Hoppas ni haft en god midsommar och att ni hunnit njuta av den nu, i allra högsta grad, närvarande högsommarvärmen (i alla fall för oss här i södern). Som alltid följs midsommarfirandet av en högklassig V75-omgång a´la Kalmar. Kalmarsundsspokalen är dragplåstret, men fint väder och i övrigt fina lopp kommer att ge en publikfest.

Hemmabana, som ni vet, och vi har skakat runt ordentligt och sitter nu inne med mycket info som vi sammanfattat till er. En klockren spik och ett par härliga rensare bäddar för fin utdelning. Inga vinklade vingar eller snikspår utan bra ett långt utslagsgivande upplopp – håll i hatten!

Avd 1

Första avdelningen ser mycket intressant ut. Vi älskar när Ludde står med spetsläge med en lus och det brukar alltid innebära att favoriterna får problem när de inte får överta ledningen…

Vi läser loppet som att storfavoriten Ågårds Lars kommer att få dödens när tempot bedarrat efter några hundra meter. Därefter är risken överhängande att någon spurtstark smygåkare sätter nosen först och skräller till. Vi vill absolut framhäva Pinepower Rose som ett jättedrag här. Hästen imponerade storligen sist när han vann plättlätt från spets efter drygt ett halvårs frånvaro. Han är bättre nu och kommer att göra en fin insats – 17 procent tackar vi för! City Hall ska köras barfota denna gång. Om det blir runt om är det första gången, men hästen ser ut som en barfotahäst och vi tror han kommer att vara många meter bättre även om det bra blir barfota fram. Hotnight Crash är ingen sprinter och har inte heller begagnats med något vidare läge. Vi har dock en känsla av att hästens form räcker gott om det blir högt tempo och som han såg ut sist, han vann, ska han räknas till under tio procent.

Avd 2

Tre hästar lyfter sig klar över mängden här. Vi plockar bort Delvin Gold som inte varit fräsch på slutet och blir överstreckad här.

Japanese Face hade kunnat spikas med något bättre utgångsläge, men vi vågar inte då hans startsnabbhet inte är vassast i stan. Vi blir dock inte förvånade om han vinner från dödens så bra som han varit på slutet. Hästen har utvecklats mist två nivåer hos Svanen och för er som vågar – spik. Joke Face här svår att räkna på då han är ruggigt kapabel men även snurrig. Hästens aktion ser inte ut som ett topphästs, men han har grymma lungor och kan även öppna. Skulle han nå spets är det hästen att slå. Vårt drag är Cocktail Sander. Hästen har haft mycket otur på slutet, men gjort det bra ändå. Nu har han perfekt läge och kommer att flyga lågt över upploppet vid minsta överpace!

Avd 3

Kalmarsundspokalen har tyvärr inte samlat så många stjärnor som vanligt, men det är många storlopp med mer i prispotten i närtid och med facit i hand ser loppet riktigt spännande ut.

Korvet Klintholm ser ut att bli favorit, men hästen har haft svårt att vinna i eliten och vi är inte säkra på att han vinner här trots spetsgaranti. Vi har flera roliga drag där två lyser starkare än övriga. Vi börjar dock med att plocka bort andrahansfavoriten i Commander Crow. Hästen har varit sjuk och borta i drygt två månader. Den starke valacken kommer inte att vinna här över sprinterdistans med avsaknad av snabba tider i kroppen. Harpers Joker tycker många är bortlottad här, men vi är inte lika säkra. Vi anser att hästen är klart mycket bättre bakifrån än från spets och vi tror att med minsta draghjälp kommer hästen att vara med på linjen. Surtees Hanover har vi inte ansett vara värd vatten innan, men hästen har verkligen ryckt upp sig på slutet. Hästen ska dessutom gå barfota denna gång och ett varningens finger höjes här. Dust All Over har vi tjatat om länge utan att få en enda krona betalt. Han var dock bra i sitt försök i Sweden Cup och blev bortkörd i finalen. Nu är det åter sprinterdistans, vilket är klart mest passande, och vi blir inte förvånade om hästen bara vinner här.

Avd 4

Klass II-loppet ser näst intill olösligt ut i våra ögon. Hästarna med bäst kunnande har sämst lägen och vi tror det kan skrälla till här.

