MaharajahEnligt uppgifter från Jordbruksverket och Hästnäringens Nationella Stiftelse finns det idag (2014) cirka 90 000 varmblodiga travhästar i Sverige, plus cirka 10 000 kallblodiga travhästar och ungefär 1 200 startande ponnyer (huvudsakligen Gotlandsruss och Shetlandsponnyer).

Den svenska travhäst som sprungit in mest pengar under sin travkarriär är den varmblodiga hästen Victory Tilly. Hans rekord ligger på 37,7 miljoner kronor. Bland kallbloden är det Järvsöfaks som leder med sina 21,3 miljoner kronor.

Bland kallblodiga travare är Järvsöfaks också den mest segerrika svenska hästen, med totalt 201 segrar på meritlistan. Bland de svenska varmbloden är det inte Victory Tilly som är mest segerrik, utan den förstaplatsen delas istället av Molnets Broder och Dun Bunter som båda har vunnit 113 lopp var.

Ina Scot är det vinstrikaste svenska varmblodiga travstoet genom tiderna, med 20,3 miljoner kronor i vinstpengar. Det vinstrikaste kallblodiga stoet är Lundås Emelie som sprungit in 3,2 miljoner kronor. Det segerrikaste svenska travstoet är kallblodet Sjunga Best som vunnit 121 lopp. Bland varmblodiga ston är det Jixy som innehar rekordet med sina 103 segrar.

Svensk avel av travhästar

I Sverige är det huvudsakligen varmblodiga travhästar som föds upp, men det sker även viss avel av kallblodiga travhästar.

En viktig aktör för den svenska travhästaveln är organisationen Svensk Travsport (tidigare Svenska Travsportens Centralförbund) som godkänner och värderar hingstar. Kallblodshingstar kan bara bli godkända eller icke godkända, medan varmblodshingstar avelsvärderas för att avkommorna ska få fullständiga starträttigheter.

Enligt statistik från Svensk Travsport finns det i skrivande stund (2014) drygt 150 svenska kallblodiga hingstar som organisationen har godkänt för avel och 470 varmblodiga svenska hingstar vars avkommor får fullständiga starträttigheter. Den som vill veta mer om hur det fungerar kan läsa vidare i Registreringsreglemente för Svensk Travsport, särskilt kapitel 20 där Svensk Travsports avelsmål för varmblodstravare och kallblodstravare finns.

Den svenska aveln av travhästar äger rum på allt från stora kommersiella gårdar till små familjeföretag med ett eller några få ston. Det är vanligt att svenska uppfödare är medlemmar i Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) eller Travklubben Sleipner (för kallblod).

Travhästarnas namn

Ibland när man tittar på travtävlingar kan man slås av hur märkliga en del av de hästnamn som förekommer är. En av anledningarna till detta är att varje travhäst måste ha ett unikt namn. Varje år registreras cirka 3 500 nya varmblodsföl och drygt 500 nya kallblodsföl hos Svensk Travsport, och varje enskilt föl måste ges ett namn som inte redan är upptaget. Det får inte heller finnas hög risk för förväxling mellan olika namn.

När man registrerar sitt föl hos Svensk Travsport får man lämna upp till tre namnförslag på registreringsblanketten. Hästens namn får bestå av maximalt 18 tecken, inklusive mellanslag. Det är inte tillåtet att inkludera siffror i namnet, och Svensk Travsport godkänner inte heller namnförslag som de anser vara olämpliga på något annat vis. Dessutom ska kallblodiga hästar enligt traditionen ha svenska eller norska namn.

Att en registrerad häst har haft ett visst namn innebär i normalfallet inte att det namnet är upptaget för all evinnerlighet, utan det blir tillåtet för ett nytt föl att få namnet när det har gått mer än 20 år sedan den föregående namnregistreringen. Det finns dock undantag på den här punkten. Om ett namn fortfarande är väldigt starkt förknippat med en viss häst kan Svensk Travsport besluta att det inte får användas på nytt trots att det har gått mer än 20 år.

