Solvalla denna vecka och det känns bra. Vi har god form och även om vi haft lite stolpe ut så känns det som att vi i alla fall hittat många skrällar på slutet. Nu har vi två riktigt bra spikar och det känns lockande här.

Solvalla är som vanligt utan snikspår och vinklade vingar. Normallångt upplopp och bra bredd. Det väntas lite regn under tävlingsdagen, men inte mer än att det ska gå att det ska gå att köra med valfri balans.

Avd 1

Stoeliten är som vanligt en match mellan fem sex hästar och det är ett vanligtvis ganska dyrt. Vi tycker oss dock ha hittat en mycket trevligt sätt att lösa det på denna vecka och det med ett streck.

Vi läser loppet som att det kommer att gå undan värre från start. Calamara Donna är det naturliga spetsförslaget och hon kommer högst troligen till pik här. Hon har dock visat sig trivas klart bäst med smyglopp och släpper till någon annan påpassad för att söka lucka till slut. Då stallkompisen Swept To Victory kan öppna även hon vill Örjan naturligtvis helst släppa till henne samtidigt som Takter kommer att göra allt som står i hans makt för att få överta med Jodas Julia. När krutröken sedan lagt sig efter 7-800 meter med en varvtid på runt 1,12 kliver Kontio in i handlingarna, 700 kvar och kliver runt samtliga, med Vanessa Du Ling. Vanessa återkom efter vila sist och kördes då passivt i liknade omgivning. Hon såg mycket fin ut och gick i mål med ”allt” kvar. Vi tror hon är hästen som får loppet och med det vinner hon tämligen enkelt till under 25 procent!

Avd 2

Här selar Nurmos ut ett av sina Derbyhopp i Cash Is Fun Zaz. Normalt ska man bara ta rygg när en herre som Nurmos hyllar en häst, men med tre raka galopper i raden och dessutom spår 12 garderar i alla fall vi.

Vi garderar med tre andra hästar om är klart spelbara vid gällande förutsättningar. Good Speed är han, likt favoriten, benägen att hoppa lite var stans i loppen, men han har riktigt fin fart i benen. Sist såg han segerfarligt ut, halvvarvet från mål, när han galopperade. Kommer hästen bara ner i banan från sitt springspår måste han räknas. Idefix Skift är nästa häst som kanske inte står med optimala förutsättningar men är klart spelvärd med lite flyt på vägen. Då hästen inte kan öppna är förstaspåret inte bra, men kommer han ut i andraspår är han inte att leka med. Gaston Wood är draget i loppet. Hästen kan, till skillnad från de flesta i loppet, öppna och är dessutom väldigt svårpasserad i spets. Sist vann han smått överlägset från just spets och måste räkas här!

Avd 3

Veckans andra spik blir även det ett sto. Skully Gully har tidigare år visat sig lite svår att få igång efter vila och så även i år. Nu har hon dock de lopp i kroppen som hon behöver och med helt rätt förutsättningar här ska hon ha mycket god segerchans. Här kommer hon att få anfalla bakifrån och med ett tämligen slött guldgäng emot vinner hon lätt!

Avd 4

Fem hästar sticker i våra ögon ut här och vi vill varna särskilt för tre.

Vincent Du Ling testades sist barfota runt om för första gången och även om han inte lyckades ta några pengar i loppet såg han mycket smidigare ut i gången. Hästen går här ner betydligt i klass och han står helt klart för klassen i loppet och är inte ens favorit! Cayenne Käbb har vi tjatat om i veckor utan att få utdelning. Hästen besitter en oerhörd avslutning och har avslutat lysande från svåra lägen på slutet utan att nå fram. Nu har han framspår och med minsta klaff är han vår vinnare. Photo Diablo är nästa häst som bara måste med. Nu står han dock med dåligt läge, men som han såg ut när han vann sin uttagning till Sverigeloppet ska han ha god chans oavsett startspår. Han har bibehållen form och rapporteras lika bra i träning som inför sitt fantomlopp. Nostro Value är vinnaren i spårlottningen. Hästen är ingen blixt ut, men då det saknas påpassade hästar med framspår kommer han nog att sitta i spets tämligen omgående ändå. Hästen är bra och lurar bakspåren för mycket på varandra så kan Nostro fuska bort loppet totalt. Sist med på lappen går formtoppade Staro Dynamite. Hästen vann sist från dödens, efter att ledaren galopperat på upploppet, men ska inte skämmas för det. Barfota på nytt och han ska räknas med rätt resa.

