Svenska Spel har meddelat att de kommer att börja erbjuda det nya europeiska lotterispelet Eurojackpot i Sverige från och med den 28 januari 2013.

Eurojackpot är ett nytt europeiskt lotteri vars lotter för närvarande går att köpa i åtta olika länder (nio när Sverige ansluter sig). Det finns alltid en garanterad vinst på €10 miljoner, men vinsttaket är satt betydligt högre än så och ligger på €90 miljoner.

€10 miljoner motsvarar med dagens växelkurs smått fantastiska 86,5 miljoner svenska kronor, medan en vinst på €90 miljoner skulle innebära att någon får nästan 780 miljoner kronor!

”Vi har länge haft en efterfrågan på denna typ av spel så det känns väldigt bra att det nu blir tillgängligt även i Sverige”, säger Birgitta Bosell-Biström, produktansvarig för Eurojackpot på Svenska Spel. ”Landsöverskridande lotterier är en stor trend i hela världen just nu och Eurojackpot är ett av de nyare spelen på marknaden. Vi tror att svenskarna kommer att tycka att det är spännande med ett helt nytt spel som kan göra en rikare än man någonsin fantiserat om. Vi fick tillstånd från regeringen att gå med i spelet vid årsskiftet förra året och sedan dess har vi tittat på alla komponenter för att se att det är möjligt och intressant för oss att lansera spelet.”

Eurojackpot startade i mars i år och de länder som hunnit ansluta sig är Danmark, Finland, Estland, Nederländerna, Tyskland, Spanien, Italien och Slovenien.

Att delta i lotteriet från Sverige kommer att kosta 25 kronor per rad. Du väljer fem nummer av femtio möjliga till din rad + två så kallade stjärnnummer av åtta möjliga. För att vinna jackpotten behöver du pricka in alla sju numren. Du är då garanterad en vinst på minst €10 miljoner.

Återbetalningsprocenten för Eurojackpot är bara 50 procent, vilket innebär att det bara är hälften av alla pengar som strömmar in som kommer att betalas ut igen i form av vinster. Sannolikheten för att vinna högsta vinsten är 1:59 och sannolikheten för att vinna något överhuvudtaget är 1:21.

Den största vinst som hittills betalats ut av Eurojackpot bestod av €27,5 miljoner och vanns på en lott som lämnats in i Nordrhein Westfalen i Tyskland.

Köp din lott hos Svenska Spel

Nästa dragning kommer att ske den 1 februari 2013, och från och med den 28 januari 2012 kan du köpa lotter till denna dragning hos Svenska Spel. Lotterna finns tillgängliga både hos Svenska Spels spelombud, på Svenska Spels sajt och direkt i mobiltelefonen.

”Dragningen görs i Finland och tanken är att den ska sändas i TV. Vi vet dock ännu inte exakt vilken tid och i vilken kanal”, förklarar Birgitta Bosell-Biström.