Läs mer om Svenska travhästar

Big Noon
Big Noon, eller Kejsaren som han brukade kallas, var en svensk travhäst med föräldrar från USA som var mycket framgångsrik på travbanorna under slutet av 1930-talet och första halvan av 1940-talet.
Bulwark
Bulwark var en travhäst från USA som har haft enorm betydelse för den svenska aveln av travhästar. Bulwark var en framgångsrik travhäst, men det är framförallt för sina många fantastiska avkommor som han är berömd.
Callit
Callit var en svensk varmblodig travhingst som vann 65 lopp under sin karriär, inklusive Stora Treåringspriset, Fyraåringseliten 1985, S:t Leger, Sprintermästaren 1985, Årjängs Stora Sprinterlopp 1987 och 1988, Jubileumspokalen och Hugo Åbergs Memorial. Callit var också den första svenskfödda häst som vann ett VM i USA (VM-loppet på Rooswelt Raceway i New York år 1987).
Colombian Necktie
Colombian Necktie är en svensk varmblodig travhäst som vunnit både Svenskt Travderby 2006 och Birger Bengtssons Minneslöp. Han har sprungit in över 7,5 miljoner kronor under sin travkarriär. Senaste starten ägde rum år 2012.
Commander Crowe
Commander Crowe är en svensk varmblodstravare som vann 23 lopp i följd efter första starten. Den 10 juni 2008 slog denna häst rekordet i flest segrar sedan starten, och petade ned Legolas till andraplatsen. Commander Crowe har utsetts till Årets Häst för både år 2007 och år 2008.
Copiad
Copiad var en svensk travhäst som under en period hade världsrekordet på 1000-metersbana med 1.10,7/1609 meter, ett rekord som han tog på hemmabanan Färjestad i Värmland.
Ego Boy
Ego Boy var en svensk travhingst som vann ett stort antal lopp under perioden 1970 – 1974 och utsågs till Årets Häst både år 1971 och 1973. På meritlistan finns bland annat en seger i Elitloppet från år 1973, Ego Boys mest framgångsrika år. Under 1973 startade Ego Boy i 23 lopp och gick segrande ur 18 av dem. Ofta var det flera hästlängder mellan honom och tvåan i ett lopp.
Express Gaxe
Express Gaxe slog igenom i slutet av 1970-talet och blev inte bara stor i Sverige utan också internationellt. De flesta segrarna tog han med sin uppfödare, amatörtränaren Gunnar Axelryd, i sulkyn.
Frances Bulwark
Stoet Frances Bulwark var en av de mest berömda svenska travhästarna under 1950-talet. Hon var den första svenska travhäst någonsin att vinna Elitloppet efter att det hade fått sitt nuvarande namn, något som skedde 1953. Hon var så populär att hon, tillsammans med sin dotter Francesdotter, fick vara gäster i Hylands Hörna år 1958.
From Above
From Above är en svensk travhingst som sprang in över 8,3 miljoner kronor under sin karriär och vann både Svenskt Travkriterium 2001, Svenskt Travderby 2002 och Elitloppet 2003. Att klara av den trippeln, och dessutom göra det inom loppet av tre år, är en enorm prestation.
Järvsöfaks
Järvsöfaks är en av Sveriges mest berömda kallblodiga travare, och många av dagens framgångsrika kallblodiga travhästar i Sverige och Norge har Järvsöfaks som far, farfar eller morfar.
Legolas
Legolas var en varmblodig travhäst som genom att vinna sina första 19 lopp i följd markant bidrog till att öka travintresset i Sverige. Det uppstod Legolas-feber och vid fikabord och stallbackar runt om i landet gick diskussionerna höga om hur länge han skulle kunna hålla sig obesegrad.
Maharajah
Maharajah är en varmblodig travhäst som bland annat har vunnit Svenskt Travkriterium för 3-åriga hästar, Svenskt Travderby för 4-åriga hästar, samt de internationella storloppen Prix de Belgique och Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris. När han vann Prix de Belgique var det med det nya löpningsrekordet 1.13,1/2850 meter.
Queen L.
Queen L. var den första svenskfödda häst någonsin att vinna det franska storloppet Prix d'Amérique på Vincennes, ett lopp som allmänt brukar räknas som travsportens VM. Hon gjorde detta år 1993, då hon var sju år gammal.
Sjunga Best
Sjunga Best var under sin storhetstid kallblodssportens stora drottning i Sverige. Sveriges Hästsportjournalisters Klubb korade henne till Årets Kallblod för både år 1979, 1980 och 1982. Sjunga Best är numera invald i Svenska Travsportens Hall Of Fame.
Victory Tilly
Lördagen den 3 augusti 2002 travade Victory Tilly kilometertiden 1.08,9 över 1609 meter i Nat Ray Trot på The Meadowlands Racetrack i East Rutherford, New Jersey (USA). Han hade med andra ord avverkat den engelska milen på 1 minut, 50 sekunder och 4 femtedelar. Detta var nytt världsrekord, och det var första gången någonsin en travhäst tog sig under drömgränsen 1.09. Alla tidigare världsrekord på kilometern tillhörde dessutom hästar födda i USA – en tradition som hade bestått ända sedan världsrekorden började noteras år 1845 och som svenske Victory Tilly nu bröt. Det var också första gången som en svenskfödd travhäst sprang ett absolut världsrekord.