V75 på nytt och nu är det Axevalla som får brottas med årstidens förrädiska väderomslag. Vi tycker oss kunna läsa ut att tjälen kommer att stanna kvar i marken och tror på fin bana, men banmästare Reino Olausson är orolig. Det vankas plusgrader till tävlingsstart, men minusgrader nätterna innan och det bör hålla. Tipsen är som vanligt så här års – lämna in så sent ni kan!

Annars tycker vi oss funnit två riktigt bra spikar och det finns även anledning att gardera några större favoriter – ser med andra ord intressant ut!

Avd 1

Här tycker vi att favoriten Steel Pepper ser mer och mer klar ut ju närmare start vi kommer. Hästen visade sist att han kan öppna bra och ingen invändigt är speciellt snabb. Steel Pepper ser inte mycket ut för värden, men han är grymt effektiv och har många gånger visat att han kan hålla ett tufft tempo och ändå rinna undan. Möjligen kan Isak C.D snuva favoriten på spets inledningsvis, men sedan släpper han och det blir en promenadseger som vi ser det.

Avd 2

Fem hästar höjer sig klart över mängden här och vi känner oss helt säkra på dessa.

Ritano Freight är vår klara etta. Han har visat sig vara svår att balansera, men Lähdekorpi har idéer och mellan galopperna har han visat enorm fart för klassen.Håller han sig på benen tror vi han vinner detta lätt. Tills vår etta visat sig helt stabil blir det dock fler streck i loppen och en kämpe som Perfect Toll från springspår är ett måste på lappen. Hästen har mött tuffa hästar innan och har härlig form. För Benetton P är det a och o om det går att köra barfota runt om. Skulle det visa sig att det inte går att köra utan skor på Lördag behöver ni inte ta med hästen, men annars måste han räknas tidigt – för fyra starter sedan vann han trots galopp mot bra hästar på Valla. Mclain är i full form och startar med fyra raka. Sist vann han efter smörresa och har visat fin inställning. Vi är dock osäkra på hur han klarar spåret och varnar lite för galopprisk. Draget i loppet är Bluebarrysky som nu återkommer efter lite rundsmörjning. Hästen gjorde några fantastiska lopp i höstas och har mycket hög kapacitet. Felfri måste han räknas tidigt.

Avd 3

Stoeliten börjar se riktigt fin ut och man märker att de bättre hästarna kommer mer och mer i form inför våren. Vi tycker loppet står mellan fyra fina märrar.

Följer man logiken i att Stig H är expert på äldre ston så är Sweet Case det givna draget. Stig H har ju gjort underverk med flera ”lite trötta” ston som tävlat i unghästloppen. Ta exempelvis Debbie Brodda, Krama Käll och Skully Gully som bara blev bättre och bättre efter hand i Stigs träning. I debuten för Stig H såg Sweet Case mycket fin ut och han har visat tidigare att hon kan öppna rysligt snabbt vid laddning. Bring Me Luck U.S är även hon ett finfint sto som sett fin ut på slutet. Hon har inte fått chansen och gått i mål med mycket krafter kvar vilket kan vara avgörande här. Från rygg ledaren är hon hyperfarlig. Pebby gillar vi skarpt och hon kommer att bli att räkna med framöver sin ålder till trots. Får hon gå med i draget kan hon avsluta snabbare än de flesta. Sist men inte minst går Rydens Cindy. Hästen har skördat fina framgångar i Finland och dessutom har tränare Svart visat sig vara en riktig tränare som vunnit mycket i Sverige på slutet. Barfota fram är en klar fördel för hästen.

Avd 4

Här spikar vi ett kanondrag och vidhåller att detta är en bättre spik än Steel Pepper, men klart mindre streckad. Emerald Express visade tidigt att han är kapabel värre, men psyket och lite småproblem med skador har hämmat honom. I comebacken sist tyckte vi han såg mycket finare ut än innan och att orken inte var i topp må vara förlåtet. Med det loppet i kroppen tror vi kan vänder in och ut på motståndet här och spikar på allt!

Avd 5

Nästa stolopp ser lite mer svårlöst ut än det tidigare och vi streckar inte färre än nio hästar som alla ska ha goda möjligheter. Trots att det är svårt att vinna från tillägg över kort distans tycker vi att tre av fyra måste med på systemet.

