Sverige ligger nu pyrt till i kvalgrupp ett till Världsmästerskapet i Sydafrika nästa sommar – Fotbolls-VM 2010. Lars Lagerbäck har tidigare tagit Sverige till ett antal stora mästerskap, men förr eller senare kommer ett misslyckande och i år är det kanske Lagerbäcks tur? Det ser tyvärr inte helt ljust ut för Sverige.

Trots att Sveriges storstjärna, Zlatan Ibrahimovic, just nu är inne kanske sitt livs målform finns stora chanser att tvivla på att Sverige faktiskt går vidare. Man har spetsen, men inte bredden och stabiliteten om vi jämför oss med storlag som till exempel Spanien och Tyskland. Spelare som Kim Källström, Christian Wilhelmsson, Henrik Larsson och Johan Elmander och övriga i svenska landslaget har inte samma jämna nivå och förmågan att prestera under lång tid som de stora stjärnorna ute i Europa.

I kvalgruppen har Sverige hittills haft ett riktigt bra defensivt spel. Endast ett insläppt mål på fyra matcher, och då har man avklarat en av matcherna mot Portugal. Daniel Majstorovic har gått in istället för Olof Mellberg ett par gånger och därmed tagit plats bredvid Petter Hansson i mittförsvaret, och gjort det med bravur. En av matchens spelare mot Portugal, då han plockade bort självaste Cristiano Ronaldo ur matchen. Man har även ett par bra alternativ som ytterbackar, trots att Erik Edman och Mikael Nilsson är de självklara alternativen när de är tillgängliga för spel.

Det är offensivt som Sveriges stora problem ligger! Två mål på fyra matcher, ett målsnitt på 0,50, det är verkligen inte godkänt för en trupp som har satt upp en klar målsättning om avancemang. Än mer oroligt är det då man ser att Sverige endast gjort mål i en av fyra matcher (hemma på Råsunda mot Ungern, matchen slutade 2-1).

Trots att man har en av världens bästa anfallare, Zlatan Ibrahimovic, så uteblir de verkliga målfyrverkerierna. Bredvid honom är oklart om vem som ska spela, då man har flera halvheta alternativ. Elmander gör mål om han får läge, men har en ytterst tveksam säsong i Bolton där han värvades för att göra mål men bara ”mäktade” med fem stycken. Andra alternativ är Marcus Rosenberg, som är iskall i Werder Bremen sedan en tid tillbaka, och Marcus Berg, som öser in mål i holländska Groningen men som saknar rutin från tävlingslandskamper. En som inte ens blev uttagen till truppen mot Danmark är också Allsvenskans skytteligaledare Tobias Hysén, som gjort nio mål på elva matcher så här långt. Ja, framåt har vi erkända problem!

I samma kvalgrupp som Sverige huserar våra rödvita grannar i sydväst, Danmark, vidare i tabelltoppen. Efter fem matcher är de fortfarande obesegrade och står nu, i stort sett, med ena foten på flyget ner till Sydafrika. Man har också den klart svåraste matchen ur vägen, och den spelade man med bravur – en match som slutade med 3-2 i dansk favör borta mot Portugal, efter en vändning utan dess like i slutminuterna…

Det är just mot Danmark, serieledarna, som nyckelmatchen för Sveriges överlevnad i kvalet kommer att spelas. Inte nog med det, den spelas hemma på Råsunda på vår nationaldag (6:e juni), vilket är ett intressant sammanträffande och inte en dag då vi vill bevittna ett svenskt nederlag. En förlust eller oavgjord match där, och vi kan nog med största sannorlikhet glömma ett Sverige i Sydafrika nästa sommar… ”Vinna eller försvinna”, där har ni läget, Sverige!