SVENSK-NORSK V75 MOMARKEN: ATG regner med 75 millioner kroner i svensk omsetning og 25 millioner fra Norge… Nej vänner, vi tar det på svenska istället.

Norge och Momarken har denna vecka fått förtroendet att så som V75-arrangör. Det blir mycket pengar som rullar och vi ska försöka bena ut travknuten. Svårigheterna ligger i värderingen av vart lands hästar. De norska djuren tävlar oftast på långsammare banor, med lägre prissummor samt utan pisk (vilket nu de svenska djuren tvingas göra!). Detta medför att det inte går att läsa listorna som vanligt utan i stället mer runt om – vilket vi naturligtvis gjort. Håll i hatten så kör vi!!!

Vädret verkar bli fint och det är en förutsättning för att det ska gå att köra med valfri balans. Om det börjar regna så kommer banan att bli för hård och det krävs rejält med hov för att kunna köra barfota. Vidare så tycker vi på Spela Spel att norrmännen denna gång inte har lika förspänt som sist landskampen gick av stapeln på Årgäng. Vi tror på svensk seger och spelar därefter – må Norge falla!

Avd 1

Omgången inleds med en stor favorit i Energy Ås. Hästen debuterade på bästa sätt sist och får gälla som favorit. Hästen är dock ojämn och vi vill ha med två djur till med god chans.

Gooparnas J.S. Sensation har vi alltid gillat. När hästen står på fyra friska ben är det får som kan stå emot hans avslutningar. Hästen såg lysande ut sist och vi tror att det räcker med lite överpace därframme för att Sensationen ska bli ett faktum. Vidare är vi inne på att Jamiro kan får loppet. Hästen är snabb ut och även lättplacerad. Hittar han till spets rent ut av har han en mycket god segerchans.

Norrmännen har egentligen bara ett starkt kort med i loppet och det är Ambro Skeeter S.L. Hästen hade halsinfektion sist och kunde inte göra sig själv rättvisa, men frågan är om han kommer till från detta läge och vi tycker han är överstreckad. King Goran måste höja sig mist två snäpp för att kunna göra sig gällande här och det gör han inte. Boomer har toppform men sämre läge än en bandymålvakt så vi väljer att avstå helt.

Rank: A 2,9,5. B 7,1,6,4,11. C 3,10,12.

Avd 2

Avdelning två ser även den ut att gå helt i blå/gult. Vi är lite sugna på Jeb Frontline som såg bättre ut än vanligt som fastlåst på Valla. Tyvärr så är han inte så snabb ut så vi kan garantera att han tar ledningen så vi vågar inte lämna honom ensam på bongen.

Vi följer upp med Abies Alba som är mycket kapabel de gångerna som hon går felfritt. Hon har bland annat plockat ner Nersery Rhyme från dödens och vad vi ser så startar ingen av hennes kaliber i loppet. Även Stig H:s nyförvärv: Stavs Move It går med då han såg mycket fin ut sist och han är van att möte de bästa i sin årskull. Frascati har visat bra form en längre tid och vi betalar gärna för fin form, Fool´s Gold får även han gå med, men bara på Lähdekorpis optimism och inte på egen prestation. Avslutningsvis betalar vi även för Upshot Neyenrode som spelarkollektivet helt missat. Hästen är riktigt tupp och meddelas träna bra efter skada – Har visat ruskiga speedresurser i jobben.

Vi tror mindre på en häst som Big In Japan som inte visat nått av värde i Sverige, men mot enklare djur i Norge.

Rank: A 1,2,3,10. B 5,9,8,11,7. C 4,6,12

Avd 3

Loppet har vållat oss lätt huvudvärk och ambivalensen har gäckat oss en bra stund. Till slut har vi dock kommit fram till att det är värt att gardera Vanilla Sky från bakspår. Att hästen har bäst kapacitet är vi ganska säkra på, men med bra motstånd på start och många kameler att rundas så kan ett par streck extra vara skönt att ha.

Vi betalar även för Ecups Bitte från tillägg. Hon vann som Spela Spels spik sist hon var ute på rikstoton och såg mycket fin ut. Får hon ryggen på favoriten så kan kom mycket väl tacka med att slå av denna på upploppet – så bra är hon. Vi är även sugna på ett par riktigt intressanta hästar på start. Garmina top Spin har gjort det bra för Medin och med rätt lopp är hon inte borta. Även American Rolls ser mycket intressant ut. Hästen har verkligen imponerat på slutet, men möter här klart tuffare hästar och hon är torts allt inte så rutinerad. Lea tjatade vi om sist som skräll och hon hade vunnit till 8% om mållinjen varit placerad några ynka meter längre fram. Hästen är på nytt bortglömd trots att hon har hårdheten. En häst som kan vara farlig att missa är Indian Quick D.K.. Hon är jämn och stabil och slipper hon göra loppet själv denna gång (vilket vi anser är fallet) kan hon skrälla till fina 5%.

