Spela på galopp

trav odds betting

I Sverige är det av tradition spel på trav som har dominerat, men spel på galopp är helt klart på uppsegling och tack vare internets framväxt kan vi i Sverige inte bara följa svenska galopptävlingar utan också se galoppevenemang från en lång rad olika länder i realtid online på de stora spelsajterna.

Det är inte bara ATG som erbjuder spel på galopp utan det finns en lång rad olika spelsajter att välja mellan för den som är sugen på att börja spela på galopp, såsom Unibet, NordicBet, Bet365 och Bwin.

    Bästa spelbolag för spel på galopp

  1. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
  2. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
  3. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Erbjudandet gäller nya spelare | Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.07.23 | Min. insättning 100 kr. | Omsättningskrav 20x | Gratisspinsen är omsättningsfria & giltiga i 60 dagar. | Ev. vinster är riktiga pengar. | Läs fullständiga regler och villkor under ‘Bonus och Erbjudandevillkor’.
  4. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor

Spela på banan, hos ombud eller på internet

Det finns många olika vägar att gå för den som vill satsa pengar på galopp. Den mest traditionella är förstås att bege sig till galoppbanan och göra sina satsningar på plats. För den som vill spela hos ATG finns dessutom spelombud tillgängliga runt om i Sverige. Det finns cirka 1 800 ombud som tar emot spel på både trav och galopp för ATG:s räkning. De större ombuden brukar ha teveskärmar uppe där de sänder de aktuella loppen.

Alternativ till ATG – betting på hästsport

ATG är ju vad varje svensk person tänker när man nämner trav och galopp, men finns det något annat alternativ? Givetvis!

Vi har satt ihop det du behöver veta, med jämförelser och odds – och givetvis listar vi var du kan hitta dom!

Internet spelar in

Framväxten av internet har gjort att det idag finns gott om spelsajter där man kan spela på galopp. Vissa är breda sajter som även erbjuder spel på fotboll, hockey, politiska val, etc. Unibet, Expekt och Bet365 är alla exempel på sådana spelsajter.

Andra spelsajter är mer nischade på just hästport. Svenska ATG inriktar sig på trav och galopp, medan adra fokuserar på trav, galopp och greyhounds.

Live på datorn – inte bara tv

Om man vill kunna se galopploppen live i sin dator, på surfplatta eller i mobiltelefonen är det oftast bäst att spela hos någon av de spelsajter som fokuserar på just kapplöpningar snarare än på lagidrotter, eftersom utbudet av direktsända galopptävlingar brukar vara bättre där.

ATG visar till exempel alltid galopp vid lunchtid på onsdagar och söndagar. RaceBets visar galopp under en större del av dygnet eftersom de har en mer internationell inriktning. Det finns ju till exempel galopptävlingar i USA och Kanada som går av stapeln när det är natt här hemma i Sverige.

Galoppens spelformer hos ATG

Här nedanför hittar du information om de spelformer som erbjuds för den som vill spela på galopp hos Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG). Flera av spelformerna finns tillgängliga även hos andra spelarrangörer, men vissa detaljer kan skilja sig så det är alltid viktigt att kontrollera vilka regler som gäller på just den spelsajt du vill spela på.

Vill du ha hjälp med att spela på galopp? För flera av nedanstående spelformer kan man använda sig av Harry Boy. För många är Harry Boy mycket starkt förknippat med trav, men Harry Boy finns tillgänglig även för galoppspelare hos ATG.

Vinnare

Precis som det låter så är det här en satsning på vilken häst som kommer att vinna loppet. Lägsta tillåtna satsning hos ATG är 5 kronor. Om den häst du satsat på blir struken får du tillbaka din insats.

ATG anger preliminära vinnarodds, men de är bara preliminära och kan justeras beroende på vilka satsningar som görs. Oddset baseras på hur mycket pengar som finns satsade på respektive programnummer, vilket gör att oddset kan ändras en hel del innan start.

Mer information hittar du på vår sida om Vinnare och Plats:

Plats

För att vinna när man satsat på plats gäller det att den häst man satsade på placerar sig, det vill säga slutar som etta, tvåa eller trea i loppet. Om det är sex eller färre hästar som startar i loppet krävs dock att hästen kommer etta eller två för att man ska vinna något. Ordningsföljden spelar ingen roll.

