De första tävlingsmatcherna för den svenska klubbsäsongen 2014 är nu avverkade. Tio matcher har spelats under dagen och vi kan notera en del intressanta resultat. Blir här en mindre genomgång av dagen samt en blick över vad morgondagen har att erbjuda.

Alla dagens tio matcher levererade totalt 25 mål vilket ger oss ett snitt på 2,5 mål/match. Det var i Skåne som det smällde till allra högst och flest gånger när Malmö körde över Degerfors riktigt ordentligt. Slutresultatet där fastställdes till 7-1. Det var annars i Göteborg som dagen inleddes med ett intressant derby när det var avspark mellan Häcken – Örgryte redan klockan 12:00.

Häcken 2 – 0 Örgryte

Det unga och numera division 1-laget Örgryte IS hade en tuff uppgift på Valhalla IP när man ställdes mot det betydligt namnkunnigare Häcken. Trots det lyckades bortalaget bjuda på bra motstånd och första halvlek var en jämn historia där det naturligtvis var stort bollinnehav för Peter Gerhardssons och hans mannar, men utan att skapa några speciella farligheter. Annat blev det tidigt i andra halvlek när den ständigt hotande – på alla tänkbara vis – producerade Häckens 1-0-mål. Konsekvensen av ledningsmålet blev större dominans från hemmalaget och matchen avgjordes när Örgrytes André Nilsson i 66e minuten drog på sig sitt andra gula kort för dagen. Simon Gustafsson punkterade matchen helt och hållet när han sparkade in 2-0 på tilläggstid.

ivo

Gruppens övriga lag, Sandviken och Mjällby, ställdes mot varandra uppe i Sandviken. Där var det laget från Hällevik som helt väntat drog det längsta strået, om än väldigt knappt med sin 1-0-seger. Kampen om förstaplatsen kommer att stå mellan de båda allsvenska lagen. Man möts i en spännande gruppfinal i den sista matchen.

Malmö FF 7 – 1 Degerfors IF

Dagens överlägsna match vad gäller målproduktion finner vi nere i Malmö där en tredjedel av den sammanlagda skörden levererades. De svenska mästarna lyckades väldigt tidigt få hål på Degerfors som aldrig riktigt kom in i matchen. Ett piggt hemmalag visade upp stor offensivlusta och var totalt överlägsna bortalaget. Den 20-åriga högermittfältaren Simon Kroon blev matchens spelare då han stod för tre mål och i övrigt en bra insats. Vidare fortsätter Molins att visa sig vara en spelare som kanske trivs allra bäst allra längst upp i planen. Idag blev det två mål varav båda var väldiga klassmål. Det väntar angenäma problem för Åge Hareide.

Oroande var att nyförvärvet Markus Rosenberg fick lämna plan redan efter elva minuter på grund av en muskelskada. Fortfarande oklart om låret har drabbats av en sträckning eller bristning, men det lutar åt en lättare sträckning. Allsvenskans inledning ska inte vara hotad för anfallaren.

mff

Carlstad United 0 – 4 Brommapojkarna

När Brommapojkarna inledde äventyret i Svenska Cupen blev det bästa tänkbara öppning för de samt för oss som spelat på att laget ska avancera vidare. Man började på bortaplan mot Carlstad och Dardan Rexhepi fortsätter att visa imponerande form, idag ytterligare två mål. Niklas Bärkroth och Christian Kouakou, ett annat nyförvärv, fyllde därefter på målprotokollet. 4-0 till BP som tagit ett stadigt grepp om positionen som gruppetta.

Under morgondagen går övriga lag i gruppen in i turneringen. Troligen besegrar Åtvidaberg sin motståndare som är Jönköping Södra, men förhoppningsvis står sig målskillnaden ett par bollar med fördel för laget från Bromma.

BP

                                                                                                                                                  

Under söndagen ska den första gruppspelsomgången fullbordas. Det är fem matcher som ska spelas och anser att den mest intressanta matcher såhär på förhand hittas i Uppsala där Sirius tar emot Djurgården. Det nyblivna Superettanlaget har ett, för att vara nykomlingar, väldigt bra lag. Man dominerade helt och hållet i division 1 och kommer troligen klara sig kvar i Superettan utan några bekymmer. Om oddsen som lär släppas här under kvällen tilltalar blir det ett speltips på den här matchen, så håll ögonen öppna!

Övriga resultat idag:

BK Häcken 2 – 0 Örgryte IS
Malmö FF 7 – 1 Degerfors IF
Hudiksvalls FF 0 – 2 GIF Sundsvall
IF Elfsborg 3 – 0 IFK Östersund
Carlstad United 0 – 4 Brommapojkarna
Sandvikens IF 0 -1 Mjällby AIF
Helsingborgs IF 1 – 0 Ljungskile
Norrköping 0 -1 GAIS
Göteborg 2 – 0 Värnamo
Rynninge 1 – 1 Öster

/Mikel