Denna vecka drar V75 till Norge och närmare bestämt Momarkens travbana. Detta medför en hel del att tänka på för oss svenska spelare. För det första så samlas det en hel del pengar i de båda ländernas nu gemensamma vinstpott. Blir omsättningen som ATG räknar med så kan en ensam vinnare kamma hem nästan lika många miljoner som det blev på Axevalla för två veckor sedan.

Vidare så är det lite annorlunda rent sportsligt också. Voltsystemet skiljer sig markant från det svenska och det saknas bland annat springspåren Sverige har. Man voltar mot varandra och det är i mångas ögon ett mer rättvis startsystem. Spår två till fyra vänder inte lika tvärt som här hemma och det gör att de hästar som är lite osäkra gynnas av denna den Norska varianten. I övrigt använder man inte körspö i Norge vilket kan missgynna vissa svenskar som har tröga hästar. Upploppet på Momarken är mycket långt och det gynnar som vanligt spurtstarka hästar med lite sämre lägen. Sist men inte minst så genererar en kortare upploppsgalopp inte med garanti diskvalifikation som i Sverige.

Här följer våra tankar kring omgången.

Avd 1

Vi singlar direkt med följande motivation.
Count Harry är överfull med form och har spurtat mycket bra på slutet. Från fint läge har Öjje alla möjligheter att servera denna startsnabbe herre en optimerad resa. Det enda aber som vi kan se är om han laddas från start och sedan släpper piken och blir fast. Vi tror dock att han kommer att köras i andraspår hela vägen och skulle han inte göra det så blir chansen till lucka dock större än vanligt tack
vare det långa upploppet.

Avd 2

Andra avdelningen såg i våra ögon ut att stå mellan två hästar när vi först såg startlistorna. Men ju mer vi grottat i loppet har vi kommit fram till att nio hästar behövs för att uppnå viss känsla av trygghet.

Bästa hästen är Ekets Patrik och det bevisade han med eftertryck sist på Axevalla. Hästen laddades hårt från start då och trots den mycket krävande banan hade han ytterligare kraft att gå ifrån när luckan kom på upploppet. Gången innan blåste han ett bra fält från liknande läge som här och vi tror han har toppchans om inte övriga är allt för mycket i vägen. Nästa självklara streck är Ricardo Des Escus. En häst som tidigare mest sett tung och tråkig ut, men som på slutet verkligen växt in i sin muskulösa kropp. Då han är snabb ut och även tuff nog att gå en repa i spåren så kommer han att hamna bra till och chansen är klart hög. Sune Palema låter Westergård klart uppåt på och då ska man höja på ögonbrynen. Westergård är i våra ögon en mycket kompetent tränare och han är likt far Goop ingen man som skräder orden i onödan. Nu tycker han att Sune Palema ska ha bra chans och vi ryggar. Majestic Kronos tränar mycket bra för tillfället och vi har sett nu på slutet hur Luddes hästar ko0mmer ut efter vila och bara vinner – farlig att bortse ifrån. Vi vill varna lite för en halvskräll i from av Zjati River från stall Goop. Hästen såg fin ut i debuten för stallet och det verkar vara en häst som kan utvecklas fint farm över. Yumbo Yob kan vi inte mycket om sedan innan, men i ett garderingslopp ska en segerstaplare som han inte släppas. Taylor Superb var inte mycket att skåda sist han gästade Sverige. Han svimmade tidigt i enkel omgivning och han gick till handlingarna som en lus. Nu visade det sig att han drog smed en halsinfektion och inte kunde göra sig rättvisa så han får en ny chans på goda vitsord från Norge. Simsala och Mc Laren slänger vi med på deras goda grundkapacitet, men då de står med de sämsta lägena så tillmäter vi dem en mindre chans än övriga uppräknade.

Avd 3

I avdelning tre slåss isbjörnarna om 100000 kronor. Med endast två svenska hästar i listan ska det mycket till om inte Norge går segrande ur striden. Vi tar tre hästar och alla från tillägg.

Bästa hästen säger vår norgekontakt helt klart är Frigg Elden. Hästen fick elak press sist och höll ändå storstilat till ett andrapris. Nu passar spåret perfekt och med lite offensivt upplägg hamnar hästen långt fram direkt och segerchansen är mycket bra. Linnelden ska även han med. Hästen startar med två raka segrar som tagits på imponerande sätt. Enda nackdelen är att han kommer att hamna långt bak från sitt tråkiga läge, men han har långspurter som sitt signum och vi tycker han ska räknas. Trollgutt är sist med på lappen. Hästen har varit och gjort det bra i Frankrike och sitter resan inte i benen ska han räknas med tanke på de fina lopp han presterade på Vincennes.

