Väkomna till ännu en härlig V75-omgång. Denna vecka är det lusekofta på som gäller då vi flyttat över tävlingarna till Momarken i Norge. Fördelen är att mängden pengar som ska fördelas blir större och en ensam vinnare kan ta hem hela 65 000 000 medan nackdelarna för oss spelare är några fler. Svårigheter finner vi i kunskapsbrister om de norska hästarna, bristen på kunskap om det norska systemet för voltstart och avsaknaden av körspö. Men vi ska tillsammans reda ut detta var så säkra.

Tänk på att i Sverige är prispengarna högre så norska hästar kan vara mer rutinerade och hårda trots att de inte har så mycket pengar på sig och svenska hästar missgynnas ibland av att körspö inte är tillåtet. Upploppet på Momarken är mycket långt och det gynnar hästar bakifrån mer än i Sverige och att voltsystemet ser annorlunda ut dvs att även spår fem är springspår och 1-4 får därmed mer plats och lättare att komma iväg. Sist men inte minst kan påpekas att kurvorna har mindre dosering och är skarpare än på många andra banor och det missgynnar oftast hästen som har innespår i spetskörningen in i kurvorna.

Vädret ryktas bli dåligt och det kan ställa till det för barfotahästarna. Det vi har snappat upp är att banan trots att det väntas nederbörd kan klara sig bra om det bara inte snöar.

Avd 1

Kalla oss tråkiga, men vi kan inte göra annat än att spika storfavoriten i omgången. Odins Kjempe är en häst utöver det vanliga och med lopp i kroppen och en segerprocent som liknas vid Järvsöfax så ska det bara vara över. Vi spikar på allt och ser ingen som kan utmana.

Rank: A 1. B 9,14,15,13,11,6,2,3. C 4,12,10,5,7,8

Avd 2

Här ser vi bara ett scenario och det består i att Sverige tar de två första platserna. Det vi inte är helt säkra på är vem av våra två hästar om är först i mål.

Pandoro känns om det bättre spelet med tanke på startspår startsnabbheten hästen besitter. Han kommer att leda länge och på lilla lappen spikas han, men på den stora tar vi även med Minos Vang. Minos Vang är en strulputte som vinner de gånger han går felfritt. Nu har Ludde hittat en balans som han tror är den rätta för hästen och då är han bra nog att vinna från dödens. Två streck är spel med både livrem och hängsle.

Rank: A 4,11. B 7,5,2,6. C 8,10,1,3,12,9

Avd 3

Detta långlopp ser klart spelvänligt ut på förhand. Favoriten är ojämn och strulig och till 72 procent ska han fällas till alla pris.

Vårt drag här är nog ett av årets mest understreckade djur. King Centaurus minns vi från elitloppshelgen i fjol och det är fina minnen. Hästen hoppade bort 75 meter från start och var sedan inte mer än 25 efter vinnande Västerbo Paradise i mål. Hästen gick en bit under 1,13 2000 meter och han borde vara favorit från start i detta lopp. Vidare vill vi ha med He Man B. som vi tycker sett bättre och bättre ut i regi Adielsson. Nu står hästen bra på det och med rygglopp är han nog den snabbaste hästen i fältet. Båda Flemming-hästarna måste med på lappen. Fördel för Local Conch som är ett monster när han funkar, men läget skrämmer här. Favoriten Quasimodo Face, skrällen Utah Hornline, tokskrällen Dialect Af Prinfo (satt fast med allt sist) och duktiga Imola November betalar vi också för.

Rank: A 2,10,15,7. B 12,1,3,9,8,4,5,14. C 13,6,11

Avd 4

Stolopp på menyn och stora rollerna fram. Som vanligt ser stoloppet näst intill olösligt ut från början och vi kan inte göra annat än att måla på så många hästar vi har råd med. Nio hästar blev det till slut, men det känns ändå inte heltäckt.