Rank: A 15,3,2. B 8,14,10,1. C 9,11,12,13,7. D 5,4,6

Avd 4

Nu kommer väl loppet som ser vikt ut för norrbaggarna. På kallblodssidan har de en större bredd än oss svenskar och då vi anser att svenskarna här är klart missgynnade utan körspö så blir det att finna vinnaren bland hemmahästarna.

Svårt att inte nämna derbyvinnaren från i fjol som favorit. Tangen Scott har hög träffprocent, men efter sitt sista framträdande så tycker vi att gardering ser intressant ut. Voje Faks vurmade vi för sist han startade på V7:an, men hästen var då bara dålig. Han dock var klart uppåt sist och han är helt klart mycket kapabel och står kanske bäst till bland hästarna i loppet. Vi vill dock varna för gänget Gam Galant, Brenne Kongen och Kaspar Mollyn som är nog så bra för att kunna vinna. Den förstnämnde är snabb ut och gick mycket bra sist, medan Brenne Kongen gjorde det fullt bra på fransk mark sist. Kasper Mollyn var tvåa bakom favoriten i derbyt ifjol, men ändå nästan lika mycket pengar på banken så hästen är riktigt bra. Han återkommer efter vila, men är speedig så med går han.

Övriga ser ut att vara en bit ifrån vad gäller chanserna i loppet och vi nöjer oss med fem streck.

Rank: A 13,4. B 5,6,15. C – D 1,2,3,10,11,12,9,8,14,7

Avd 5

Här går vi emot alla regler och logiskt tänkande. Vi spikar ett sto mot hingstar som står hårt inne och dessutom har bakspår. Men är det någon som skulle reda ut det så är det tvärspeediga Superior Dust.

Hästen gick fram som en slåttermaskin i fjol och hon såg bländande ut i sin debut förra veckan. Hon bör gå fram än mer efter den resan och med Momarkens långa upplopp framför sig så anser vi att hon har god hans att hinna fram i tid. Motstånd saknas dock inte. Celeberty Photo är hur bra som helst de gånger han vill, men är lika ojämn i sina prestationer som han är bra när han funkar. Roland Star är norrmännens bästa drag och han tar spets med garanti här. Vi läster loppet så att han kommer att få tryck i omgångar och då tror vi han viker ner sig till slut. Worthwatingfor blir farlig med smygresa, men trots att hon är av samma typ som vår spik så är hon inte fullt lika stark och det krävs maxklaff för träff – och det får hon inte här…

Avd 6

Vad vore en landskamp utan ett långlopp? Även i detta styrkeprov ser svenskarna ut att ha mönstrat det starkare laget.

Stein Ass var bra från spets och samma förutsättningar sist. Han gick undan på ett vasst sätt och blir svår att nå för övriga. Vi höjer dock ett varningens finger för högkapable Infatti November som är kusligt när det funkar för honom. Han är överlägsen kapacitetsmässigt här och skulle det inte vara för avsaknaden av lopp i kroppen så hade vi spikat utan att tveka. Nu fegar vi ut och tar med även superskrällen Dialect Af Prinfo som är tuff och ärlig. Selin har en konstig förmåga att fixa till sina djur efter några plattmatcher. Action Dot gillar vi skarpt och distansen är den rätt nu. Vi lämnar inte heller den bästa norrmannen i sticket och Auro News får sista strecket då han alltid avslutar med bravur. Med rätt resa kan norrmännen knapra in lite i landskampen här…

Cromwell blev aldrig den stjärna som det var tänkt när han plockades hem från USA. Hästen är inte heller någon långtradare i våra ögon och han blir överstreckad denna gång.

Rank: A 1. B 3,13,12,10. C 15,9,11,14,6,5,7,8,4,2

Avd 7

Avslutningen är vigd åt vår riktiga älsklingspålle Keep On Flying. En riktigt tuff jäkel som inte har några riktiga svagheter. Efter en sejour i Vitlökslandet är han åter tillbaka för att charma oss. Veckans spik.

Visst, ska vi rannsaka oss en aning så saknas inte motstånd och formen bör vara lite diffus då han inte var som bäst de sista starterna i Frankrike. Hästen är dock så bra så han bör reda ut stormen då:

· French Design oftast brukar startas igång och vanligtvis behöver fler lopp I kroppen för att kunna hävda sig.
· Då Robis Ingo (som var helt lysande sist) går bäst i spets och dit når han inte denna gång.
· Att Baron Rols inte har toppform.

Keep on Flying har den respekten med sig att motståndarna mycket väl kan släppa spets till honom om han är bra med från början.

Rank: A 3. B 6,5,4,1,9,11. C 2,8,12,10

Stora systemet: 2700 Rader / 1350 Sek

1. 2,5,9
2. 1,2,3,5,9,10
3. 2,3,8,10,14,15
4. 4,5,6,13,15
5. 10
6. 1,3,10,12,13
7. 3

Lilla Systemet: 360 rader / 180 Sek

1. 2.5.9
2. 1,2,3,5,9,10
3. 2,3,8,14,15
4. 4,5,6,13
5. 10
6. 1
7. 3

Lycka till!

//Linus och Spela Spel.