sedinElitloppet 2013 har vunnits av Nahar, som ägs av Daniel och Henrik Sedin.

Det har onekligen varit några intressanta dagar för hockeytvillingarna Sedin. Först tog Tre Kronor guld i ishockey-VM i Globen förra söndagen, och så segrade Nahar i Elitloppet den här helgen.

”Just nu spelar det ingen roll var man befinner sig på jordklotet”, utropade en upprymd Daniel Sedin på telefon från Vancouver till TV4 strax efter Elitloppet, då det stod klart att Nahar utklassat alla de favorittippade hästarna. ”Helt otroligt. Vilket lopp han gör,” fortsatte Daniel och fick medhåll av pappa Tommy som såg loppet på plats på Solvalla.

Över 25 000 åskådare

Över 25 000 åskådare hade trotsat kylan, regnet och blåsten för att ta sig till Solvalla i söndags då Elitlopp nummer 62 gick av stapeln.

ATG hade svenska Sebastian K som favorit, följd av svenska Formula One, franska Timoko och finska Brad De Veluwe. Betydligt längre ned i listan över troliga vinnare återfanns Nahar, som tränas av Robert Bergh på Bergsåker.

Sebastian K, som kördes av Åke Svanstedt, hade lottats till andra försöket och uppfyllde där förväntningarna genom att placera sig etta, före Nahar, Brad de Veluwe och Arch Madness.

Från första försöket var det Nesta Effe, Timoko, Raja Mirchi och Formula One som gick vidare till Elitloppsfinalen. (Populära Maharajah skulle egentligen ha deltagit i första försöket, men som vi tidigare rapporterat ströks han i torsdags på grund av ett svullet bakben.)

Dessa hästar gick till final:

  • Arch Madness (USA)
  • Brad de Veluwe (Finland)
  • Formula One (Finland)
  • Nahar (Sverige)
  • Nesta Effe (Italien)
  • Raja Mirchi (Sverige)
  • Sebastian K (Sverige)
  • Timoko (Frankrike)

Nahar vinner på 1.10,1 och inkasserar 3 miljoner kronor

Segertiden för Nahar blev 1.10,1. Arch Madness kom tvåa, Timoko trea, Brad de Veluwe fyra och Raja Mirchi femma. Storfavoriten Sebastian K kom allra sist i mål efter att ha pressats av Raja Mirchi i ledningen under större delen av loppet.

”Jag tänkte kasta pisken i en klassisk segergest innan vi skar mållinjen, men den här gången ville jag vara riktigt säker,” förklarade Robert Bergh efter segern, som var värd 3 miljoner i prispengar. ”Nahar har gjort tre fantastiska lopp på åtta dagar. Förra lördagen blev vi inbjudna till Prins Daniels lopp i Gävle, som vi vann. Tack vare den segern fick vi chansen i Elitloppet. Och man kan väl minst sagt säga att vi tog den.”

Nahar tränades tidigare av Petter Lundberg, Petri Puro, Håkan Eriksson och Per Lennartsson, och det var först den 12 april förra året som han kom i Robert Berghs vård. Efter det dröjde det bara en månad innan han köptes av Stall Sedin.

Vad hände med Commander Crowe?

Commander Crowe, förra årets segrare i Elitloppet, fanns på plats för att delta även i år men hade trampat upp en sårskada som gjorde honom till det stora samtalsämnet under söndagen. Efter moget övervägande fick gav veterinären Susanne Demmers och måldomarnämnden honom klartecken att starta, men det var tydligt att han inte var i 100% form och han gick inte vidare till final.

”Vi har ett sträng djurskydd i Sverige och jag hoppas verkligen att veterinären och måldomarnämnden fattade ett riktigt beslut”, kommenterade den sexfaldige Elitloppsvinnaren Stig H Johansson.

Omsättningsrekord hos ATG både fredag och söndag

Elitloppshelgen är av tradition en viktig helg för ATG och år i blev det omsättningsrekord för både fredag och söndag.

”För mig var det min första Elitloppshelg som vd på ATG. Och med facit i hand är jag nöjd med det mesta. Utom söndagsvädret,” säger Hasse Skarplöth. ”Omsättningsmässigt har vi all anledning att vara nöjda med förra veckan. Vi slog budget. Vi hade omsättningsrekord både fredag och söndag. Totalt tappade vi marginellt mot föregående år eftersom vi mötte en Jackpotomgång på lördagen.”

För hela förra veckan landade ATG:s totala spelomsättning på 359 miljoner kronor, vilket är en minskning med cirka 4 miljoner kronor jämfört med Elitloppsveckan år 2012. I år omsatte V75 (Sverige och utomlands) 174 miljoner kronor, vilket är 24,5 miljoner kronor mindre än förra året.

”Som sagt, ifjol hade vi Jackpot på lördagen och i år på söndagen. Och det var färre länder som spelade V75,” förklarar Hasse Skarplöth.

Nu återstår att se hur stor omsättningen blir för V75 på söndag – då finns det nämligen en jackpott på 70 miljoner kronor att slåss om! För mer information, gör ett besök hos ATG online. Där kan du även lämna in dina spelkuponger.