Flera av de mest streckade djuren står med frågetecken framför i våra papper. Det luktar skräll lång väg och för er som större plånböcker än oss så rekommenderar vi alla. Vi börjar med att reda ut frågetecknen: Quizzical står med dåligt läge och vinner inte på beställning, I´m A Billion Face har inte startat med voltstart annat än i kval och årsdebuterar, Samba Kebell är klart bättre i spets medan Creek´s Taminia står med sämsta läget. Alla dessa går med på lappen, men känns inte mer streckvärda än övriga vi tar med. Cassoulet är en tuffing och funkar hon från sitt tråkiga spår är hon med på lijen. Alva Hammering är snabb ut och får som sämst rygg ledaren. Därifrån biter hennes speed mycket bra. Gehör är numera i duktige Bo Westergårds träning och bara det för att hästen är streckvärd. French Rolls är van värre djur än detta och har hårdheten för att avgöra den tunga vägen. Tokskrällen hittar vi i Kings Lucky som debuterade i tuffaste möjliga lopp för G Norman sist. Hon var inte dålig utan räckte helt enkelt inte helt mot hästar som Olganina och Lovely Conch (såna djur finns inte här).

Rank: A 6,5,2. B 12,15,13,10,3,1. C 11,14,8,9,4

Avd 5

Trolig vinnare är nog favoriten Navy Seal U.S, men årsdebut gör att vi garderar och det känns helt rätt.

Nabucca Eastwind briljerade sist från dödens och blir farlig om spetsen nås här. Mr Lebo blir även han farlig trots sitt usla läge. Hästen har hittat en härlig fromtopp och pappa Adielsson hälsar att hästen känn kanon i jobben. Kantbollen som kommer rullande när favoriterna kört slut finner vi i Honey Love Vivtory. Trots att hästen står med spår 12 så vågar vi inte ta bort honom. Hästen har hör segerprocent och gynnas kraftigt vid överpace och av det långa upploppet – 5 procent gör inte saken sämre.

Rank: A 7. B 3,8,12,9,2,1,6. C 5,11,10

Avd 6

Maid For Tag hade vi spikat om vi vetat att hon enkelt skulle tagit hand om ledningen, men det kommer hon inte att få här. Vi garderar och tror mycket på två starka hästar.

Spetskörnignen kan bli lång och utdragen mellan hästarna 1,3 och 7. detta bäddar i allra högsta grad för hästarna med uthållighet och de finner vi framförallt i Narval Dècajeul och Tournaruond. Båda kommer från plusinsatser och ska räknas tidigt tack vara det långa upploppet. Artistic Ås var även han mycket fin vid vinst i årsdebuten sist. Han har här ett gyllene läge att hitta till favoritpositionen i spets och det låter på Stig H och Erik att han planerar att ta emot favoriten med varma servetter. Paul November vill vi även ha med då han står med så bra läge. Förra starten är bara att glömma då banan inte passade, men nu har han goda möjligheter att vinna loppet om Jonny väljer att släppa till Artistic Ås och vänta på luckan.

Rank: A 9,3,7,8. B 1,6,4,5. C 2,10

Avd 7

Vi avslutar som vi började – med spik. Vi bygger hela tanken på att Catch The Flax denna gång kan köras barfota och få hjälp i draget fram till upploppets början. Hästen är Sveriges i särklass speedigaste rackare och han, om någon i omgången, är gynnad av det långa upploppet. Hade det varit förrförra veckan på Åby så hade hästen vunnit med detta längre upplopp.

Värst emot är Happy Dancer. Hästen känns tråkig att plocka bort, men nu är det medeldistans och det fick oss att sätta ner foten.

Rank: A 11. B 5,4,10. C 1,9,7,3,2,6,8,12

Stora systemet: 2880 rader / 1440 Sek

1. 1.
2. 4,11
3. 1,2,3,7,9,10,12,15
4. 1,2,3,5,6,10,12,13,15
5. 3,7,8,12
6. 1,3,7,8,9
7. 11

Lilla systemet: 576 rader / 288 Sek

1. 1
2. 4
3. 1,2,3,7,9,10,12,15
4. 1,2,3,5,6,10,12,13,15
5. 3,7
6. 3,7,8,9
7. 11