Nytt år, och nya chanser till ett liv i lyx. Axevalla är först ut på V75-fronten och bjuder på riktigt fina tävlingar.

Vintern har just nu ett järngrepp om travbanorna och med det följer problemen med balansen för hästarna. Vi är tämligen övertygade om att det kommer att väldigt svårt för hästarna som behöver gå barfota runt om och det kommer att krävas minst skor bak (kanske även med hakar). Axevalla har ett långt upplopp som ger bakspåren något bättre förutsättningar samtidigt som vinklad vinge och open stretch saknas.

Vi spelar med en ensam spik denna vecka och det känns som rätt melodi.

Avd 1

Här fimpar vi storfavoriten Trim direkt. Voltstart och spår två gör att han kommer att tappa mycket från början om han ens går felfritt. Och trots att han vann sist så tappade han travet ordentligt till slut och han är inte värd över 60 procent i våra ögon.

Vi tuffar istället till oss och nöjer oss med två djur här. Formtoppade Cloria Victis har äntligen fått ett hyfsat läge och med mista klaff tror vi Heiskanens springare är först över mål. Vi dubblar dock upp systemet med Karbo Cake som såg fantastiskt fin ut sist efter vilsam löpning. Hästen fick fritt sent och spurtade mycket bra och från spår ett får hästen ett perfekt lopp.

Avd 2

Här krävs många streck och det känns som att det kan skrälla ordenligt då de bästa pållarna fått spår i andra ledet.

Vår förstahäst är helt klart Global Tilly trots sitt tråkiga spår. Hästen har sett mycket fin ut på slutet och gör hela tiden gedigna insatser. Vi anser hästen bäst bakifrån och det kommer att köras friskt här så med rätt ryggar kan han skrälla fint. Palle Fager och Shepard rapporteras båda fina i träning och efter att ha haft lite sjukdom i stallet börjar Svanens hästar gå fint igen – båda räknas tidigt. Calvin Fortune är en mycket fin häst som pullade bort för mycket krafter sist. Nu ska han anfalla bakifrån, vilket passar bättre och vi tror på fin chans. Caballion gillar vi skarpt, men hästen har inte levt upp till sitt kunnande på slutet och är för dagen lite tveksam. Nu är dock förutsättningarna bra och hästen känns enligt stallet lite uppåt i jobben så hästen räknas absolut i ett gäng som detta. Xray Hornline gick mycket bra för två starter sedan, men var klart sämre sist. Tränare Johansson skyllde på banan, men vi tyckte det såg lite tveksamt ut över lag och anser att hästen är för hårt spelad här. Vi vågar dock inte chansa bort honom utan streckar på grundkapacitet. Sist med på lappen går Lill Affe. Hästen blandar och ger, men på fyra friska ben är han klart bra för klassen och vi chansar med honom.

Avd 3

Gulddivisionen är som vanligt så här års inte allt för imponerande på pappret. Veckans lopp ser dock spelvänligt ut och vi streckar på flera med chans.

Acclaim är stor favorit efter segern senast. Hästen har dock inte imponerat som han brukar under höst och vinterperioden så vi tycker han är för tufft spelad här. Startspåret är inte heller optimalt även om han utvecklat sin startsnabbhet med åren. Laddas Crown Kemp, vilket vi tror, är favoriten chanslös på piken och därmed sårbar. Crown Kemp ser vi då som ett mycket roligare streck. Hästen har lopp i kroppen och såg fin ut då. Nu ser han ut att kunna komma till spets utan större problem och därifrån ska han räknas mycket tidigt. D.J Seabrook har gått bra utan skor på slutet, men kommer inte att kunna gå så nu. Hästen har dock vunnit många lopp med skor och vi tycker hästen är värd betydligt mer streck en vad han har på dig för stunden – storfidus! Access Tooma och Min Narkisson gör båda debut i guld. Hästarna har dock harvat på i tuffa silverlopp under året och vi tycker klivet in i eliten är mindre så här års. Båda har dokumenterad toppform och ska räknas här.

Avd 4

Här var vi länge inne på att singla Reality Pride på båda systemen men det blir så endast på det lilla. På stora lappen lägger vi till två pållar som betalar fantastiskt bra och hoppas på skräll.

Reality Pride har idock mponerat på slutet och det var länge sedan hästen gjorde ett dåligt lopp. Risken här är att hon får göra allt jobb själv och då kan det bli jobbigt. Derby Star gillar vi och hon såg mycket fin ut sist vid vinst från ledningen. Hästen har avslutat rykande flera gånger innan och vi tror unge Untersteiner tar rygg på vår tipsetta och kan därmed få loppet. Sju procent på strecken är ett skämt. På start finner vi en häst som Petri Puro lovordade förra säsongen och som han ansåg skulle utvecklas till en stjärna. Skador har dock satt stopp för Seniorita Rositas framfart, men nu rapporteras hon åter fin. Hästen har kapacitet som matchar tilläggshästarnas och med lite form på grejerna ska hon räknas tidigt.

Avd 5

Veckans andra stolopp känns mycket öppet och vi tror oss finna vinnaren på tilläggsvolten.

Absolutfin såg ut att gå mot seger sist, men hoppade med greppet klart. Nu får hon chansen på nytt och hon räknas på sin fina form. Rania spikade vi sist och det gick inget vidare. Hästen var sju resor sämre med skor alla hovar och det är bara att glömma. Nu ska hon gå barfota fram och det är en klar fördel. Vi tror på en betydligt bättre insats denna gång. Justalittlespot är loppet rysare. Hästen är jämn och stabil och strykningen sist ska inte inneburit något formtapp enligt tränare Persson – med lite flyt finns kapaciteten för att rensa bort 98 procent av lapparna! Muskot återkommer efter vila och går med på sin fina grundkapacitet. Vi streckar även Cherion Tooma som är bäst på start, It´s Pretty Suzy som är jämnheten själv och Fridhems Piraya som blixtrar till emellanåt. Samtliga kapabla nog att skrälla med lite klaff.

Avd 6

Här har vi hittat tre hästar som vi tycker ska göra upp om segern. En påpassad, men två andra som är märkligt bortglömda av spelarna.

Ottens Vigo gillar vi och han stoltserar nu med två raka segrar efter operation. Hästen har dock många att runda denna gång och det kan strula lite från spår elva. Ravello spurtade som en furie sist och verkar helt på tårna. Hästen såg klart rappare ut än innan och med en vilsam löpning kommer han farande på nytt och till tio procent är han ett kanonstreck. Från spets tycker vi Lill Arvid ska räknas tidigt. Förra loppet är bra att glömma då han låg på hårt i spets över lång distans. Nu tränar han förbättrat och över 2140 meter trivs han förträffligt – kul idé!

Avd 7

Vi singlar här utan att tveka. Master Danchip imponerade storligen sist och han ska ha mycket bra chans här även om han inte blir släppt till ledningen. Hästen har inga problem med att gå med skor bak och det till skillnad mot hans värsta motståndare. Vi tror det är spel mot ett mål och rekommenderar spik på allt!

Stora systemet: 4410 Rader / 2205 Sek

1. 1,8
2. 2,5,6,7,9,10,11
3. 1,4,5,7,9
4. 4,9,11
5. 5,8,10,12,13,14,15
6. 2,7,11
7. 6

Lilla systemet: 375 Rader / 187,5

1. 8
2. 5,6,7,10,11
3. 1,4,5,7,9
4. 9
5. 10,12,13,14,15
6. 2,7,11
7. 6