Lägsta tillåtna satsning på Plats hos ATG är 5 kronor. Om den häst du satsat på blir struken får du tillbaka din insats.

Komb

Komb är en spelform som ATG har tagit fram särskilt för galopptävlingar. När man satsar på Komb gäller det att förutse vilken häst som blir etta och vilken häst som blir tvåa. Rätt ordningsföljd är ett måste för att man ska vinna något.

Lägsta tillåtna satsning på Komb hos ATG är 5 kronor. Om någon av de hästar du satsat på blir strukna får du tillbaka din insats för de kombinationer som hästen ingår i.

Mer information hittar du på vår sida om Komb.

Trio

När man spelar på Trio gäller det att tippa vilken häst som blir etta, vilken som blir tvåa och vilken som blir trea. Man brukar få mycket höga odds på tio vilket innebär att man kan vinna stort även med en blygsam insats. För galopplopp är det inte ovanligt att ATG har trioodds som ger över tusen gånger insatsen. Lägsta radpris på Trio är bara 2 kronor.

Rätt ordningsföljd krävs för att man ska vinna något. Om någon av de hästar du spelat på blir struken får du insatsen för de kombinationer hästen ingår i.

Mer information hittar du på vår sida om Trio.

Trio Flex

Trio Flex är en enklare variant av Trio där man fritt väljer antal hästar och gör en fast insats som räknas om till en procentsats.

V3

V3 är en spelform där det gäller att tippa vinnarna i tre lopp. Man får inte välja lopp själv utan man får kontrollera i programmet vilka lopp som utsetts till att vara V3-lopp.

Man börjar med att köpa andelar på ett valfritt antal hästar för det första loppen (V3-1). Varje andel kostar 10 kronor. Dina vinnande andelar från V3-1 kommer sedan att ge dig nya andelar i V3-2, och vinnande andelar i V3-2 byts mot andelar i V3-3. Det är vinnande andelar i V3-3 som ger betalt.

V3 är en spelform som många förknippar med spel direkt på galoppbanan, men det går alldeles utmärkt att spela på V3 även hos ATG i datorn eller på mobilen.

V4

Här gäller det att korrekt tippa vinnarna i de fyra lopp som valts ut av ATG. Radpriset är 2 kronor, och storleken på utdelningen vid vinst påverkas av hur många som lyckats få fyra rätt. Detta är alltså inte spel till fast odds.

Om ingen får fyra rätt blir det utdelning på tre rätt, och så vidare.

Om någon häst stryks får du inte insatsen tillbaka, utan du får in en reservhäst. Du kan ange reservhäst när du gör din satsning. Om du inte har angett någon reservhäst tilldelas du en enligt en förutbestämd ordning.

V5

V5 påminner om V4 men man måste tippa vinnaren i fem lopp istället för fyra lopp. Vilka lopp som ingår väljs ut av ATG, precis som för V4. Radpriset är 1 krona.

ATG har erbjudit V5 ända sedan år 1959, då det hade premiär på Åbys galoppbana.

V6

För information om V6, gå till stycken om V64.

DagensDubbel

DagensDubbel är en av de absolut mest populära dagliga spelformerna hos ATG. DagensDubbel spelas de tävlingsdagar som har V75, V86 eller V64. Två lopp väljs ut av ATG och ditt uppdrag är att tippa korrekt vinnare för bägge loppen. Lägsta radpris är 5 kronor. Man måste ha rätt i båda loppen för att vinna något.

Om någon av dina hästar stryks får du insatsen tillbaka för de kombinationer som hästen ingår i.

LunchDubbel

LunchDubbeln är upplagd som DagensDubbel men avgörs alltid på lunchen, mitt på dagen. Tippa vinnaren i två utvalda lopp och satsa minst 5 kronor per rad. Man måste ha rätt i båda loppen för att vinna något.

Om någon av dina hästar stryks får du insatsen tillbaka för de kombinationer som hästen ingår i.

V64

V64 är en spelform där det gäller att tippa rätt vinnare i sex (av ATG) utvalda lopp. För att vinna något krävs att man får minst fyra rätt.

Tips! Du kan välja att spela V6 istället för V64. Det är samma lopp som gäller, men du måste få sex rätt för att vinna något, och din vinst blir 2,5 gånger utdelningen för 6 rätt på V64.

