En vecka kvar till Elitloppet och pulsen stiger. Nästa vecka kommer vår analys att lämnas från Solvalla live. Thomas och jag (Linus) kommer då att presentera tips både fredag lördag och söndag. Tanken är att bjuda på både systemförslag, värmningsvinnare och extra info från tränare på plats. Speciellt kommer Fredrik Persson och Nicklas Robertsson att följas och deras starthästars status blir minutfärsk.

Denna vecka förstartar Solvalla med V75 och de sista platserna till Elitloppet ska bjudas ut – segraren i Guld får en gratisbiljett. Loppen är jämna och flera av deltagarna är redan klara för finalen medan vissa har kniven på strupen för att få vara med. Loppen kan därför bli lite lustigt körda om inblandande parter kör endast med nästa veckas finaler framför ögonen. Vi har dock två kanonspikar och till det ett par riktigt bra skrällar som krydda. Häng med!

Avd 1

Inledningsvis är vi lika tråkiga som Göran Borgås när vi spikar Trackstar. Hästen är stor favorit, men inte större än att han fortfarande är mycket spelvärd. Hästen står med bästa läget, ska köras barfota och får dessutom Björn i jollen. Vi kan inte annat än att spika.

Rank: A 2. B 5,4,3,1,8,12,9,7. C 11,10,6,

Avd 2

Avdelning två innehåller två riktigt duktiga hästar, men då båda står med tråkiga lägen garderar vi med ytterligare tre som har klar smygform.

Bästa hästen är Vector Du Ling. Nurmos häsvade att hästen kommer att gå hela vägen upp i eliten om han får vara fris, men hästen har haft skadeproblem och är dessutom orutinerad så någon klar vinnare är han inte denna gång. Hardy Ribb anser vi även han har kapacitet högre än motståndarna i nuvarande klass. Hästen är stenhård och kommer han till från sitt tråkiga åttonde spår är han bra nog att vinna från dödens -13 procent är löjligt. United Ås är vår spetsfavorit och känns enligt tränaren kanon i jobben. Håller han sig någorlunda lugn i front kan han mycket väl vinna. Centerity Tooma såg inte mycket ut för värden i sina inledande starter, men finnen har vässat på och sist var han riktigt fin när han höll på att slå av Gooparnas kanon Global Limousine. Sist med på lappen går It´s a Face. Hästen har hög grundkapacitet, men har inte funkat fullt ut på slutet. Sist gick han dock riktigt fort efter galopp och står han på benen är det en häst att räkna med.

Rank: 11,8. B 5,6,4,1,7,10,2. C 9,3,12

Avd 3

I Guld stod vi länge och fantiserade om hur Standpoint stack till spets och sedan reglerade loppet ända in i mål. Efter många om och men så bestämde vi oss dock för att gardera upp honom med Giant Superman. Det är många hästar som kan köras i dödens och det känns som att ledaren kan få både en och flera tryckare. Giant Superman börjar bli till åren, men visade sist att han fortfarande är att räkna med. Han brukar dessutom vars som bäst just under Elitloppshelgen och vi utfärdar stormvarning.

Rank: A 4. B 7,10,2,1. C 8,9,3,5,6

Avd 4

En stor favorit hittar vi i lärningsloppet, men anser att en gardering är ett måste. Spaceship Broline är ingen kämpe och favoriten hänger löst i våra ögon.

Snabbast ut är Ganyline och vi är spända på att se vad hon kan från spets. Lindblom är inte känd som någon som ger bort spets i onödan och hans lärlingar är skolade på samma sätt – favoriten ska nog inte tro att hon kan glida till spets. Too Much Too Soon är en hoppgruka med härlig kapacitet. Hästen är kusligt snabb de gånger hon inte hoppar och hon är klart streckvärd. Gossip ´s Queen är nog bästa hästen och med lopp i kroppen blir hon farlig oavsett löpning. Det ser dock ut att bli en jobbig resa från detta läget då hästen inte är känd som någon snabbstartare. Bachelores Dream ska med på sitt fina läge och smygform, Global Kyanite blir bättre och bättre och Mulliga Ullis spurtar alltid bra – alla går med.

Rank: A 1,6,7,3. B 2,5,10,11,4. C 9,8

Avd 5

Nästa spik följer här. I Saw You har vi följt sedan debuten som tvååring och redan då visade han kvalitéer som lovade mycket. Hästen är kusligt snabb ut och från spets säljer han sig dyrt. Hästen är härdad i årgångsloppen och möter här hästar av enklare sort. Vi tror det är spets och slut.

A 1. B 2,5,9,11,3,6,7. C 10,12,8,4

Avd 6

Första dubbeln är ett klurigt lopp som innehåller flera segerkandidater. Det blir körning inledningsvis och loppet kommer at bli sevärt.

Einar Celeber står perfekt till från sitt niondespår. Han kommer att slippa spetskörningen och med gällande form ska han sedan ha bra chans att runda till seger. Denna vecka är han för lågt streckad efter att han oförskyllt blivit oplacerad sist. Little Rainbow skrek vi ut sist och hästen var inte sämre än innan. Det var bara så att hästen framför honom var sämre än två dåliga och drog honom sist in i mål. Victory Power är ännu en Stig H-häst med god chans och kapacitet. Hästen har spurtat vasst varje gång och ska passas. Nouvelle Pelle är ojämn i sina framträdande, men mycket bra när det klaffar. Har hästen samma form som innan så blir han farlig att negligeras från perfekt läge. Victor Bris är nog spetsvinnaren efter 500 meter. Han är dock inte känd som någon tiger och minsta lilla tryckare på vägen och han är sårbar. Martin L Sisu är skrällen från bakspår om tempot blir högt.

Rank: A 9. B 6,5,2,3,11. C 8,10,12,1,7,4

Avd 7

Avslutningen ser ut att bli en kopia på silver loppet för två veckor sedan. Bob Hope ska till spets och invändigt kommer Iceland svara. Förra gången var det Joel Cortina som bjöd upp i spetsstriden och en tredje profiterade på tempot och kunde vinna.

Vi vågar dock inte chansa bort spetshästarna och streckar istället på med tre till som ska ha bra chans. Roligaste draget är Clear Sign som nu startar i regi Bergh. Robert har en ruskig förmåga att vinna med sina nyförvärv och med en häst som Clear Sign finn definitivt chansen trots läget. Joel Cortina blir bättre och bättre och sist hade han krafter kvar trots en toköppning mot Bob Hope. Hästen ska med på alla seriösa lappar då han är stark som en björn. Vår miljonvinnare i omgången är Simb Luke. Förra året gjorde hästen några riktigt fina insatser och i årets start satt han fast mot guldhästar. Vi tyckte Frickens häst såg riktigt bra ut och han har betydligt mycket bättre chans än vad strecken påvisar.

Rank: A 2,5,8. B 7,10,4,1,11. C 9,12,6,3

Stora systemet: 2100 rader / 1100 Sek

1. 2
2. 4,5,6,8,11
3. 4,7
4. 1,2,3,5,6,7,10
5. 1
6. 2,3,5,6,9,11
7. 2,5,7,8,10

Lilla systemet: 420 Rader / 210 Sek

1. 2
2. 4,5,6,8,11
3. 4,7
4. 1,2,3,5,6,7,10
5. 1
6. 2,3,5,6,9,11
7. 2