Avd 4

Här finner vi omgångens största lampa och det med full förståelse. Syster med bla Going Kronos och 10-rekord i rullarna säger det mesta. Vi hade också spikat OM DET VARIT AUTOSTART! Nu är det voltning och dessutom i norskt utförande. För en orutinerad och stor häst kan det ställa till det ordentligt.

Vi betalar för några friska drag och hoppas att Luddes stjärna inte sätter en hov rätt. Tiffany Brodda har varit struken inför detta, men rapproteras åter fin i jobb. Håller hon samma fina form som innan ska hon räknas även om Moonlight skulle trava felfritt. Jättedraget är Letter Writing. Hästen kan inte beskyllas för att vinna ihjäl sig, men hästen är bra och med minska klaff när favoriterna kör för hårt mot varandra kliver hästen in i matchen! Gehör har ingen smickrande rad, men har vunnit på fina tider innan och har en ruggig speed att tillgå. Vi varnar på nytt här för Westergaards förträfflighet som tränare och streckar utan prut. Sist med går Madam Lavec. Hästen är jämn och säker och från våra källor ska hästen matchats för detta under lång tid och hon känns kanon i träning.

Avd 5

Här gör vi det mycket enkelt för oss och spikar bästa hästen med bästa formen.

True Q gjorde det mycket bra sist när han slog en så pass bra häst som Oceans Eleven från samma start. Han visade en kämparglöd som vi inte sett hästen besitta innan och nu möter han ett gäng flickscouter och han är veckans klaraste vinnare!

Avd 6

Gulddivisionen ser lite lurig ut och vi känner att fyra hästar är ett måste.

Det lär gå fort från början och vi har svårt att sia om vem som till slut sitter i spets. Det som känns mest troligt är dock att Bobtail på nytt får ett tufft lopp och risken finns att hon denna gång får se sig förbispurtad av någon av de många sppedkulorna i loppet. Skulle hon dock få spets, vilket inte är omöjligt, ser vi henne som klar förstahäst. Snabbaste hästen och framförallt den häst vi länge sagt kommer att bli en riktig stjärna gör årsdebut och måste räknas. Navy Seal US är en riktig läckerbit och snabbare än vinden. Hästen är den bästa som Westergaard någonsin tränat och som vi sagt innan är han en försiktig general och han skulle inte startat sin ögonsten i tuff konkurrens direkt efter vila om han inte visste att hästen var mogen. Kolla längst ute vid staketet för där kommer han till slut. Maid For Tag har lopp i kroppen och dessutom ett lopp som gav mersmak. Hästen såg bländande ut som segrare i sin årsdebut och måste med. Global Investment är sist med på lappen. Han har inte imponerat på slutet, men kan mycket och det långa upploppet gynnar honom.

Avd 7

Sista avdelningen ser svårlöst ut och favoriten ser in våra ögon klart sårbar ut.

Clear Sign har förvisso på nytt bytt tränare och det är förvisso en viss Svanstedt som nu har ansvaret. Vi tycker dock att vi inte ska dra så stora växlar på det denna gång då hästen inte lyckades alls hos en så pass bra tränare som Bergh innan. Nu ska hästen dessutom köras i spets vilket han visat med eftertryck att han behärskar lika bra som jag behärskar balett. Hästen är favorit i brist på annat och måste garderas. Loverboy Pellini tänkte vi från början inte betala för alls då vi minns honom från hans tid hos Uhrberg som en praktlus. Nu ståtar han dock med tre raka segrar och norrmännen skriker efter mer. Denna gång ska hästen köras barfota runt om och tränare Höitömt säger att hästen går en låg 14-tid vilket betyder vinst i våra ögon! Zoccer Mickey står mycket bra till här och kan öppna. Tar han spets ska han köras där och med rådande form ska han räknas. Junior Vang börjar bli till åren, men är riktigt bra när han fungerar och med två lopp i kroppen måste han räknas från perfekt läge. Foolish Fighter streckar vi även han. Hästen älskar Momarken och har inte varit sämre än trea på fyra starter här – Jätteskräll!

Stora systemet: 2700 Rader / 1850 Sek

1. 3
2. 2,3,4,6,8,9,10,11,12
3. 11,12,15
4. 2,4,6,7,12
5. 14
6. 3,7,9,10
7. 1,3,4,6,7

Lilla Systemet: 300 Rader / 150 Sek

1. 3
2. 3,10,11
3. 15
4. 2,4,6,7,12
5. 14
6. 3,7,9,10
7. 1,3,4,6,7