Listan är nu klar på de 16 representanter från varje allsvensk klubb som skall ingå i Svenska Supporterlaget 2010 och som har röstats fram av svenska folket. Mer än dubbelt så många röstade i år jämfört med förra året.

-”Över 72 000 unika besökare har varit inne på supporterlaget.se under röstningsperioden. Det är långt mer än en fördubbling mot förra året. Fantastiskt kul att se att så många engagerar sig i att stå upp för en schysst supporterkultur”, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF.

Det är andra året i rad som initiativet Svenska Supporterlaget genomförs. I år har intresset varit enormt och man har röstat flitigt på de 32 kandidater som nominerats från varje allsvensk klubb. Diskussionerna har gått varma på supporterlagets blogg på supporterlaget.se samt på supporterlagets facebook-sida, där skaran nu vuxit till över 2000 fans. Där har man också kunna följa vad supporterlaget från 2009 haft för sig under året samt bekantat sig med de nya kandidaterna.

-”Det känns jätteroligt att kunna lyfta fram och visa de goda exempel som finns runt om i landet på hur mycket supportrarna bidrar till stämningen på läktarna”, säger Palle Svensson, projektledare för Supporterlaget på Svenska Spel.

Tommy Theorin på SEF tycker supporterlagets uppgift är viktig för fotbollen:

-”I en undersökning som publicerades igår visar siffror på att det tyvärr finns en skev bild om vad en fotbollssupporter står för bland de som inte går på fotboll. 29 % tycker ett en supporter står för någon som är bråkig och störig medan denna siffra endast är 6 % hos fotbollspubliken.”

Svenska Supporterlaget är ett samarbete mellan föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), fotbollens huvudsponsor Svenska Spel och samtliga allsvenska fotbollsklubbar med syfte att lyfta fram de positiva krafterna i supporterkulturen. På Fotbollsgalan i Malmö den 15 november kommer vinnarna i supporterlaget bli hyllade samt få emotta ett stipendium på 10 000 kronor vardera för gott supporterskap.

Svenska Supporterlaget 2010 – 16 förebilder som står upp för en schysst supporterkultur:

 1. Djurgården: Jonny Lundin
 2. AIK: Jojje Lidén
 3. IF Brommapojkarna: Christian Nilsson
 4. IF Elfsborg: Johan Pettersson
 5. GAIS: Lisa Hillén
 6. Gefle IF FF: Eric Stefansson
 7. Halmstads BK: Bo Möller
 8. Helsingborgs IF: Joakim Jarolma
 9. BK Häcken: Thomas Nilsson
 10. IFK Göteborg: Emil Nachtweij
 11. Kalmar FF: Linus Sandberg
 12. Malmö FF: Sven Liljegren
 13. Mjällby AIF: Lena Sandberg
 14. Trelleborgs FF: Jan Inge ”NAN” Andersson
 15. Åtvidabergs FF: Katarina Wadstein
 16. Örebro: Lars-Peter Alexandersson