Phil Hellmuth är en erkänt duktig pokerspelare men är även känd för sitt lite speciella beteende vid pokerbordet. Detta märktes tydligt i World Series of Poker (WSOP) Main Event i lördags då han kallade en motspelare som lyckats bluffa honom för ”idiot”. För detta fick han ett straff som innebär att han skulle få avstå att spela i en omgång.

Då detta hände var det blott 79 spelare kvar av 6 844, och om straffet fullföljdes skulle det betyda att Hellmuth gick miste om 80 000 i chips (mer än 10% av hans stack). Phil överklagade dock beslutet och straffet mildrades till en skarp varning.

Reaktionen på detta hos de andra spelarna var dock solklar: hade det varit en mindre känd spelare än Phil så hade straffet INTE mildrats. Det upplevdes alltså som att pokerstjärnan blev särbehandlad på grund av sin stjärnstatus.

WSOPs talesman Seth Palansky hävdar dock att straffet inte var påkallat utan först skulle ha resulterat i en varning innan ett sådant hårt staff tilldömdes Phil. Han medgav dock att Phils agerande var ett problem, men menar att Phil inte hade ont uppsåt.

Detta må vara sant, men ett evenemang som WSOP måste se upp med sådan särbehandling om det skall behålla sin särställning som den största händelsen inom poker och kunna fortsätta växa i popularitet.