Olympiatravet 2009 vanns av Triton Sund

OS-stjärnor på plats, rekordpublik, miljonutdelning – och ett fantastiskt världsrekord! Finalen i Olympiatravet 2009 på Åbytravet hade det mesta.

Den 29:e upplagan av Olympiatravet, som arrangeras i samarbete mellan ATG och Sveriges Olympiska Kommitté, vanns av Triton Sund och kusken Örjan Kihlström på tangerat världsrekord (1.11,1, 2140 m auto).

Segerekipaget hyllades i vinnarcirkeln av olympier som Charlotte Kalla och lag Anette Norberg, OS-guldmedaljörer i curling, inför hela 17 401 åskådare (publikrekord inte bara för Olympiatravet utan för Åbytravet någonsin).

En annan stor vinnare var Sveriges olympier och paralympier som på Åby fick ta emot 10,4 miljoner kronor.
-”Genom Olympiatravet har svensk travsport genom åren bidragit med drygt 174 miljoner kronor till den svenska olympiska rörelsen. Ett stöd som har lagt grunden för 241 medaljer”, säger Remy Nilson, vd ATG.

Av årets summa fick Sverige Olympiska Kommitté 9 400 000 kronor.
-”Olympiatravet är fantastiskt! Alla pengar går till våra olympiers förberedelser inför kommande olympiska spel”, säger Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande.

Sedan 1995 är också Sveriges Handikappsidrottsförbund (SHIF) delaktiga i Olympiatravet. 10 procent av totalsumman tillfaller de idrottare som deltar i Paralympics. I år blev det 940 000 kronor.

-”Vi är oerhört tacksamma för det stöd som alla V75-spelare ger oss genom Olympiatravet. ATG är via Olympiatravet vår största sponsor i Lag Paralympics. Och pengarna ska nu användas till satsningen mot kommande Paralympics”, säger Kari Marklund, ordförande i Svenska Handikappidrottsförbundet.