Då var det stortrav på nytt och Bergsåker har lyckats forma en mycket fin upplaga av Sundsvall Open Trot. Övriga lopp går inte heller av för hackor och vi har hittat några stora favoriter som blåsts upp till bristningsgränsen – de ska fällas och ni ska få motiveringarna!

Banan förväntas bli fin och vädret likaså. Flera av tränarna har höjt ett varningens finger för Bergåkers banan och dess förmåga att slita ner hästarnas hovar, men banan ÄR omlagd och det är inte samma sak nu. Dessa tränare blir upplysta när de kommer på plats och det ligger nära till hands att alla som tidigare varit tveksamma kommer att köra utan skor. Inget extra innerspår eller vinklad vinge bjuds så vanligt trav alltså!

Avd 1

Veckans drag ar vi hittat redan i första avdelningen. Trots att vi tror stenhårt på hästen vågar vi inte lämna honom ensam på stora lappen, men med bättre spår hade han spikats på båda systemen.

Device har en hårdhet som vida överstiger hästarna invändigt på framspår. Med de värsta motståndarna på bakspår kommer Hockeys springare med lite flyt före samtliga dessa och då ska han ha en ritigt bra segerchans – från spets vinner han! Skully Gully är loppets stora favorit och det med förståelse, men inte över 70 procent från spår 12 över korta häcken. Bamse Gema var förra veckan det undantag som bekräftar regeln för man vinner inte från spår 12 över sprinterdistans – Stig H:s häst måste garderas! M.T Cherokee har vi haft med på slutet utan att hästen fått vinna, nu är förutsättningarna inte optimala, men hästen är bra och har visat sig tåla tuffa upplägg – ett måstestreck vid gardering. Jos Cortina har vart bra mot övermäktigt motstånd på slutet och nu möter han moderatare motstånd. Samtidigt måste han ha tur från spår elva, men med det finns bra ryggar att hänga med på slutrundan så helt borta är han inte till under tio procent. Quantum Classic och Khabibulin är kapabla och framförallt den sistnämnda är klart understreckad i våra ögon – vi betalar för båda.

Rank: A 8 B 12,10,11,5,2,6,4,1. C 9,3,7

Avd 2

Robert Bergh och hemmaplan brukar vara en säker investering. Vi tror han här har en god möjlighet att vinna med Bravado och singlar utan prut. Hästen var klart under isen i sina sista lopp innan vila, men i debuten efter var han lika fin som när han var tvåa från dödens på duktige Sogå Benito. Sådana djur saknas här och han vinner från dödens – 50 procent känns billigt!

Rank: A 7. B 10,3,5,1,4,12,9,6. C 2,11,8

Avd 3

Vi har länge pratat om ålderskrempor i samma mening som Järvsöfax och nu har vi alla sett det vi varnat för så länge. Två raka förluster och hästen har plötsligt sett mänsklig ut. Nu möter han på nytt sina banemän och båda ska med på lappen. Faxen har vunnit många lopp på att motståndarna valt att köra för andrapriset, men nu när de fått blodsmak så kommer det inte att bjudas lika friskt i loppen. Förutom de tre uppräknade ska även Lundås Emelie med. Loppets enda sto är snabbast av samtliga om hon nu körs barfota! Vi tror så blir fallet och då får övriga känna på vinddraget när hon avslutar 16 sista 500 från perfekt läge – fem procent och vi skrattar oss harmynta när vi dansar till kassan.

Rank: 1,3,10. B 2,7,9. C 8,6,5,4

Avd 4

Här var vi länge inne på att spika Rulle Ru som i ny regi sett bländande bra ut. Till slut tog förståndet överhand och spåret är inte klokt att spika från.