Örbäckens Molle vill vi höja lite extra efter hästens fina vinst från dödens sist. Han gick barfota runt om för anda gången och vann lätt. Samma utrustning nu och då hästen är stenhård måste han räknas tidigt. Classe var mycket uppåt i veckan och han blir förstahäst här. Havbergs Gidde är bra och har även han imponerat på slutet. Det känns dock som att motståndet är betydligt tuffare nu och vi vågar inte lämna hästen ensam utan att han fått syn på riktigt. Ivory Accent var bra i dödens sist efter två raka segrar. Hästen är snabb ut och skulle Wallin nå spets kommer han att köras där – bra chans då. Argos känns som en riktig häst som kommer mer och mer. Hästen är dock stor som ett hus och andraspår i volt är sämsta tänkbara, men vid felfri avgång räknas han tidigt. Kylie Moore får Öjje i jollen och räknas på det medan Callitri är uppåt och måste med trots läget.

Avd 5

Här kommer omgångens enda spik på stora lappen. Vår kontakt i stall Svanstedt varnar kraftigt för Ågårds Anna denna gång. Hästen är snabb ut och kommer dessutom att gå utan skor runt om. Hästen känns stark och rejäl i jobben och hon ska ha en bra chans då hon står perfekt inne i loppet.

Avd 6

Här kommer vår egna favorit Chimall T.T ut på nytt efter sin imponerande seger i finalerna under Elitloppshelgen. Hästen är uppiffad och riktigt på tårna för dagen och man vädrar morgonluft från stallet. Fredde låter hälsa att han inte vill ladda för hårt från start med hästen, men att han kommer att köra så mycket att han kan hålla ut Svanstedts häst. Vi tror han sedan blir släppt till spets och sedan är chansen till seger mycket fin. En trist magkänsla säger dock att vi får lägga ett streck till i loppet. Svanstedts häst, Sj´s Otto, som gjorde en djupdykning sist, ska vara kraftigt på gång igen efter en halsinfektion. Det gör att vi tror loppet kommer köras i ett ruskigt tempo med Fredde i tät och Svanen på utsidan. Detta bäddar för Svanens andrahäst som vi tyckte imponerade sist som tvåa. M.T Cherokee står med ett kanonspår och kommer att susa med i draget på favoriterna. När orken sedan tryter för tätparet kliver Calle Kråka in i matchen och avgör till 22 gånger…

Avd 7

Kalmarsundsstayern ser även den riktigt klurig och spelvänlig ut. Volterna är jämna och kul fördelade och vi kan inte säga vilken volt som ser mest förfördelad ut.

På lilla lappen går vi dock hårt på att Bowling Inferno tar hem spelet. Hästen är stark som en björn och har visat sig trivas ypperligt över långa distanser tidigare. Han visade även sist att han har toppform när han vann mot bra motstånd efter tung löpning på en topptid. På stora garderar vi dock lite och tar med hästar från båda övriga volter.

Vi har snöat in lite på Veijos Malabar Ross. En startsnabb häst som verkligen blommat ut på sista tiden. Från tät kommer han att sälja sig mycket dyrt här. M.T Big Business är inte heller han någon bluff. En stark rackare som fått mer fart i benen på slutet och som han såg ut sist som fastlåst måste han ha goda möjligheter här. Från bricka ett startar loppets dark horse. Eliot Hall är en snurrig en som blandar och ger när han visar upp sig. Han har dock visat sig stark de gånger han gått felfritt och skulle han göra det här kan det bära hela vägen. Rysaren i loppet är helt klart Totti T Dream. Hästen är den som kommer att avsluta snabbast av alla med rätt resa. För två starter sedan avslutade han under 09 sista 500 metena endast slagen av en så pass bra häst som Minos Vang – pass upp!

Stora systemet: 2880 rader / 1440 sek

1. 2,4,8,11
2. 5,7,9
3. 1,2,6,12
4. 2,3,4,5,7,11
5. 5
6. 2,4
7. 1,4,5,12,15

Lilla systemet: 288 rader / 144 sek

1. 2,4,8,11
2. 5,7,9
3. 1,2,6,12
4. 2,3,4,5,7,11
5. 5
6. 4
7. 15