Så var det äntligen dags! Elitloppshelg på Solvalla och det bultar extra mycket i travhjärtat denna vecka. Som vanligt är tävlingarna fullspäckade med topphästar. Två omgångar V75 och 26 högklassiga travlopp under lördagen och söndagen (för er som vill ha ännu mer så har fredagen även några lopp att erbjuda…).

Vi kommer här att ge vår syn på lördagens jackpottomgång och uppdaterar så mycket det går senare vad gäller söndagen. Väder och vind verkar ge oss fina tävlingar och som vanigt är banan som bäst när det gäller. Här kan valfri balans erbjudas och inga snikspår eller vinklade vingar.

Avd 1

Här blir det åka av. Johan Untersteiner parat om att svara ledningen med Fancy Vacation och därmed bjuder han Skully Gully på dödens. Det kommer att köras på alla händer och vi garderar med några riktigt fina hästar.

Förstahästen är Nursery Ryhme. Hästen har sett helt bländande ut i sina starter för Svanen och även om hästen nu varit struken så har hon matchats helt för detta. ”Hon ser mycket fin ut i träning” har vi fått från stallet. Det är inte omöjligt att Svanen bränner av henne från start och då kan det bära av till spets. Skully Gully gör här årsdebut efter ett drygt halvårs vila. Hästen har gjort ett fantomjobb på gården, men vi är tveksamma om det räcker i denna klass. Med ett lopp innanför västen hade hon varit ett spikförslag, men nu måste hon garderas på alla seriösa lappar. Bobtail däremot har from så det blir över. Hästen var fin sist i dödens och kommer nu att få ett smaskigt lopp i draget. Många hävdar att hon är bäst i spets eller dödens, men hon har skrällt bakifrån förr och måste räkna med chans. Swept To Victory har inte imponerat fullt ut i, men det har å andra sidan ingen av Walmanns hästar. Sist var hon dock fin när hon gick först i tredjespår i 700 meter. Hästen är snabb som få och med minsta klaff ska hon räknas. Mystical Ann kom bort sist och det är inte mycket att säga om. Gången innan gick hon grymt som knappt slagen av Bobtail. Vi gillar den lilla krigerskan och ropar skrällvarning a la större!

Avd 2

I andra avdelningen är Yukon Boko stor favorit och det gillar vi. Vi har följt hästen länge och hävdar att han är klart överskattad. Gardering är ett måste och det stort.

Bästa hästen är Gills Abbe som varit ute och dansat med de riktigt stora kamelerna. Nu är han dock handikappad med spår 12 och det drar ner chansen. Vi gillar honom dock och rankar upp honom. Chanti G är jämn, men vinner in te så ofta. Vi tar med honom pga att Svanen väljer att köra honom före Redtop som vi annars rankat före. Il Re Frö gick fint sist och såg mycket smidigare ut än innan. Hästen har matchats för detta loppet sedan dess och är jätteskrällen här. Mt. Big Business gillar vi skarpt och med spår två hade han varit förstahäst i loppet. Nu får han svårt att komma till då han inte är så snabb ut, men han har vunnit på en 14-tid på långsam bana i Danmark så han får inte räknas bort. Nisse Bean har fyra raka och blir stadigt bättre. Nu får han dock visa att han är snabb och inte bara stark. Det kommer att gå undan här och det är inte säkert att den segstarke hästen hinner med. Sist med på lappen går Canon. Hästens senaste insats är svårtaxerad då halva fältet galopperade. Hästen har dock god form och fint spår så han måste med.

Avd 3

Här pratar alla om matchen mellan Svanens två formdjur Youpie och Conrads Garland. Vi har sagt det förr och det tåls att upprepas – Åke väljer ytterst sällan ”fel” häst att köra när han har flera från stallet i samma lopp. Så för er som vågar välj Conrad före Youpie.

