Den allra första finalen i det nya jätteloppet Trotting Masters kommer att köras på Solvalla söndagen den 30 september 2012. Europas travelit möts då i en 2 140 meter lång kamp om totalt 500 000 euro i prispengar.

Det är den europeiska travunionen UET, Svensk Travsport och Solvalla som gemensamt beslutat att lägga finalen på Solvalla. Trotting Masters blir en del av en redan fantastisk tävlingsdag på Solvalla med finalen i Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks. Tre lopp som ingår i en extra V75-omgång.

Med ett förstapris på uppåt 2,5 miljoner kronor blir Trotting Masters direkt ett av de största loppen i världen och flygtransport kommer att ordnas från Paris så att de sportsliga förutsättningarna skall bli så bra som möjligt för alla finalhästar.

-”Grundtanken med Trotting Masters är att utveckla den internationella travsporten såväl sportsligt som spelmässigt. Det ligger i tiden och Trotting Masters har alla förutsättningar att bli ett lopp som de allra bästa hästarna i Europa kommer att satsa på”, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

-”Trotting Masters är ett nyskapande lopp och tillför den europeiska storloppscirkusen en helt ny dimension. Självklart är vi på Solvalla glada och stolta att få arrangera den första finalen under kriteriesöndagen”, säger Solvallas VD Tore Fyrand.

Vilka stjärntravare som gör upp i finalen avgörs av Trotting Masters europarankning, som bygger på att man samlar poäng i 105 utvalda stora lopp i Europa. De 12 hästar som samlat på sig mest poäng den 30 augusti 2012 är kvalificerade.

Just nu toppar den franske stjärnan Rapide Lebel Trotting Masters europarankning före svenske Joke Face som tränas av Lutfi Kolgjini. Bland de tolv främsta finns även elitloppsvinnaren Brioni, Commander Crowe och Wishing Stone.

-”Jag är jättepositiv till Trotting Masters, det blir som en ny elitloppsdag som lyfter sporten ytterligare en nivå. Jag kommer att matcha minst ett par av mina bästa hästar mot Trotting Masters final”, säger Lutfi Kolgjini.