Så var det dags för V75 på nytt och denna gång blir det till att blicka norrut. Bergsåker håller i spakarna och som det sett ut i veckan avundas jag inte att vara banmästare där. Det var över 30 minusgrader i veckan och det har gett en stenhård bana. Det vankas dock plusgrader till lördagen, men vi tror inte att saltet hinner verka ut då det kommer att vara kallt på nätterna. Vi utgår i skrivande stund på att det krävs som minst skor med grepp bak och det underlättar onekligen systemuppbyggnaden.

I övrigt är det bra tävlingar för årstiden sett och vanligt trav utan vinklad vinge och extra upploppsspår.

Avd 1

Vi går ut med livrem och hängslen vilket ger många streck inledningsvis. Det ser ut att kunna bli lite körning i början och det underlättar alltid om man letar skräll.

Förstastrecket blir Macho Gossip som hittat en fin formtopp på slutet. Hästen är inte beroende av banan på samma sätt som många andra och har vunnit både med och utan skor i fin stil. Hästen har bra spår och avslutar alltid bra. Tätt följd av vår etta följer Stay The Night som även han sett mycket fin ut spå slutet. Med bättre spår hade han varit ett ett spikförslag då han är snabb ut och går bäst i spets. Nu ser det ut att bli dödens med en tuff förstasväng vilket sätter ner segerchansen något. Draget i loppet är helt klart Belinda Sign. Hästen är snabb ut och oerhört speedig till slut. Hon fick för täta starter sist och har nu hämtat sig på rätt sätt. Vi gillar henne skarpt och storvarnar. Putte Toppline är farlig att nonchalera då han aldrig gör dåliga lopp. Fint läge och han ska räknas. Super Brian är nästa varning från oss. Hästen var inte på topp sist, men tränar bra och gynnas av hårt tempo. Lennartsson har fint snurr på stallet och hästen är bra – pass upp! Canon är van vid vintern och har tävlat fint på slutet. Han skrällde i höstas i V75 och har visat sig duga med rätt resa – bra spår nu. Slevin Kelevra, Yankee Brodde och Jasper Lane kan alla vinna ett lopp av denna dignitet och går med på lappen.

Avd 2

På stora lappen streckar vi två hästar, en på start och en från tillägg. På lilla spikar vi dock.

Normalt ska Truly Devoted bara vinna ett lopp som detta, men då hästen inte är helt snabb ut i volt kan det ställa till det för henne då hon har springspår på tillägg och med det riskerar att bli hängande första halvan av loppet. Kommer hon bara ner i banan blir hon dock farlig då hon var grym sist mot en så bra häst som Chilly Willy (vann lätt i onsdags mot tuffa hästar!). Värst emot tycker vi är Nilla Sisu som står på start. Hon vann plättlätt sist efter fin resa och verkar vara av rätta virket. Hon går iväg från sitt snäva spår och får vara med på stora systemet.

Avd 3

Även här känner vi att en stor gardering är att föredra. Det är många som suktar efter spets och det luktar rusning lång väg med många startsnabba från bra lägen.

1,3,5,6,7 är alla snabba och vill till spets eller ner på innerspår i alla fall. Det känns som att fördelen ligger hos Iris Tilly som visat sig kunna försvara innerspåret förr, men frågan är om det sedan räcker in i mål? Vi tror att det kan bli många trötta till slut och letar vinnaren från kön. Robin Ru är en härlig spurtare och när han är hel och frisk lägger han normalt ett gäng som detta rygg. Han är dock ojämn och kan inte lämnas ensam på ett system om ni frågar oss. Mockasin kan te sig bortlottad från spår 12 auto kort, men får inte negligeras. Hästen har hittat rätt på slutet och vunnit mycket enkelt på fint sätt. Hän går bra bakifrån och räknas vid högt tempo. Le Cupole gillar vi och hästen är jämnheten själv. Han öppnar bra och hamnar bra till som det ser ut. Han både är stark och snabb och måste han räknas tidigt med chans. Mellby Toker är en häst som ska passas om det mot all förmodan skulle gå att köra barfota runt om. Han har visat sig gå klart bäst så och även om han inte är dålig med skor rankas han ner pga banunderlaget här. Staro Dow Jones står med vingelläge, men är snabb ut och kan hitta ner fint i banan. Han är bäst med smygare, vilket han visade med eftertryck vid segern näst senast, och gillade inte dödensresan i sin förra start. Important Face är matchad för detta lopp under en längre tid och ska passas trots läget. Hästen kommer från ett riktigt formstall och är vårt miljondrag i loppet. B.B.S Centra och Gigant Q går även de med på lappen. Båda har fin from, men kräver fina lopp för att vinna på V7.