Om någon av hästarna du satsat på blir struken när du spelar på V64 / V6 får du inte insatsen tillbaka utan får in en reservhäst. Du kan ange reserver själv i förväg. Om du inte har angett reserver tillsätts reserver enligt den förutbestämda turordningen.

V65

V65 påminner om V64 på så vis att man ska tippa vinnaren i sex lopp som valts ut av ATG. Den stora skillnaden är att man måste få minst fem rätt för att vinna något. Radpriset är 1 krona.

Tips! Du kan välja att spela V6 istället för V65. Det är samma lopp som gäller, men du måste få sex rätt för att vinna något, och din vinst blir 2 gånger utdelningen för 6 rätt på V65.

Om någon av hästarna du satsat på blir struken när du spelar på V65 / V6 får du inte insatsen tillbaka utan får in en reservhäst. Du kan ange reserver själv i förväg. Om du inte har angett reserver tillsätts reserver enligt den förutbestämda turordningen.

Programmets formrader för galopp

När man första gången tar en titt på ett program från en galoppbana kan det se ganska rörigt och förvirrande ut. Att lära sig ”dechiffrera” ett galopprogram är dock inte alls svårt, och när man väl har koll på vad de olika delarna innebär är programmet en utmärkt informationsskälla som man kan ha stor nytta av när man gör sina analyser inför ett galopplopp.

Här nedanför hittar du vad som gäller för ett galopprogram i Sverige för lopp där man kan satsa pengar hos ATG.

Den övre delen av programmet

I den övre delen av programmet hittar du information om följande saker:

  1. Loppnummer
  2. Om loppet är med i V4
  3. Loppets längd
  4. Beräknad starttid
  5. Prissummor
  6. Propositionen (villkoren för deltagande i loppet), inklusive vikt* och eventuella viktlättnader* för hästen.
  7. I de fall där jockeyn har viktlättnad* (och/eller övervikt) framgår detta av uppgifter inom parentes efter jockeyns namn.

* Du kan läsa mer om vikt och handicap längre ned på denna sida.

Den nedre delen av programmet

I den nedre delen av programmet hittar du information om följande saker:

  1. Bana, datum och loppnummer
  2. Hur mycket pengar den vinnande hästen får
  3. Typ av lopp
  4. Distans, underlag och bankonsistens
  5. Segertid
  6. Vinnare i löpningen (med den vikt* hästen bar)
  7. Tvåa i löpningen (med den vikt* hästen bar)
  8. Handicaptal*
  9. Hästens placering med avstånd i hästlängder från vinnaren eller delar därav
  10. Antal hästar som startade i loppet
  11. Vikt
  12. Ryttare
  13. Utdelningen per satsad 10 kronor

* Du kan läsa mer om vikt och handicap längre ned på denna sida.

Vanliga förkortningar

GaloppbanaFörkortning
Göteborg
Jägersro
Klampenborg (Köpenhamn)Kl
StrömsholmSt
Täby
Övrevoll (Oslo)Öv

 

LandFörkortning
DanmarkDK
FrankrikeF
IrlandIRE
ItalienI
StorbritannienGB
TysklandD

 

Typ av löpningFörkortning
Amatörlöpninga
Handikaplöpningh
Hästar som ej segratma
Åldersviktslöpningåv

 

UnderlagFörkortning
Dirttrack, sandbanadt
Gräsgr
Häcklöpning
Steeplechase, hinderlöpningst

 

BanförhållandenFörkortning
Blötbl
Godgd
Lättlt
Mjukmj
Något tungnt
Tungtg
Övriga termerFörkortning
Blinkersb
Död löpningdl
Flexibel blinkersf
Halslängdhls
Många hästlängder (fler än 20)m
Sidoludds

Vikt och Handicap

En galopphästs handicaptal uttrycks i form av ett generellt kilovärde. Alla hästar som är 3 år eller äldre graderas i kapacitet på en skala med värden ner mot 30 kg för de sämsta och upp till maximalt 100 kg för de bästa. En hästs handicaptal visar var den befinner sig i en officiell rankning.

Över kolumnen för handicap anges hästens senast uppdaterade handicaltal.

