligheterna till en framskjuten placering. Vi låter även Lindy´s Quick Dame slinka med på bongen för att försäkra oss om att vi ska kunna bli ensamma vinnare. Hästen har mött tuffare djur på slutet och kan mycket väl vinna ett sånt här lopp.

Avslag på Lady Law som har svårt med springspåret och herr Oskarsson vinner inte V75 på beställning. Nuvarande streckfavoriten Haute Couture vägrar vi betala för trots att han är förstärkt i jollen. Fullständig glädjetid vid vinsten och maxresa efter kort galopp i sin återkomst efter vila. Tacksamt att spelarna inte läser på utan bara streckar i blindo. Även Vegafina får stå utanför denna gång. Trots att hon vann från döden sist så såg hon trist ut och hade hennes antagonister vara varit i närheten av bra så hade hon torskat.

Rank: A 9. B 2,8,10,11,7,15. C 6,14,4,12,3,5,1

Avd 3

Två hästar som normalt ska vara huvudet högre än sina motståndare är Amour Ami och Triton Sund. Bergharens häst har tre raka tagna i norr och här är ett klart bevis på att det är svårbedömt. Hade han haft samma rad från Valla så hade spiken varit klar, men här vågar vi inte ta ställning – 76% är lite för bra för att passa Spela Spel. Alla minns vi väl i fjol när Triton Sund härjade i baguettelandet och sånär fick en plats i aktuella Prix d´Amérique. Inga sådana hästar finns att hitta i detta gäng och då Tritons ”bästa tid är nu” så ska han med som endast fjärdehandare – konstigt vad folk glömmer snabbt i denna världen.

Färske guldvinnaren Harlans Boogie får stå utanför denna gång. Bluffen senats kommer att synas på lördag och även om han kommer till spets så är förutsättningarna inte i närheten av lika bra. Däremot väljer vi att betala för vårt avslag från förra veckan, Harmonic Silvio. Hästen är som Dr Jekyll och mr Hyde när det gäller med eller utan skor. Utan anser vi att han är en av rikets bästa spurtare (även en av de startsnabbaste om han laddas) medan han med skor är mer av medelklass. Nurmos pratar skolöst denna vecka och då är vi beredda att pröjsa. OBS! Följ barfotainfon på lördag – blir det skor på så spara in de slantarna.

Rank: A 9,1 B 5,3,7. C 2,8

Avd 4

Även detta lopp håller för V75 låg klass och saknar en lysande stjärna. Vi väljer dock att ta ställning på vårt lilla system och säger att Bravo Sign är vinnaren. På det stora garderas han dock friskt och här kan det mycket väl skrälla. Hästen var dock bra sist då han spurtade starkt efter att ha blivit utputtad i fjärdespår runt sista kröken. Gången innan vann han från ledningen efter att målettan diskats för trängning. Han så seg ut den gången men det förklarades med att utryckarna satt fast förankrade i öronen. Hästen kan öppna och det är inte omöjligt att han får trolla bort loppet från ledningen.

På det stora systemet tar vi med Peggy Ruda från innern. Hon satt fast sist och de sparade krafterna kan komma till pass om luckan uppenbarar sig då hon troligtvis får ryggen på vår tipsetta. Jala Scorpion hänger med i alla gäng och var bra sist på tung bana, Bearlee a Life kan skrälla från hyfsat läge då han möter lättare än vanligt, M.B `s Rebecca får Adielsson vid rodret och får eventuellt gå utan skor på tassarna denna vecka – kan vara en trevlig joker. Per Linderoth är i Spela Spels ögon en duktig tränare och får med sin Living Daylight på systemet pga det, även om vi helst skulle ha sett en mer vårdad man vid tyglarna.

Rank: A 7. B 8,1,5,9. C 4, 2,6. D 12,3,19,11

Avd 5

Nu kommer första spiken för veckan. Tyvärr så blir det även denna vecka en favorit, trots att vi är allergiska mot dessa. Vi får dock ta vår medicin och bita i det sura äpplet då vi har svår att se J-O Persson förlora med sin Voje Faks. Loppet består av idel medelmåttor, förutom vår spik, och den enda som skulle kunna slå honom skulle vara Lomar med en kusk i sulkyn. Nu sitter Ida Eriksson upp och trots fin procent så vinns inga V75-lopp av fröken (eller fru om så är fallet) Eriksson.