Avd 4
Här slår vi ner den första av två spikar i omgången. Francais Du Gull är en hårding som har lopp i kroppen och överkapacitet för klassen i våra ögon – mycket bra chans trots läget.

Hästen gjorde comeback efter ett par månaders vila sist och det med bravur. I enkelt motstånd vann han med halva upploppet och såg bländande ut. Hästen kan både öppna och avsluta och har dessutom vunnit från dödens vid ett par tillfället. Hästen är för klassen komplett och ska vinna detta lopp även utan klaff.

Avd 5

Här står det mellan två giganter i kallblodsmatchen. Svenske Hallsta Louts och Norrbaggen Åsajerven. Båda bäst i respektive land och efter att ha vägt hästarna mot varandra fram och tillbaka har vi valt att spika…norrbaggen!

Hallsta Lotus är kanske den som har högst kapacitet, men är även beroende av barfotabalans när han ska prestera som bäst. Åsajerven däremot är normalt okänslig för underlaget och vi tror det avgör denna gång. För er som inte gillar att ta ställning är det ett billigt tvåhästarslås och det behöver inte vara helt fel.

Avd 6

Här sitter Lähdekropi på leken med två bra hästar från fina lägen. Det luktar spets och rygg ledaren för dessa och sedan får övriga vara bra om de ska kunna vinna.

Gills Abbe tror vi får det bästa loppet. Han släpper spets till Finish Flyer som kommer att få köra ordentligt för att inte släppa förbi sig I´m Alone Face från början. Sedan får han luckan 100 kvar och blir jättefarlig. Finish Flyer måste även han räknas med kanonchans från spets. Hästen har gått bra från svåra lägen på slutet och är bra mycket bättre än raden. I´m Alone Faces chans är att komma till ledningen och det kan gå, men är inte troligt. Hästen är klart bäst därifrån och har normalt en god möjlighet om spets nås. Västerbo World tjatar vi oss harmynta om och vidhåller hästens storhet. Han är den som gynnas mest av hård bana och går alltid bra på vintern. Nu är läget dåligt, men hårt tempo gynnar mycket. Magic Space var grym i fjol hos Walmann men återfinns nu hos Janaxel Näsman. Normalt är det ett kraftigt nedköp att gå från proffs till amatör. Men vi vill dock påpeka på att Näsman inte är usel och han har fixat till gamla slitare förr så hästen måste räknas tidigt på sin höga grundkapacitet. Sist med på lappen går Litte Rainbow som står med ett ypperligt smygläge. Hästen är jämn och gillar kort distans.

Avd 7

Avslutningen ser ut att vara vigd åt El Sueco som såg finfin ut som fastlåst i sin comeback för en knapp månad sedan. Vi är dock inte helt bekväma med hästens startspår och väljer att gardera med några stycken på stora lappen.

På två tillägg står Bergharns två snabbloppare Conrads Epilog och Amourt Ami. Båda är bra och ska räknas om de får lite hjälp på vägen. Fördel för Conrads Epilog som sett fin ut på slutet efter omlagd träning. På start har vi även en häst som mycket väl skulle kunna fälla storfavoriten med ett krokigt drängaben – Nelle D Ámour. Hästen är överfull med kapacitet, men osäker som en unge första dagen i skolan. Skulle han gå felfritt måste han räknas tidigt här. Jätterysaren är unghäststjärnan Persos Arnie. Hästen lovade mycket i unga dagar men har startat sporadiskt på slutet pga skador. Nu har han dock vaknat till då han vann lätt sist och hoppade bort segern gången innan det. Han är inte helt säker i kurvorna, men står han på benen in på upploppet kan han vara hästen för de stora pengarna.

Lilla Systemet: 486 rader / 243 Sek

1.1,2,3,4,6,7,8,10,12
2.13
3.1,3,4,5,6,7,9,11,12
4.8,
5.12
6.1,3,5,7,9,11
7.3

Stora systemet: 4860 rader / 2430 sek

1.1,2,3,4,6,7,8,10,12
2.5,13
3.1,3,4,5,6,7,9,11,12
4.8
5.12
6.1,3,5,7,9,11
7.3,6,7,13,14