Ordinarie tipstern Linus är på en utlandssemester, men vi har inte legat på latsidan och ska göra vårt bästa för att ge en givande analys även denna vecka.

Jackpot på Åby denna lördag och hela 47 sköna miljoner till en ensam vinnare. Så sent som i torsdag tävlades det i Göteborg och då var banan i fint skick och hästarna kunde gå med valfri balans. Nu väntas vackert vinterväder och barfota körning bör inte vara några problem.

Avd 1

Vi inleder med ett tvåhästars lås. Favoriten Manhattan D.K har fått ett kanon läge, leder loppet mycket länge och har givetvis en kanonchans här. Vi väljer dock att betala för hyperspeediga Zlatan Bob som nu har två lopp i kroppen och närmar sig toppformen. Björn Goop som vinner med ”allt” för dagen kommer att försöka hålla ryggen på favoriten och via Åbys extraspår kan han bli en otrevlig överraskning för många.

Avd 2

Vinna eller försvinna för favoriten Chanel Håleryd. Vi har koll på spårstatistiken och den ljuger oftast inte. Ett snävt fjärdespår i ett stressigt kortvolt lopp talar inte till favoritens fördel och vi väljer att gardera. De främsta motbuden är springspårhästarna Molly Mcguire och Conchita Exclusive. Molly Mcguire har fin fart i kroppen och är en ständig outsider. Conchita Exclusive är dom nöjda med i stallet och hon har laddats för detta lopp. Snabb från start och är loppets troliga ledare.

Avd 3

Bästa hästen är utan tvivel Spring Erom, men denna gång finns det flera faktorer som talar emot. Dels saknar hästen lopp i kroppen och dels står han med tillägg och har ett stort gäng att runda. Minns att Comander Crowe inte mäktade med samma uppgift förra året. Värst emot är Access Tooma som vi vet att Hanné är äckligt nöjd med och det ryktas även om barfotakörning runt om vilket ska ge minst en växel till. Rocket Power vann loppet föra året och kan göra det igen. På framspår streckas Stig H tränade Katjing som är en gedigen pålle som kanske kan rinna undan.

Avd 4

Här hittar vi veckans bank. I´m Alone Face har en perfekt uppgift. Hästen har visat kanonform på slutet och nu ser det ut som spets och slut.

Avd 5

Ett ganska lågklassigt lärlingslopp där favoriten inte är att lita på. Vi hoppas på storskräll och streckar samtliga hästar i loppet.

Avd 6

Här väljer vi att ge tipsettan till skrällen Palle Fager, en häst som man i stall Svanstedt håller högt och dom förväntar sig att han när som helst ska släppa handbromsen. Sally Sea flög till front senast och vann sedan enkelt, risk för repris. Huston Star har nu lotsats in till seger två gånger i rad av en riktig superlallare och detta borde vara bland dom värsta kuskförstärkningarna vi sett. Givet streck…

Avd 7

En öppen silverdivision avslutar och med viss tvekan får Roberto tipset. Har suttit fast på slutet och sett lysande ut, nu bli det spets och släpp och på Åby sitter han sedan knappast fast. Omega Boko gick strålande efter galopp senast på Kalmar och är ett hett bud här. Tom Raider blir bortglömd här och känns klart intressant. Har startat i gulddivisionen på slutet, men är nu tillbaka i sin ordinarie klass. Gift To Europé är en kanonhäst i grunden, höll strålande från dödens senast och förstärks nu dessutom av Söderkvist i jollen. Klart intressant storskräll som gärna får avsluta.

Stora systemet: 4032 rader / 2016 kr

1. 2, 9
2. 4, 6, 7
3. 5, 11, 13, 15
4. Alla
5. 1
6. 4, 5, 10
7. 2, 3, 5, 9

Lilla systemet: 288 rader / 144 kr

1. 2, 9
2. 4, 6, 7
3. 5, 11, 13, 15
4. 7
5. 1
6. 4, 5, 10
7. 2, 3, 5, 9

God spellycka!

/Thomas