elitloppetI travlopp ska gångarten vara rent trav, men i många tävlingar kan hästen göra några få galoppsteg utan att diskvalificeras så länge det inte sker under upploppssträckan.

I travlopp körs hästen vanligen av en kusk som sitter i en sulky (en liten vagn på två hjul) som dras av hästen.

Att spela på travlopp

Framväxten av internationella spelsajter på internet har gjort det enklare än någonsin tidigare att spela på travlopp runt om i världen. Oavsett om du vill satsa på det svenska Elitloppet eller på Hambletonian Stakes på andra sidan Atlanten kan du enkelt och smidigt göra det i datorn, på din smartphone eller på surfplattan.

En fördel med att tippa travlopp på privata spelsajter är att de till skillnad från svenska ATG erbjuder spel på travlopp till fasta odds, och de brukar även erbjuda en hel del spelmöjligheter som inte finns tillgängliga hos ATG, såsom head-to-head, satsningar på vilket land den vinnande hästen kommer att vara från, hur det kommer att gå för en viss tränares hästar i ett stort evenemang, med mera. Samtidigt fortsätter ATG också att vara mycket populärt bland de svenska travtipparna, med klassiska spelformer som V75 och Dagen Dubbel.

Olika lopp

Exempel på viktiga travlopp i Sverige är Elitloppet, Olympiatravet, Hugo Åbergs Memorial, Sundsvall Open Trot, Konungens Pokallopp, Drottningens Pokallopp, Breeder’s Crown, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Åby Stora Pris.

Exempel på travlopp utanför Sverige som brukar få stor internationell uppmärksamhet är Hambletonian Stakes i USA, Kentucky Futurity i USA, Yonkers Trot i USA, Inter Dominion i Australien, New Zealand Trotting Cup i Nya Zeeland, Grand Prix d’Amérique i Franrike, Gran Premio Lotteria di Agnano i Italien, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup och Finlandia Ajo.

Det finns en särskild sorts travtävlingar som heter monté, och där används ingen sulky utan det sitter en jockey på hästens rygg. Frankrike är det land där monté är populärast, och travlopp av montétyp började hållas på stränderna i Normandie redan under första halvan av 1800-talet.

Även vad gäller vanliga travlopp med sulky är Frankrike ett av de mest tongivande länderna, tillsammans med USA, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland, Italien och de nordiska länderna, inklusive Sverige. Travlopp förekommer dock i betydligt fler länder än så.

Grand Prix d’Amérique i Franrike – travsportens inofficiella världsmästerskap

Grand Prix d’Amérique är det viktigaste travloppet i Frankrike och ett av de mest uppmärksammade travloppen i hela Europa. Ofta kallas det till och med inofficiellt för travsportens VM. Grand Prix d’Amérique körs på Vincennes travbana i Paris den sista söndagen i januari. Loppet hade premiär redan år 1920 och har körts varje år sedan dess, med undantag för åren 1940-1941 då det ställdes in på grund av kriget.

Sex svenska hästar har vunnit travloppet Grand Prix d’Amérique:

  • Scotch Fez år 1950 (svensk häst född i USA)
  • Dart Hanover år 1973
  • Queen L år 1993
  • Ina Scot år 1995
  • Gigant Neo år 2006
  • Maharajah år 2014

Läs mer om olika travlopp

Åby Stora Pris
Det är bara Elitloppet på Solvalla som slår Åby Stora Pris när det handlar om status för travlopp på svensk mark. Loppet, som har körts varje år utom ett (1975) sedan 1936, är internationellt travlopp som ingen stor häst och ingen stor tränare vill missa. Genom åren har alla de stora svenska hästarna visat upp sig och vunnit på Åbytravet, och en kusk som vinner Åby Stora Pris skriver för alltid in sig i historieböckerna.
Aintree Grand National
Grand National på Aintree utanför Liverpool är otvivelaktigt det mest berömda loppet inom hästsport i världen. Det första loppet kördes redan 1839, men Aintree var skådeplats för tävlingar även tidigare än så. Genom decennierna har loppet sedan anordnats år efter år, med undantag enbart för krigsåren 1941-1945.
Elitloppet
Elitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som det fullständiga namnet på loppet lyder, är Sveriges absolut största och även det internationellt mest kända svenska travloppet. Elitloppet har inte riktigt samma dignitet som exempelvis Grand Prix d'Amerique, men loppet är helt klart ett av de främsta på UET Masters Series (före detta Grand Circuit Européen).
Grand Prix d’Amerique
Grand Prix d'Amerique (tillägget ”Grand” sedan 2013) som anordnas på Vincennes-banan öster om Paris i Frankrike, är det mest berömda och det mest anrika travloppet i Europa, om inte hela världen. Det är inte för inte som loppet brukar benämnas som ett inofficiellt VM i trav. Ibland marknadsförs loppet till och med under det epitetet.
Hambletonian Stakes
Hambletonian Stakes är nummer ett i världen vad gäller travlopp med treåriga varmblod. Loppet ingår i tävlingsserien Triple Crown of Harness Racing for Trotters som också inkluderar Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Prissumman som vinnarhästen tar hem är av det absolut högsta slaget. Vinnaren tar hem närmare motsvarande sju miljoner kronor.
Olympiatravet
Finalen i Olympiatravet är, vid sidan av Elitloppet och Åbys Stora Pris, Sveriges mest prestigefulla och internationellt sett mest kända travlopp. Finalen, som går av stapeln på Åbytravet i Mölndal strax söder om Göteborg, är ett av de mest penningstinna arrangemangen på UET-kalendern med 330 000 euro i sammanlagd vinstpott.
Oslo Grand Prix
Oslo Grand Prix är Norges främsta travlopp och ett av de två norska travlopp som ingår i UET Masters Series (tidigare Grand Circuit Européen), som är en serie av 14 större travlopp i Europa. Oslo Grand Prix kördes för första gången 1966 och har körts alla år utom tre sedan dess.
Svenskt travderby
Få svenska travlopp har en sådan lång historia som Svenskt travderby, som traditionsenligt anordnas den första söndagen i september varje år. Det är Jägersro Travbana som är skådeplatsen för Svenskt travderby. Så har det varit sedan den första upplagan av loppet kördes så tidigt som 1928.
Svenskt travkriterium
Svenskt travkriterium räknas som ett inofficiellt svenskt mästerskap för treåriga hästar. Finalen avgörs på Solvalla sista söndagen i september efter kvaltävlingar runt om i landet. Segerchecken i Svenskt travkriterium är på 2 miljoner kronor. I samband med Svenskt travkriterium avgörs också Svenskt Trav-Oaks som är motsvarande lopp för treåriga ston. Segerchecken i Svenskt Trav-Oaks är 1,4 miljoner kronor.