Alla minns vi väl den gamla klassiska UEFA-Cupen, som ägt rum årligen inom europeisk klubblagsfotboll i Europa, där de bästa lagen tävlat om topplaceringarna. Efter 39 år omstruktureras det nu, och byter även namn därtill, till UEFA Europa League.

Tanken är att omforma gruppsystemet till ett system innehållande 48 lag, som kvalificerar sig i olika kvalrundor, där den första äger rum redan idag, och där nordiska lag som danska Randers, norska Rosenborg och svenska Helsingborg ikväll spelar. Från Sverige kommer även Elfsborg och IFK Göteborg att delta i turneringen. Även Kalmar kan komma att spela, beroende på hur de presterar i Champions League-kvalet.

Turneringen får nu alltså en tydligare struktur, som ser ut som så att de kvalificerade lagen delas in i tolv olika grupper, med fyra lag i varje grupp. Gruppspelet inleds den 17:e september, och finalen spelas slutligen i Tyskland, Hamburg, den 12:e maj år 2010.

UEFA-presidenten Michael Platini säger följande under intervjuer om UEFA Europa League; ”Dessa förändringar kommer att förbättra denna historiska turnering, vilket är väldigt viktigt för UEFA och för den europeiska fotbollen, då det ger fler fans, spelare och klubbar upplevelsen av en europeisk klubblagsfotboll på toppnivå.”

För er som är intresserade av att följa turneringen kan avslöjas att TV4 Sport har köpt de exklusiva rättigheterna inom Sverige, att sända matcher från UEFA Europa League i år och två år framöver, alltså mellan årtalen 2009-2012.