Hästen däremot har övertygat i tre raka segrar där kuskarna suttit still på upploppet och låtit hästen lätt glida förbi till lätta viktorior. Nu är det dock många att runda och minsta problem kan innebära för långt fram. Universell lirade vi till friskt odds sist på Valla med samma förutsättningar. Hästen gjorde det han skulle och såg lite mysigt flegmatisk ut. Vi tror att Janssons djur på nytt gör en fin insats. Denver Ås möter här lättare motstånd än han gjort på slutet. Det brukar ge fin effekt och vi tror han är med och gör upp om segern om inte spåret ställer till det för den något starttröge hästen. Quiche ska inte negligeras i ny regi. Bergh har en god förmåga i att sätta sina nyförvärv i förbättrat skick i de inledande starterna. Hästen är inte heller helt oäven och vi tycker hon är klart understreckad i förhållande till sina chanser. A.S.A Royal Tail går sist med på lappen. Hon har hög träffprocent, men är inte helt enkel. Vi tyckte dock hon agerade positivt sist och hon ska med.

Rank: A 11. B 1,5,10,2,7,3,12. C 6,8,4,9

Avd 5

Omgångens mest öppna lopp ger för handen en större gardering. Vi tar med sju hästar som ska ha chans och hoppas på skräll.

River De Liton är på nytt en storfavorit i fara. Sist som jättelampa sågade vi hästen och gör så nu med. Hästen är stor, trög och korkad och hon måste visa mer om vi ska lämna henne ensam på våra system. Hon går med, men på nåder. Förstahäst är Sallymede som har väl dold toppform. Vi gillar denna fina häst och hon kommer här att köras mer offensivt, vilket vi välkomnar. Hästen har mött bla Wellino Boko och inte varit så långt efter, hon kan gå en rejäl spurt och stormvarning utfärdas! Life Lover gillar vi och från perfekt läge kan hon välja att köra i spets eller få rygg på ledaren. Hon kan avsluta mycket snabbt och även hon är på tok för lite streckad. Prima Vera går bäst i spets och den får hon inte här. Hon är dock inte helt oäven bakifrån och ska med. Grace Southwind från formstallet Svanstedt måste även hon med. Hon är snabb, men osäker och håller hon sig på benen ska hon räknas. Royal Sensation har bra läge och form precis som Lucky Raise och båda går med på lappen.

Rank: A 12,7,6,11. B 1,2,8,9,5,10,13,15. C 14,4,3

Avd 6

Power Nap startar här med bra förutsättningar. Han kommer att slippa ge sig in i startrusningen och sedan glida fram för att skaffa position. Med Ludde i loppet kommer det att köras friskt och vi tror bara Åkes häst är bäst – spik!

Rank: A 9. B 3,5,4,12,8,6,10,7. C 11,2,1
Avd 7

Storloppet avslutar dagen och trots Torvald Palemas fantastiska framgångar väljer vi att gardera. Hästen är bäst över korta häcken och nu kommer det att kosta en hel del om han ska kunna få position från start. Vi känner för tre hästar till och det med risk för att få dumstrut på huvudet.

Commander Crow Ska gå barfota runt om denna gång och det är mycket intressant. Hästen har varit bra på slutet och skulle han lyckas hålla ledningen (vilket vi tror) har han toppchans. Triton Sund är stark och oöm och är han i liknade form som under våren ska chansen vara god till ännu en storloppsseger. Beanie M.M blev vi mycket impade av sist. Hästen gjorde ett fantastiskt lopp och även om det är långsynt att vinna här så tror vi att han på nytt gör en kanoninsats barfota och vi vill inte missa hästen igen.

Rank: A 3,7. B 9,10,8,6,2,1,4,5

Stora systemet: 3360 Rader / 1680 Sek

1. 2,5,8,10,11,12
2. 7
3. 1,2,3,10
4. 1,2,5,10,11
5. 1,2,6,7,8,11,12
6. 9
7. 3,7,9,10

Lilla Systemet: 420 Rader / 210 Sek

1. 8
2. 7
3. 1,2,3,10
4. 1,2,5,10,11
5. 1,2,6,7,8,11,12
6. 9
7. 3,7,9