unibetpokerUnibet Poker har låtit ta fram en egen pokermjukvara, och kommer att lämna Microgamings pokernätverk MPN i början av nästa år.

Många pokersajter och pokernätverk arbetar just nu frenetiskt för att skapa en bättre spelupplevelse för nybörjare och vanliga hobbyspelare som inte har pokern som yrke, och för Unibets del innebär det att man nu inom kort kommer att sluta vara del av ett pokernätverk och istället erbjuda en helt egen spelmiljö där Unibet själva kan utforma varje detalj för att passa just Unibets hobbyspelare.

”Vi har kommit fram till att det inte är hållbart för Unibet att vara en del av ett pokernätverk på lång sikt. Framtagandet av den nya produkten har gett oss möjligheten att starta från ett tomt papper och definiera allt vi tror är viktigt för en rolig pokerupplevelse,” förklarar Unibets spelchef Daniel Eskola. ”Vårt mål är att få det roliga tillbaka till poker genom att skapa en klient med ett tydligt fokus på den breda massan pokerspelare.”

Något exakt premiärdatum har ännu inte offentliggjorts för nya Unibet Poker, men lanseringen är planerad att ske någon gång i början av nästa år.

Om du vill fortsätta spela i pokernätverket MPN även efter att Unibet har lämnat det kan du skaffa dig ett spelkonto hos någon av de många andra spelsajter som ingår i nätverket. Exempel på pokerrum online som är knutna till MPN är Paf Heart Poker, Betsson Poker by Microgaming och Betsafe Poker Black.

Mjukvara från Relax Gaming

Unibets nya mjukvara har tagits fram av spelutvecklaren Relax Gaming på uppdrag av Unibet och innehåller många funktioner som Unibet hoppas kommer uppskattas av vanliga hobbyspelare. Det kommer bland annat att gå att byta alias och avatar upp till tre gånger per dag, vilket gör att man som nybörjare inte behöver bli förföljd av mer erfarna pokerspelare som aktivt identifierar och jagar nybörjare för att plocka av dem deras pengar.

Den nya pokermjukvaran kommer att fungera ihop med både Windows (PC) och Mac OS (Mac), och det kommer även att gå att spela poker direkt i webbläsaren. För den som vill spela poker i mobilen har pokermjukvaran stöd för både Android och iOS (iPhone, iPad).

”Unibet har varit mycket engagerat i framtagandet av den nya produktens funktionalitet och design för att säkerställa att dessa överensstämmer med spelbolagets övergripande pokerstrategi,” skriver Unibet i ett pressmeddelande. ”Tillsammans med Maria.com kommer Unibet vara den enda aktören att kunna erbjuda den nya pokerprodukten till sina kunder, efter att ha varit en del av ett nätverk beståendes av flera operatörer.”

Unibet och Maria ingår i samma företagskoncern. Maria stängde ned sin pokeravdelning för ett tag sedan, men att döma av pressmeddelandet kommer vi alltså att kunna spela poker hos Maria igen så snart den nya mjukvaran lanseras och Unibet Poker lämnar MPN.

Byt alias – slipp stalkers och analysverktyg

Att man kommer att kunna byta alias och avatar upp till tre gånger per dag hos nya Unibet Poker innebär inte bara att man slipper bli förföljd av enskilda spelare som letar efter nybörjare och svaga spelare, utan det gör också att Unibet Poker inte kommer att vara ett populärt mål för pokerspelare som använder sig av pokermjukvara för att samla in stora mängder statistik om sina motståndare.

Det finns idag gott om datorprogram som kan samla in enorma mängder handhistorik och använda denna data för att analysera enskilda spelares spelstil. Pokerspelare som använder sig av denna typ av datorprogram får alltså ett övertag gentemot övriga spelare, och eftersom analysredskap av hög kvalité tenderar att vara tämligen dyra är det normalt inte nybörjare som använder sig av dem utan erfarna pokerspelare som tillbringar mycket tid vid borden. Detta har bidragit till att skapa en spelmiljö online där allt fler hobbyspelare känner att de inte längre har roligt vid pokerborden och därför drar sig för att återvända – en utveckling som pokersajterna och pokernätverken på internet just nu slåss med näbbar och klor för att försöka motverka.

Att bara låta användarvillkoren förbjuda användningen av analysprogram vid pokerborden online har visat sig vara tandlöst, och de tekniska lösningar som i dagsläget finns tillgängliga för att blockera analysprogram är så trubbiga att de skulle blockera även en hel del annat som inte är förbjudet, samtidigt som specialgjorda analysprogram lätt skulle slinka förbi.

Att låta spelarna byta alias och avatarer ofta gör att värdet på den data som samlas in av analysprogram blir betydligt mindre värdefull. På sajter där pokerspelare behåller samma alias år efter år kan analysprogrammen sitta med information om hundratusentals händer för en enskild spelare. Byter man däremot alias tre gånger per dag blir det extremt mycket mindre information kopplat till varje alias. Dessutom förlorar ju informationen sitt värde i det ögonblick som spelaren ger upp sitt gamla alias och återvänder till pokerborden under ett helt annat namn.

Unibet Poker införde helt anonyma bord redan år 2010 – särskilda bord där ingen spelare visar något alias över huvud taget. Många spelare upplevde dock detta som lite väl anonymt och valde att stanna kvar vid de reguljära borden trots de riskerna det medförde. Förhoppningsvis blir lösningen med tre tillåtna aliasbyten per dag en bra medelväg.

Andra exempel på pokerrum som erbjuder särskilda anonyma bord är Betway Poker, Ladbrokes Poker och Party Poker.