Spetsen tar Arion om våra norska kontakter får bestämma. Hästen ska vara något sagolikt snabb ut och då får vi väl tro på det då. Hästen har dock varit ifrån pga sjukdom och resultatraden skvallrar om att formen är långt ifrån Sundsvall och då får grannlandsgästen vackert finna sig i att bli besegrad.

Avd 6

Nästa spik följer dikt an den första. Då nästan alla på framspår börjat tugga om att ledningen hade varit att föredra så drar vi öronen till oss. Ulf Ohlsson tittar lugnt på när kalvarna på grönbete tävlar om högst mjölksyrenivå och tar dem enkelt till slut. Det är möjligt att distansen är i kortaste laget men hästen är bra och har alltid en skvätt bensin kvar i tanken när de andra har kört slut. Från ett passande läge vinner Västerbo World och är vår andra spik i omgången.

Åter till inledningen av loppet. 1,2,3,5,6,7 och 8 är alla mycket snabba ut och det kommer att bli en rusning likt en IKEA-invigning. Troligtvis sitter Stensro General i ledningen efter en tuff kubbning. Vi tror dock inte att kans medtävlande är nöjer sig med det utan det kan bli fortsatt körning en ytterliggare bit. Bäst efter vårt singelstreck får nog Will Man Vint utses till. Han har mött bra hästar på slutet och med ett bättre läge hade det inte varit lika självklart att spikar Västerbo World. Även Blue Star Classic har gått bra på slutet. Hans sista 300 meter var ruggigt snabba när han försökte ta ner Will Man Vint sist. Vi sätter dock ett frågetecken för viljan att vinna och han får bevisa mer innan vi sponsrar honom.

Rank A 9, B 8,2,6,3,1,11. C 4,7,5,11

Avd 7

Det är alltid skönt att sitta med flera streck inför sista avdelningen när man ska räkna hem storvinsten. Vi tänkte att vi gör så denna gång så att vi får lite olika förslag på utdelning när vi nu kommer att ha sex av sex inför avgörandet. Loppet håller god jämn klass och några hästar är bortglömda i våra ögon sett. Tintomara Hornline var ett jätteskrik sist hon gick ut på rikstoton och vi tycker inte hon möter mycket tuffare kamrater denna gång. Tintomara känns som ett måstestreck. Även Euro Zon är bortglömd på strecken. Hästen har fått stryk av bra hästar på slutet och då exempelvis av Manhattan som stod 20 före. Här står hästen bättre inne och kommer att bjudas en fin resa av Daniel Olsson som även han visat uppåtform på slutet.

Två hästar gör upp om ledningen det kan vara helt loppavgörande. Prickar Lennartsson spets med Leading Lantern så är risken överhängande att ingen sätter upp något tempo och han snubblar undan till seger. Skulle den andra spetsaspiranten, Vourrek Sund, däremot ta kommandot blir loppet desto öppnare. Den sistnämnda är vår spetsfavorit och det är också anledningen till gardering. Förutom de tidigare nämnda hästarna tar vi med Balder Exklusive som har toppform. Han vann lättare än luft senast efter en smäckresa. Och för att slösa lite pengar tar vi även med jätteskrällarna Quebec och Borderline. Båda är nog så bra i ordning som de kan och ska vi få mycket pengar så är de värda lite bläck och plitas ner på lappen.

Vi plockar bort Akjas Funnymaker som fick det kört i halsen senast. Avslutade 13,5 sista 5 i ett fartfyllt lopp och det räcker inte här.

Rank A 8,7,1,3 B 2,11,6,5 C 4,9,12,10.

Lilla Systemet: 441 rader / 220,5 Sek
1. 2,5,11
2. 2,7,8,9,10,11,15
3. 1,5,9
4. 7
5. 8
6. 9
7. 1,2,3,6,7,8,11

Stora Systemet: 2646 rader / 1323 Sek
1. 2,5,11
2. 2,7,8,9,10,11,15
3. 1,5,9
4. 1,4,5,7,8,9
5. 8
6. 9
7. 1,2,3,6,7,8,11

Lycka till!

// Linus