En relativt häftig Champions League-vecka har gått förbi och då har vi fortfarande ett par intressanta dagar framför oss den här helgen, så även med intresset ur spelperspektiv. Lagen som vevade i veckan skiftar fokus, där en ligatitel kan spikas, samtidigt som vi har ännu en riktigt fin UFC-gala framför oss.

Det har nog inte undgått någon fotbollsälskare att tyskarna har forcerat framåt i årets upplaga av Champions League. Under tisdagkvällen marscherade Bayern München över Barcelona där den katalanska giganten åkte på en omgång man inte har fått känna på under en väldigt, väldigt period. Det gick inte mycket bättre för Real Madrid när man skulle försvara de spanska färgerna inför ett gulsvart hav. Dortmund svarade upp med en klinisk polack i form av Robert Lewandowski som sparkade in lysande förutsättningar, det tredje målet var i övrigt ett helt fantastiskt tekniskt nummer, till en eventuell heltysk final. Tyskland-Spanien står 8-1 inför returerna den kommande veckan till följd av två briljanta resultat för de förstnämndas del.

För egen del rekommenderades ett hörnspel i mötet mellan Bayern och Barca som ni kan läsa här. Även om spelförslaget i sig inte hade alltför mycket med resultatet att göra så träffade analysen mer rätt än vad jag själv hade kunnat önska mig som culé där det visade sig att den röda maskinen var en grov mismatch för katalanerna. Bayern hade de tekniska egenskaperna kombinerat med en fysisk överlägsenhet som gjorde att man orkade i 90 minuter plus tilläggstid och det utan att ha någon som helst svag period under den tidsramen. Visserligen krävdes det en viss mängd av flyt i domsluten bakom det andra och det tredje målet där en hårfin offside samt en rejäl obstruktion kunde ha förhindrat dessa, men i överlag var resultatet inte missvisande.

Noterbart att Bayern endast hade ett bollinnehav på 37 procent och trots detta mäktade man med 9 avslut mer än motståndet. De mest kostsamma siffrorna dock, för Barcas del, om motståndarna är 9 centimeter längre, spelare för spelare, så är det inte rätt väg att gå om man skänker bort totalt 11 hörnor, där de två första målen gjordes via det spelmomentet. Den långe och gänglige Dante visade sig bli ett överjävligt nummer för bl.a. landsmannen Dani Alves som fick ta hand om den markeringen. Ytterligare en relativt grov mismatch, även det.

Om man sedan inte var särskilt förvånad över vilka egenskaper som kunde bli vägvinnande till München-lagets fördel så är jag desto mer överraskad av det som utspelade sig på Signal Iduna Park under onsdagkvällen. Dortmund, som placerar sig 20 poäng efter tidigare nämnda Bayern i den tyska Bundesligan, hade dagen innan bekräftat att en av lagets storfräsare (Mario Götze) hade skrivit på för antagonisten. Bevisligen så påverkades man inte nämnvärt av det.

Dortmund och Madrid möttes redan i gruppspelet, där jag nog skulle tro att José Mourinho och hans manskap skulle dra betydligt större lärdom och nytta av det dubbelmötet till marängernas fördel vad gäller att kartlägga motståndet. Det blev dock en väldigt otrevlig historia och uppförsbacken bör kännas ganska påtaglig även här, då jag misstänker att tyskarna kan må ganska bra av att förlita sig till ett omställningsspel på Santiago Bernabeu. En eventuell finalplats känns inte mindre sjuk av att man behövde 2 mål hemma mot ytterligare ett spanskt lag (Malaga) när matchklockan hade tickat upp mot tilläggstid i kvartsfinalen.

Robert Lewandowski ska bl.a. ha bjudits ut till en rad Premier League-klubbar när han fortfarande spelade i polska Lech Poznan, och det till något som får ses som kaffepengar i jämförelse med hans nuvarande värde. Man kan nog konstatera att man missade något speciellt där samtidigt som Dortmund har fått valuta för sina 4,5 miljoner euro.

UFC-galorna duggar tätt nu och sedan mitt senaste inlägg så arrangerar organisationen en tillställning den fjärde helgen i följd. April kan bli en väldigt fin månad för UFC som fortsätter att leverera högklassig kampsport. Prudential Center i New Jersey står som värd för totalt 12 matcher i den kommande UFC 159 där titelfighten i lätt-tungvikt mellan Jon Jones och Chael Sonnen står som main event. Ett intressant huvudkort i övrigt som bl.a. innehåller Roy Nelson, Phil Davis och Jim Miller. Galan sänds på

Huvudmatchen är något speciell, då den till viss skala står som grund för att UFC 151 ställdes in i något som får ses som en av organisationens mörkaste dagar. Där var det tänkt att Jon Jones skulle försvara sitt bälte mot Dan Henderson som hoppade av veckan innan pga skada, där mästaren sedan valde att inte acceptera den utmanaren som ställde upp på att hoppa in på kort varsel – Chael Sonnen. Hela matchkortet ströks och mästaren och hans team fick ta större delen av smällen i media, främst från organisationens sida. Jones utökade sin vinstrad mot Vitor Belfort en månad senare där han nu har försvarat bältet på ett väldigt framgångsrikt sätt 4 matcher i följd.

Personligen, och för väldigt många andra människor, så ser jag ingen större logik i den här matchningen, och om St. Pierre vs Diaz (weltervikt) för drygt en månad sedan kunde ses som smått märklig ur en aspekt, så är det här några nivåer värre. Chael Sonnen kommer från en förlust i mellanvikt mot den dominante Anderson Silva och att han får en titelchans direkt i en högre viktklass, som han inte har tävlat i på många år, är något sensationellt. Jag ser inte Sonnen som en värdig motståndare i dagsläget. Enligt VD:n Dana White så är det här en fight ”fansen har velat se”, och då syftar han givetvis på Vegas-anhängarna som i grund och botten inte vet ett jävla skvatt om MMA förutom att blod och brutna ben är jävligt häftigt, och en fight är inte en bra fight förrän det liknar ett rejält krogslagsmål mellan två kraftigt överserverade gäster.

Men för UFC är Chael Sonnen pengar, han är business, han säljer PPV-sändningar och biljetter genom att vara den inofficiella kungen av trash talk. För organisationens intresse var det inte dumt att låta de båda kombattanterna ha hand om varsitt lag i TUF-serien, ett slag som Sonnen faktiskt vann där två av hans slagskämpar (Kelvin Gastelum och Uriah Hall) gick till finalen. Men när de båda herrarna väl ska entra buren så har jag extremt svårt att se hur han ska kunna snacka till sig titeln.

Utöver det så har vi även en nedflyttningsstrid i Premier League som kommer vara ett inslag tillsammans med UFC-galan på speltips-menyn. Följ oss via Twitter för att ta del av spelförslagen på ett smidigare sätt: @spelaspelse samt @Puyol_SpelaSpel

/Puyol