Svenska SpelSvensk fotboll och Svenska Spel tecknar ett nytt femårigt samarbetsavtal värt 119 miljoner kronor per år. Svenska Spel fortsätter därmed att vara fotbollens huvudsponsor fram till och med 2013. Avtalet rymmer bland annat en förstärkt satsning på damfotboll.

–”Det känns oerhört glädjande att Svenska Spel fortsätter att satsa på svensk fotboll. Vi har ett snart 75 år långt samarbete som vi nu förlänger och vi är mycket stolta över partnerskapet. Samarbetet har över tid inneburit att vi har kunnat utveckla svensk fotboll, såväl landslags- som seriefotbollen, och har varit en avgörande faktor för svensk fotbolls framgång”, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

–”Jag är mycket nöjd med att Svenska Spel även under de kommande fem åren är vår överlägset största och viktigaste samarbetspartner. Det ger oss en stabil grund att utveckla såväl klubbar som serier ifrån”, säger Bo Lundquist, ordförande för Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF)

–”Jag känner mig stolt och glad över att Svenska Spel nu kan fortsätta att vara en del av den samlade fotbollsfamiljens utveckling”, säger Anders Hägg, tf vd på Svenska Spel.

Det nya samarbetsavtalet omfattar tre olika avtalsdelar: Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitföreningen Damfotboll (EFD) har förhandlat var och sig med Svenskja Spel. Avtalen löper från och med den 1 januari 2009 fram till och med 31 december 2013.

Det nya SEF-avtalet innebär en kraftfull satsning på publikutveckling och arenasäkerhet. Genom det femåriga avtalet med Svenska Spel avsätts pengar till publikfrämjande aktiviteter för att ta tillbaks den publik som fotbollen förlorade under säsongen 2008. Som ett led i publikutvecklingen vid bortamatcher införs till exempel en bonus för de föreningar som har flest supportrar på sin bortasektion. I det nya avtalet kommer även Fair Play att manifesteras tydligare för att inspirera till ett tydligare och bättre värderingsarbete inom svensk fotboll, från minsta knattelag till de framgångsrika landslagen.

Satsning på damfotboll
Svenska Spel fördubblar sin satsning på svensk damfotboll. För att långsiktigt kunna bibehålla svensk damfotbolls konkurrenskraft kommer pengarna att användas till i huvudsak talangutveckling inom EFD. Som exempel startas ett helt nytt seriespel för lovande talanger på väg in den yppersta eliten, med målet att långsiktigt matcha fram konkurrenskraftiga elitspelare.

–”Vi är väldigt glada idag! Den ökade satsningen på damfotboll som Svenska Spel nu gör kommer att betyda oerhört mycket. Den ger oss möjligheter att på helt nytt sätt utveckla talanger, locka publik och stärka vår position som en av världens ledande damfotbollsnationer”, säger Susanne Erlandsson, ordförande för EFD.

–”Vi har ett damlandslag som slåss om medaljer i mästerskapen och en liga som håller världsklass. Intresset för damidrott i allmänhet ökar i Sverige och inte minst för fotbollen. Fler utövare, större publik, större spelintresse och mer bevakning i media. Vårt gemensamma avtal ger en bra grund för att satsa långsiktigt på utveckling och framtiden”, säger Anders Hägg.

Samarbetsavtalet innehåller också bland annat rättigheter om branschexklusivitet samt marknads- och exponeringsrättigheter kopplat till landslagen, Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan och division 1 damer.

Källa: Svenska Spel