Då var det snart lördag igen och abstinensen börjar göra sig gällande. Bergsåker står som värd och med det börjar problemen med årstiden, norrland och banans beskaffenhet på allvar. Fram tills dessa att man i norr kan börja köra med förutsättningarna vinterbana eller stenhård dito är det näst intill en förutsättning att invänta inlämningen tills man har svart på vitt angående banan. Vi såg för ett par veckor sedan vad det kan ställa till med och vad som händer med system som inte tagit hänsyn till underlaget när vädret dramatiskt ändras.

Till lördag verkar det dock vara minusgrader och med det går det att köra med valfri balans. Skulle det dock bli mildgrader så kommer banan inte att hålla som den är. Då krävs det att man hyvlar av ytlagret och då blir den stenhård, dvs mycket svårt att köra utan skor. Ta det med er vänner och ni som kan – invänta vädret innan ni lämnar in…

Avd 1

Omgången börjar med en stor favorit i Akjas Funnymaker. Hästen har varit bra och utvecklats fint under säsongen, men har varit borta och saknar samtidigt startsnabbhet så läget och formen är båda frågetecken. Vi garderar.

Lucky Dream B.L är en utpräglad frontrunner och har goda förutsättningar att leda från start till mål. Minus i sammanhanget är dock distansen då han är bäst över kortare lopp. Att Hoof Beats är bästa hästen i gänget är vi tämligen säkra på. Hästen har dock inte rosar marknaden på slutet och sist var han till och med dålig. Men tar Adielsson beslutet att åka till Sundsvall från Malmö så har han goda skäl. Distansgynnade är Matrix Reloded (alltid farlig att ignorera) och Min Narcissos (upptaggad med några kortlopp på slutet) båda går med på lappen. Rysarna hittar vi i Ludvig Palema som är riktigt speedig och satt fast sist, samt Francoso som Ohlsson låter uppåt på i träning.

Rank: A 10,1. B 3,5,4,7,9. C 8,6,2

Avd 2

Även lopp två är i våra ögon en garderingshistoria. Favoriterna var båda bra i sina senaste starter, men ingen av dem känns som jämnheten personifierad så vi garderar friskt, men lämnar ingen av dem utanför.

Liberty F.H är annars den av favoriterna som känns starkast. Hon var ifn sist och kan öppna från sitt läge. Purple Haze däremot känns lite tuff då han fick tufft lopp sist samtidigt som hon åkt Sverige runt på bara ett par veckor vilket brukar vara förödande. La Bella Still är en häst vi gillar skarpt. Hästen avlutar nästan alltid som ett spjut och hon är, trots att hon vilat nästan två månader, vårt förstastreck. Hästen är van vid betydligt hårdare motstånd och hon känns het. Finest Kemp varnade vi för förra veckan, men då blev hon tempotorsk från tillägg. Hon såg däremot mycket fin ut och hon blir farlig denna gång. Linda Chip gillar vi även hon. Hon varvar dock sina framträdande ojämnt, men har ett gott kunnande vid form. Victoia Fame var chanslös sist mot Liberty F.H. Hon vick dock en otacksam resa i dödens och är betydligt vassare med rygglopp. Hon kommer att få det denna gång och hon ska med på alla seriösa lappar. Lobys Christine Står i våra ögon lättare inne denna gång. Hon har mött tuffa hingstar på slutet och har på intet sätt gjort bort sig. Läge och tanken på hur bortglömd hon är gör henne klart spelvärd.

Rank: A 6,10,2. B3,11,1,4. C 9,5,8,11,7

Avd 3

Här har favoriterna fått tråkiga lägen över denna korta distans och det inbjuder helt klart till gardering. Vi streckar på ordenligt och tror att det skräller här.