Vår klara etta i loppet är Twins Vilda. Hästen har visat många gånger att hon kan runda större fält och hennes speed är av vassaste slaget. Som vann i sin årsdebut sist och såg finfin ut. Hon ska normalt vara ännu bättre nu och ska ha bar chans om det inte strular. På start varnar vi speciellt för Sinova Ribb som enligt stallet tränar mycket fint. Hon är snabb ut och sist hon travade i spets vann hon plättlätt på fin tid i snöfall! Grappa Akema är nästa häst i rankingen. Hon var fin från dödens i V75 sist och slutade tvåa, men tränaren var ändå inte nöjd. Nu känns hon bättre i träningen och räknas tidigt. Spot Over är en barfotadansös som gick fint med skor sist. Blir det möjligt med barfota balans är hon än bättre. M.T Fameandglory tror de flesta ska ta spets, men vi har sett henne flera gånger från innespår och då har hon inte varit någon blixt. Skulle hon dock få spets är hon bra nog att vinna detta. Vivencia har ett fint smygläge och sist var hon riktigt fin. Får hon lite hjälp på vägen han hon avsluta vasst – en procent i skrivande stund! Good As Princess har fin form och gillar rygglopp, vilket hon får här. I rygg på vår etta kan hon få sitt lopp och blir då farlig. Skrällarna är Monkey Wrench fin sist och Soraya Dream på barfotabalans och norskt huvudlag för andra gången i rad.

Avd 6

Efter strykningen av Ågårds Ludde har loppet jämnats ut betydligt. Starten ser ut att bli helt avgörande och det kan gå undan här.

I Saw You är snabb ut och vår spetsfavorit. Hästen var dessutom mycket bra i årsdebuten sist från dödens där han inte hetsade upp sig som han brukar vilket var klart positivt. Han ska ha bra chans från spets även om han är stor och normalt inte har full form efter bra ett lopp i kroppen. Den som kan snuva honom på spets tror vi är Growup, men bara om han laddas för fullt. Det är troligt att han tas lite lugnt här då han hoppat i hälften av sina starter på slutet. Vi varnar dock kraftigt för honom få hans avslutning näst senast var är hög klass. Ottens Vigo visade sist vilken fin häst han är när han slog ett bra gäng från dödens och det med lätthet – han måste med. Orali är skrällen i loppet. Hästen var tvåa i danska sprintmästaren i fjol och är mycket bra om han få lite hjälp på vägen. Han står lite tufft inne i loppet på pengarna, men vi har sett hästen och han är bra.

Avd 7

Ett långlopp avslutar tävlingen och vi har hästar över fyra volter. Vi tar med sex hästar och minst en från varje volt.

Rocket Power är favorit och det är nog rätt. Hästen var bra sist och klarar distansen. Det är dock många att runda mycket kan strula. Lamborghini S.T står på samma volt och har i våra ögon en likvärdig uppgift. Hästen är jämngod med favoriten, men betydligt mer spelvärd till under 20 procent. Barfota runt om igen om banan tillåter. Imola November är nog den som gynnas mest av distansen, men han står med fyra tillägg denna gång och det känns väl tufft – går med på form. Draget i loppet är Galax Trot. Hästen har ett par lopp innanför västen och närmar sig toppform. Han gjorde några ruggiga lopp i fjol och vi tycket han måste ha bra chans över rätt distans. Kif Kif är Jeppe Juel mycket nöjd med och tror sig kunna ha vinnaren. Han har matchats för denna uppgift och segern sist var i fin stil så formen på topp – spetsfavorit efter 500 körda. Rolls Royce är kanske korkat att betala för, men hans form är nog så bra den kan vara för tillfället. Han utmanade Acclaim över upploppet sist när det gick som snabbast och han är inte så dålig som strecken påvisar.

Stora systemet: 4320 Rader / 2160 sek

1.5
2.2,5,6,8,10
3.3,5,6,7
4.10
5.1,4,6,8,9,10,12,14,15
6.1,2,4,11
7.6,8,11,12,13,15

Lilla systemet: 640 Rader / 320 sek

1.5
2.2,5,6,8,10
3.3,5,6,7
4.10
5.1,6,10,14
6.1,2
7.6,8,12,13