Vi vågar dock inte och streckar båda. Vi nöjer oss dock inte där utan streckar även Dresscode och King Of Lace. Den förstnämnde har fått tuffa lopp på slutet och gjort det fantastiskt bra. Nu får han chansen att smyg med och vi tror hans fina utvecklingskurva gjort att han blir farlig även om han inte är med där framme. King Of Lace är en riktig skräll för er som vill ha mycket pengar. Hästen har bevisligen mycket bra form och ska nu testas helt utan skor och skydd. Tränare Annelund tror att det gör mycket på hästen och vi är beredda att chansa här!

Avd 4

Här spikar vi på lilla, men garderar på stora.

Delvin Gold är snabb ut och har visat sig trivas ypperligt i spets. Vi är inne på att han här försvarar ledningen, rekordsänker med minst en sekund och därmed blir han hästen att slå. På stora lappen streckar vi vidare och då först och främst med Svanens båda hästar. Lexington Ås imponerade sist, men han är inte så snabb ut och kan få lite klurigt at hitta position. Kommer han bara till är han bra nog att spurta ner samtliga. Ågårds Lars har imponerat på många inklusive oss. Vi trodde inte det fanns dessa farter i honom och kan inte annat än bocka och buga för Svanens träningskonst. Nu har han sämre läge än på länge och får dessutom anfalla bakifrån. Hästen är bra nog, men det krävs lite flyt på vägen. No Wonder var fin sist och utvecklas i takt med loppen. Fortsätter kurvan lika brant uppåt som på slutet ska hästen räknas tidigt här. Jätteskrällen är här är Kasper Scott. Vi blev impade av hästen sist när han bara pep till spets och vann hur lätt som helst. Nu är det andra djur emot, men vi tyckte insatsen var så pass bra att han måste med. Yoggi Hornlinge ska även han med som jätteskräll. Stallet varnade kraftigt för honom när vi hörde oss för och vi kan inte annat än lyssna när i princip ostreckade hästar lyfts upp.

Avd 5

I lärlingsloppet skulle vilja ha många hästar, men pengarna räcker inte till. Vi får nöja oss med fem, men rekommenderar fler för den som har råd.

Takina Silvio gillar vi och hästen är oerhört tuff och stark. Takina möter de bästa i Finland normalt och vi tycker hon är hästen i loppet. Gossips Queen har här bättre förutsättningar än sist hon startade med tillägg. Hon är kvick ut och med springspår tror vi hon är först fram av tilläggshästarna och därmed får hon bästa läget av dessa. Little Star Becca är det lite vinna eller försvinna över. Hästen är högkapabel, men stor och inte helt lätt. Spåret plus att hon här får attackera bakifrån drar ner hennes chanser något. Estepona har inte fått vinna i år, men har mått tuffare hästar än dessa innan. Nu går hon ner en aning i klass och ska räknas. Sist med på lappen går skrällen Nova Kebell. Hästen är fin och ska nu gå barfota runt om för första gången. Normalt går hon tungt balanserad och det kan göra oerhört mycket på en sådan häst!

Avd 6

Här går vi på känsla och har utnyttjat de kontakter vi har. Chimall T T känns bättre än någonsin i träningen och har ett bättre spår än värsta motbudet S.J ´s Otto. Fredde kommer att ladda från start och vi tror han får ta över av stallkompisen Tom Rider som inte släpper till någon annan. Från spets ska det till en oerhörd häst för att slå Chimall, hälsar stallet.

Avd 7

Efter information, under bordet, har vi här hittat veckans bästa spik. Efter samtal med Flemming Jensen har det framkommit att hans Local Conch ska ha mycket bra segerchans. Den normalt så lugne Jensen kastar lovord över sin häst som han anser är 40 meter bättre än hans förra stjärna Töjeksperten. ”Det är den bästa häst jag någonsin tränat och han är in toppform”, hälsar dansken och vi ryggar utan tvekan.

Lilla systemet: 525 rader / 262,50 Sek

1. 4,6,7,9,10
2. 1,2,5,6,7,10,12
3. 3,5,10
4. 1
5. 4,5,13,14,15
6. 7
7. 10

Stora systemet: 4800 rader / 2400 Sek

1. 4,6,7,9,10
2. 1,2,3,5,6,7,10,12
3. 3,5,10,11
4. 1,4,6,8,9,10
5. 4,5,13,14,15
6. 7
7. 10