Sverigelotteriet heter ett nytt stort prenumerationslotteri som Folkspel drar igång i början av 2010. Ditt eget födelsedatum blir ditt lottnummer och dragning sker i TV varje vecka. Sverigelotteriet blir det enda prenumerationslotteriet där hela överskottet går tillbaka till Sveriges föreningar med idrottsrörelsen som största mottagare.

-”Möjligheten att tjäna extra pengar genom att sälja lotter är mycket viktig för idrottsföreningarna. Det gör det lättare för dem att bedriva den verksamhet de vill ha. Då behövs det också nya och intressanta produkter, som Sverigelotteriet”, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Svenskt föreningsliv engagerar idag cirka 5 miljoner människor. En bredd som inte har någon internationell motsvarighet. En stor del av alla dessa föreningar lever i en tuff ekonomisk verklighet och letar ständigt efter möjligheter att skapa en stabil ekonomisk bas.

-”Vi behöver starka föreningar. Det är där glädjen i idrotten, inspirationen och lusten att utmana sig själv grundas oavsett om drömmen är OS eller inte. Så har det varit för dagens stjärnor och så kommer det att vara för dem som ska bli morgondagens hjältar och förebilder. Alla tjänar på att vi har många föreningar i många idrotter, som klarar av att ha en riktigt bra verksamhet”, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

Det nya lotteriet debuterar i mars 2010. Redan nu pågår de första testförsäljningarna som visar på mycket goda resultat. Och föreningarna är nöjda med sin nya intäktskälla.

-”Sverigelotteriet är det största som hänt föreningslivet sedan BingoLotto startade. Vi är mycket positiva till upplägget och kommer att satsa 100 procent för att nå ut till så många som möjligt runt vår förening”, säger försäljningskonsulent Anna Johansson i Eriksfälts FF i Malmö.

-”Jag är helt övertygad om att Sverigelotteriet kommer att bli det största lotteriet i landet eftersom det bygger på att allt överskott går till föreningslivet. Vi ser det här lotteriet som en mycket stor framtida intäktskälla för vår förening”, säger Ingvar ”Nille” Niilimaa på Mora IK.

Lotteriet går till så att spelaren tecknar sig för ett abonnemang som innebär att man varje månad får hem ett lottpaket. Månadspriset är 149 kronor. Man kan vinna på både sitt födelsedatum och sin födelsemånad. Dessutom innehåller månadspaketet två Sverigelotten skraplotter. Har man en prenumeration vinner man i snitt en gång varannan månad och den som prenumererar på Sverigelotteriet avgör alltid själv vilken förening som ska få överskottet.

-”Efterfrågan på ett TV-sänt prenumerationslotteri från de lokala föreningarna är mycket stor och vi är glada och stolta att nu kunna leverera det. Sverigelotteriet är ju det enda i sitt slag och det ser mycket lovande ut. Folkspel driver sedan 18 år BingoLotto, som genererar närmare 200 miljoner till föreningarna varje år. Lotterierna skiljer sig dock åt i sitt konsumtionsmönster. Gemensamt för de båda lotterierna är att hela överskottet går tillbaka till föreningslivet. Med andra ord kompletterar de varandra på ett ypperligt sätt, och med samma ädla syfte”, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.