Avd 5

Stoloppet kan lösas med ett streck och så gör vi på lilla lappen. Men med tanke på att det är orutinerade kuskar garderar vi på stora.

Perfect Light ska räknas med kanonchans i loppet. Hästen går från klarhet till klarhet i sin nya regi. Nu står hon dessutom med springspår på andra volten och kommer att hamna långt fram från början. April April slog vår favorit sist trots galopp. Hon blir bättre och bättre hela tiden och ska räknas här. Racerstina har tuffat till sig i Finland och kommer hit med två segrar i raden. Hästen visade redan innan flytten att hon är mycket speedig och kan vara hästen som skräller här. Yocca Boko är bästa hästen, men har ett lite trist läge. Det är inte bara att gå runt ett gäng på 14 pållar i spåret, men vi blir inte förvånade om hon lyckas. Global Legacy och Alma Ruda ska även de räknas från tillägg. På start tar vi med tre stycket: Lucia Play, Als Alicia och Olympia. Dessa ska vanligtvis ha svårt i omgivningen, men med lite flyt har samtliga bra avlutningar.

Avd 6

Första dubbeln löser vi med två streck. I våra ögon är dessa djur huvudet högre än övriga och med lite förväntad startrusning ökar chanserna extra.
Fältets mest kapabla häst är Lewis O.M. Hästen avslutade 1.08 sista 800 metrarna sist och som han gjorde det. Hästen flög fram och barfotabalansen gjorde verkligen nytta. Det blir samma här och kommer han bara ut från sitt förstaspår måste övriga överträffa sig själv om de ska ha en chans. Blir han fast känner vi dock att vi måste ha en till och det blir Monster Drive som hittat en härlig form och gör det bra mest hela tiden. Han har flera gånger gått runt fält som detta i spåren och som han såg ut sist måste han ha goda möjligheter här, om Lewis blir fast.

Avd 7

Avslutningen ser näst intill olöslig ut i våra ögon. Till slut blev det hela tio streck på lappen och det är att rekommendera.

Vi tar bort Faterity Party och Staro Cold Carat som vi anser är utan större möjligheter och rankar övriga som följer. Scargel hade varit ett alternativ till singelstreck om han stått med bättre spår. I sin comeback sist var han mycket finare än på länge och vann lätt på bra tid. Han har chans här trots läget. Hardy Ribb är draget i loppet. Hästen är alltid understreckad trots att han alltid gör bra lopp. Han kan öppna i volt och kommer att få ett bra lopp här – sex procent är ett skämt. Bull Trapp kommer från Stig H:s formstall och rapporteras träna oerhört bra. Han är gynnad av distansen. Frillan Filiokus gick kanon sist som vårt drag. Hästen vann lätt i hård omgivning, men nu är det tveksamt om hon kan gå barfota runt om på nytt. To Be Sir är en kul idé. Hästen kördes oerhört passivt sist, men såg fin ut. Här kommer han att köras bra mycket tuffare och klarar av det. Manhattan Sassy har läget och har sett bättre och bättre ut på slutet. Youpie mötte Yield Boko sist och det är inte mycket att säga om att han inte räckte till. Har utvecklats mycket på slutet och ska räknas. Nellie Vingboons, Leonas Yannic och Heatison är samtliga bra, men har inte imponerat på slutet. De är bra nog att vinna om det lossnat för dem