Queen L.

Queen L. var den första svenskfödda häst någonsin att vinna det franska storloppet Prix d’Amérique på Vincennes, ett lopp som allmänt brukar räknas som travsportens VM. Hon gjorde detta år 1993, då hon var sju år gammal.

Queen L. var känd för sin enorma styrka och kraftfullhet på travbanan. Under sin karriär startade hon i 82 lopp och vann 46 av dem, och hon sprang in totalt 17 470 695 kronor i vinstpengar.

Rekord: *1.14,2M; 1.15,1L; 1.13,5aK; 1.12,8aM; *1.14,7aL

Härstamning: Crowntron (US) – Attila L. (SE) e. Tibur (FR)

Bakgrund

Den stickelhåriga fuxen Queen L. såg dagens ljus den 21 maj 1985 och föddes upp av guldhandlaren Tore Larsson och hans hustru Linnea. Detta par födde upp många hästar, under samlingsnamnet Stall Ringen, och hade bland annat fött upp Attila L. som var mamma till Queen L. Attila L. var i sin tur avkomma till det stoet Asani II (e. Frosty Hanover u. Asani) som föddes i Danmark men flyttade till Sverige som 2-åring 1976.

Attila L. blev aldrig någon tävlingshäst, men visade sig vara kapabel att föra över riktigt bra gener till sina avkommor. Attila L. blev inte bara mamma till Queen L. utan också till Kings Sugarboy som sprang in 3 miljoner kronor, Olympia L. som sprang in 1,1 miljoner kronor och Ataraxi L. som sprang in 1 miljon kronor.

Queen L. var Attila L:s första föl. Pappa till Queen L. var Crowntron (e. Speedy Crown) som importerats från USA och var verksam vid Skråmsta Stuteri norr om Stockholm. Crowntron hann tyvärr bara ge upphopp till två kullar innan han drabbades av cancer och avled. En av hans avkommor var Sans Riva som vann Derbyt 1991, året efter att Queen L. hade vunnit det.

3-åring (1989)

Queen L. tog tid på sig att utvecklas, men startade som treåring i sex lopp varav hon vann fyra och kom tvåa i ett. Hon tränade och kördes av den skicklige kusken Stig H Johansson som fick henne att visa sig från sin bästa sida.

4-åring (1990)

Som fyraåring vann Queen L. Stochampionatet på Axevalla, och slog sedan sina jämnåriga konkurrenter av båda könen i Svenskt Travderby på Jägersro.

Under en presskonferrens direkt efter segern i Svenskt Travderby förvånade Stig H Johansson de församlade journalisterna genom att säga att Queen L borde avsluta sin travkarriär nu och ägna sig åt avel istället. Enligt hans uppfattning var hon för ”ospeedig” för att kunna hävda sig bland de äldre elithästarna.

Tore och Linnea Larsson delade dock inte Stig H Johanssons uppfattning. Dessutom fastslog Tore Larsson att han var för gammal för att ha tid att vänta på att se resultaten av Queen L:s föl, han ville njuta av att se sin häst tävla här och nu istället.

5-åring (1991)

Queen L. fick alltså tävla vidare. Som 5-åring startade hon i elva lopp och vann sju av dem, inklusive Svenskt Mästerskap på Åby och Gulddivisionens final på Solvalla.

6-åring (1992)

Som 6-åring startade Queen L. i 17 lopp. Hon vann sju av dem, kom tvåa i ett lopp och trea i två lopp. Queen L. var nu en av de snabbaste hästarna i Europa på distanser på 2 140 meter och uppåt.

7-åring (1993)

1993 var det år som Queen L verkligen blev inskriven i travets historieböcker. Sista söndagen i januari 1993 spurtade hon sig till seger i det enormt prestigefyllda långloppet (2 700 meter) Prix d’Amerique på Vincennes i Paris. Detta var första gången någonsin en svenskfödd häst vann det ärorika loppet. Vid tömmarna satt som vanligt Stig H Johansson.

Totalt startade Queen L. i 15 lopp under 1993 och hon vann 12 av dem. Dessutom kom hon tvåa i ett lopp och tre i ett annat, så det var bara i ett enda lopp hon blev oplacerad.