Flying Herkules står med bästa läget och nu är det hans årstid. Vid samma tid förra säsongen slaktade han allt motstånd och vi ser fram mot samma scenario denna vinter. Om det blir nu på lördag eller någon vecka fram låter vi vara osagt, men vi vill inte så utanför när vi kan köpa honom till 16 procent på strecken. Columbian Necktie hälsar vi välkommen tillbaka från sin resa i Nordamerika. Han såg ok ut när han defilerade hem ett enklare lopp förra veckan, men vi litar inte på denna snurriga herre så han blir en i mängden här. Adrian Chip lekte sig till vinsten sist i Norge. Han såg bra ut, men att han är så bra att han kan gå runt sina motståndare från spår tolv ser vi inte som självklart och han kan inte lämnas ensam på lappen trots att många väljer att göra så. Persos Yankee låter stall Stig H mystiskt uppåt på och då vi vet vad hästen är kapabel till så betalar vi gärna för den mystiken torts att han inte startat på ett tag. Airstrike vore dumt att hoppa över i nuvarande form. Hästen har verkligen funnit sig själv och han står med bra läge så han får plats även han på lappen. Sist med går Timetosaygoodbye. Han växer sakta men säkert in i guld och då han är en spurtare av stora mått känns fem procent klart lockande.

Rank: A 3,7,12. B 5,2,9,6,1. B10,8,4

Avd 4

Här går vi emot alla sunda tankar och egentligen det mesta som vi tippare anser – att spika från tolftespår. Men här har vi hittat en häst som i våra ögon är 50 meter bättre än övriga och då ska spåret inte det avgörande. Är Staro Cold Carat bara nästan så bra som han varit vid några av sina uppträdande så vinner han detta lopp som en smäck.

Rank: A 12. B 6,11,7,2,4,5,10. C 8,1,9,3

Avd 5

När vi ändå är uppe i spiktagen så forsätter vi i samma bana. Myllarfax har vi jagat från betydligt sämre lägen och nu känns det nästan som om han står 20 meter för bra till. Sist fick han stryk av smygkörde Klack Jo från samma start och han står 20 bakom denna gång. Vi anser att detta är veckans spel och rekommenderar även att gå in och dunka Myllarfax på betsidorna…

Rank: A 8. B 4,12,13,5,6,2,1,11. C 15,14,310,9,7

Avd 6

Här har vi ett förslag till spik för de som letar fler. Trustworthy Ås står med perfekta förutsättningar och missar inte spets här. Hästen är dock utrustad med svea rikes sämsta löpskalle så vi väljer att gardera. Får han fuska bort några hundra meter så har han dock en gyllene chans att snubbla undan.

Västerbo World är ett kul drag som trivs mycket bra under vintern. Hästen är okänslig för underlaget och är riktigt vass när han funkar fullt ut. Han kommer att vara med på linjen till nio procent. Big Star är även hon mycket bra när hon funkar. Hon har dock fått många tuffa lopp på slutet och risken är att hon även här tvingas gå först i spåren. Med rätt resa är hon dock inte avsågad. Trots läget så betalar vi även för Quantum Classic. Hästen är en riktig hårding och kommer med dokumenterad toppform – vi vågar inte ta bort honom.

Rank: A 1,1,6,10,8. B 7,4,2,11,3. C 12,5,9

Avd 7

Här avlutar vi med ett riktigt bra tvåhästarslås. Juan Carlos skriker Bergharn ut som sin bästa chans och hästen kommer med tre raka ettor i raden. Hästen har tidigare visat prov å startsnabbhet och chansen till spets ser god ut. Samtidigt vägrar vi släppa Västerbo Lescure som tyvärr hoppade bort sig som vårt stora drag förra veckan. Hästen ska nu gå med skor runt om och vi ser att det blir tredje gången gillt.

Rank: A 8,1. B 3,9,2,46,10. C 12,7,5

Stora systemet: 2352 rader / 1176 Sek

1. 1,3,4,5,7,9,10
2. 1,2,3,4,6,10,11
3. 2,3,5,7,9,12
4. 12
5. 8
6. 1,6,8,10
7. 1,8

Lilla systemet: 490 Rader / 245 Sek

1. 1,3,4,5,7,9,10
2. 1,2,3,4,6,10,11
3. 3,5,7,12
4. 12
5. 8
6. 1
7. 1,8

Lycka Till!