Om man till exempel tittar på en hästs fem handicaptal för de fem senaste starterna kan man få mycket intressant information. Man kan till exempel följa hästens formkurva.

Om man drar av ridvikten från formtalet får man fram ett plusvärde som kan användas för att jämföra hur hästen ligger till viktmässigt i jämförelse med övriga hästar. Generellt sett brukar det fungera så att ju högre plusvärde, desto större vinstchans för hästen i loppet. (Men givetvis spelar många olika faktorer in för det slutliga resultatet, inte bara plusvärdet.)

Vanliga distanser för galopplopp

Inom galoppsporten är utbudet av distanser mycket stort. Exempel på vanligt förekommande distanser i Sverige är 1 200 meter (sprint), 1 600 meter (medellång distans) och 2 400 meter (långdistans, även känd som stayerdistans).

Det finns ingen regel som anger exakt hur stor omkretsen för en galoppbana ska vara, utan det varierar mellan de olika anläggningarna. Hur långt ett varv är därmed olika från bana till bana.

Många faktorer spelar in

När man funderar på hur man ska tippa ett galopplopp är det förstås inte bara de tävlande hästarnas kondition som man måste ta en titt på, utan faktorer som galoppbanan, väderförhållanden, loppets villkor och vilka startspår hästarna har fått är av stor betydelse.

Vissa hästar gör bäst ifrån sig över kort distans, medan andra briljerar i långdistanslopp, vissa hästar klarar av tunga banor med bravur medan andra bara kan glänsa full ut på lätta banor, och så vidare.

Galoppbanans underlag

I Sverige anordnas galopptävlingar på både gräsunderlag och dirttrack (sandbana). Hur olika banor påverkas av olika väderförhållande varierar stort. Generellt sett brukar galoppbanor där underlaget är gräs vara fasta och snabba under sommarhalvåret, och sedan bli mjukare och mer tungsprungna under hösten då det regnar mer. Galoppbanor där underlaget är dirt / sand brukar inte förändra sig lika mycket när sommaren övergår till höst, däremot bör man tänka på att vinterväder med kyla ofta innebär att underlaget fryser och blir löst.

Startspår

Precis som på travet är hästarnas respektive startspår något man brukar ta i beaktande innan man gör sina satsningar på galopp. Generellt sätt brukar invändiga startspår (lågt startnummer) ge hästen en fördel gentemot de hästar som har fått höga startnummer. För lopp på korta distanser brukar startspår spela större roll, eftersom det finns mindre utrymme att kompensera för ett högt startnummer. Det gäller att snabbt hitta en bra position, och en häst som fastnar i ytterspår tvingas galopper en längre sträcka än de hästar som ligger i innerspår.

Värt att tänka på att gräsbanor under vissa väderomständigheter tenderar att bli mer svårsprungna i innerspåren än i ytterspåren.

Uppmärksamma ledvolten och nedstartsgaloppen

Travhästar värmer upp på banan innan start, men så är inte fallet för galopphästar i Sverige. Detta innebär dock inte att man inte kan ta sig en titt på deras skick innan loppet, bara att det är i ledvolten och under nedstartsgaloppen som man får bedöma dem. Nedstartsgaloppen äger rum framför publiken på banan när hästarna är på väg till startboxarna.

Här är några tips på vad man kan titta på:

  • Är pälsen (hårremmen) blank och glänsande? Detta är ofta ett bra tecken.
  • Om hästen har tränats mycket och på bra ett bra vis brukar den få tydligt markerade muskler i bakdelen av kroppen.
  • Om en häst verkar angelägen om att få springa och trippar runt mycket i ledvolten är det lätt att tro att den kommer att göra bra ifrån sig i loppet, men sanningen är att det finns en hög risk för att hästen gör av med för mycket energi innan loppet och inte har tillräckligt mycket kraft kvar när det verkligen gäller. En häst som är samlad och koncentrerad i ledvolten är ofta en säkrare satsning, men det finns förstås undantag. En viktig fråga man måste ställa sig är förstås hur hästen brukar uppträda innan lopp där den gör bra ifrån sig, och om den uppträder så idag. De individuella variationerna mellan olika galopphästar är stora.
  • Under nedstartsgaloppen är det ofta ett bra tecken om hästen galopperar lugnt och samlat, men huvudet lågt, och klarar av att hålla en jämn fart.