Äntligen börjar man urskilja lite vår i luften och med det kommer fler och fler av de lite kvalitativa hästarna ut från sin vinterdvala. Örebro, med sitt fina stayerlopp Orebro Intn´l som klo, står denna vecka som värd för V75:an. Som lök på laxen gäller jackpot och fina extramiljoner till den som prickar alla rätt.

Örebrobanan saknar extra innespår och vinklad vinge. Upploppet är dessutom väldigt kort, men den gamla problematiken med att innerspåret i auto är en nackdel är undanröjt med flyttad start!

Vi har flera intressanta drag i omgången och det är bara att ta rygg…

Avd 1

Vi går ut hårt och spikar Kalmarhästen Chimall T.T utan att tveka. Trots förlust i årsdebuten föll hästen med flaggan i topp. Hästen fick en resa likt helvetet och tillbaka, men sprang trots det en låg 13-tid som knappt slagen. Hästen är oerhört bra när han är fräsch och det är han nu. Vi läser loppet som att favoriterna från spår ett och två blir överflyglade från start och det gynnar Chimallen som kommer att få den draghjälp han behöver.

Avd 2

På lilla lappen spikar vi vidare, men garderar på stora med tre hästar.

Redtop har, sin ålder till trots, inte gjort många starter i levet och det tyder på vissa problem med fräschören. Med tanke på det vågar vi inte lämna klartecken på hästen trots att han imponerade sist i sin nya regi. Kapacitetsmässigt är han dock väl framme och går han iväg från sitt snäva spår ska han räknas med klar vinstchans. Som motbud höjer vi främst Vejby Boom och My Lindy Star. Båda hästarna har mycket bra form och kapacitet att segerstrida med rätt resa. Vejby har gjort det mycket bra på slutet utan att få vinna och ska denna gång troligtvis lättas i balansen för första gången (ej gjorts innan trots att det står i programmet!). Detta kan vara skillnaden denna gång! My Linde Star är väldigt kapabel, men lika osäker. Hon är obesegrad felfri och är med på linjen om hon går iväg från start. Jätteskrällen heter Azalee. Hästen är riktigt tuff och har gjort starka lopp i dödens på slutet. Med lite snällare upplägg och körning där fram är han ett riktigt miljondrag.

Avd 3

Kortlopp i guld brukar betyda spets och slut. Denna gång har vi dock svårt att avgöra om Finders Keepers eller Turnaround sitter i piken efter 500 körda och streckar därför båda.

Bobtail har varit mycket bra på slutet, men känns bortlottad här. Skrällen hittar vi i stället i Global Glide som riktigt snärtig ut sist som fastlåst. Med lopp i kroppen ska den speedigt amerikanen räknas trots dåligt spår.

Avd 4

Här använder vi både hängslen och livrem. Loppet är jämt och många orutinerade slåss med några omeriterade vilket gör racet svåranalyserat. Vi streckar alla, men vill varna extra för några stycken.

Symphony Hall är allt för lågt rankad i våra ögon. Hästen är riktigt bra och Fredrik Söderberg har dessutom väldigt bra stallform – kul idé. Flash Dreamcatcher var riktigt fin efter galopp sist. Skulle han hitta till spets får övriga vara bra om de ska slå honom. Gidde Crown är inte heller han helt oäven och för bra lopp mest hela tiden. Han var mycket bra vid seger för tre starter sedan och har nu lopp i kroppen efter vila – pass upp!

Avd 5

Stoeliten har denna gång samlat ett mycket fint startfält och det finns många som har chans att vinna. Vi har fastnat för tre hästar som vi rankar högre än övriga – varav en skräll!

Vanessa Du Ling är rättfärdig favorit efter sin snygga avslutning i stentufft gäng sist. De två som var före henne i mål var en viss Maharaja och en Spring Erom (hästar som skulle vara storfavoriter i denna omgivning). Nu möter Vanessa lättare djur och ska ha mycket god vinstchans. Bring Me Luck US står här med optimala förutsättningar med spår ett. Hästen är grymt speedig och hon kommer att avsluta visslande med ett lopp innanför västen. Vi gillar hästen skarpt och hon måste räknas tidigt – tio procent! Debbie Brodda gör bra lopp för jämnan och så även sist i Olympiatravets final som trea. Må hända att flera av motståndarna underpresterade, men det föringar inte insatsen som var att bästa märke. Hästen har en härlig hårdhet som kan komma till nytta här.

Avd 6

Vi väljer här att gå kort och det känns tryggt.

Conrads Garland var stört skön att skåda i sin årsdebut där han vann plättlätt på en topptid. Hästen rapporteras träna förbättrat efter detta och trots att han är sprinterbetonad måste han räknas tidigt med full form. Startsnabb och vrålspeedig gör honom till klar favorit. Kalla korkade, men vi kan inte släppa Tarpoon Bris som imponerat på oss vid många tillfällen. Hästen står nu dåligt till, men det ser ut att bli rejäl körning i täten och hästen kan göra mycket jobb själv. Med lite flyt på vägen blir vi inte förvånade om hästen dyker upp på linjen som treprocentare!

Avd 7

Storloppet för dagen avslutar omgången. Örebro har verkligen lyckats denna gång och startlistan är imponerande. Någon fransman av klass och listan hade varit fulländad.

Vi väljer att göra som övriga Sverige och rankar Spring Erom först. Hästen slog Maharaja sist och såg mycket fin ut i en tuff avslutning. Nu blir det många att runda, men tillägg över aktuell distans brukar inte betyda så mycket som i kortare lopp. Ladies Man gillar vi och han står bra inne i loppet. Hästen har absolut toppform och går både i ledning och bakifrån och har bäst chans utav hästarna på start. True Q har Svanen verkat hitta rätt medicin för. Efter att sett ut som en sprinter har han helt växlat över till långlopp och gjort det fantastiskt fint. Tack vare sin snabbhet är han alltid att räkna med mot lite trögare långskuffare. Västerbo Paradise har inte imponerat på någon i år och kanske har hästen slagit i taket efter en snabb resa uppåt. Vi vill dock inte räkna ut honom helt och han rapporteras (som vanlig i och för sig) träna magnifikt. Skrällen är Nellie Vingboons som var bra sist och nu ska tävla utan dojjor. Barfota har hästen visat sig klart bäst och hon är bättre än många tror!

Stora systemet: 3960 Rader / 1980 Sek

1. 9
2. 2,4,5,10
3. 1,4,11
4. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,11,12
5. 1,6,10
6. 5,12
7. 1,7,8,9,13

Lilla systemet: 420 rader / 210 Sek

1. 9
2. 2
3. 1,4,11
4. 2,3,5,6,8,9,12
5. 1,6
6. 5,12
7. 1,7,8,9,13