Maharajah nominerad till Årets Häst 2011Svenske Maharajah har vunnit det prestigefyllda loppet Prix d’Amerique på Vincennes i Paris, med Örjan Kihlström vid tömmarna.

Det blev fjärde gången gillt för Maharajah i Prix d’Amerique. År 2010 kom han tvåa, år 2011 fyra och år 2012 slutade han som oplacerad.

Se hela loppet

Efter en omstart på Vincennes placerades Maharajah som tvåa, bakom Yarrah Boko. Sedan övertog Maharajah ledningen en tid, men blev omkörd av favorittippade Up And Quick. Så småningom avancerade andrahandsfavoriten Ready Cash fram till täten, men detta påverkade inte Maharajah som låg kvar bakom Up And Quick. Ready Cash galopperade på upploppet, varpå Örjan Kihlström styrde ut Maharajah och tog sig förbi Up And Quick.

Du kan se hela loppet nedan:

Segeryra på Vincennes

När det stod klart för Kihlström att hans Maharajah var först i mål kastade han pisken och lät ut ett jubelskri. Hos tränaren Stefan Hultman började glädjetårarna rinna, och snart var champagnen uppkorkad hos Travkompaniets Annika Lindblom med sällskap. Maharajahs uppfödare Margareta Wallenius-Kleberg från Menhammars Stuteri fanns också på plats på Vincennes för att delta i hyllningarna av Maharajah.

Maharajah slapp dock undan den värsta uppståndelsen och fick slappna av i lugn och ro ompysslad av sin skötare Lisa Skogh, innan det var dags att återvända till träningsanläggning Grosbois.

Travkompaniet som äger Maharajah fick ta emot ett förstapris på €450 000.

”Kommer luckan vinner vi”

”I fjol blev allting fel, i år blev allting rätt”, sammanfattar Örjan Kihlström loppet i en intervju med ATG efter helgens seger på Vincennes. ”Jag hoppades [på seger] redan när Stefan bestämde sig för att starta och jag kände in på upploppet – kommer luckan vinner vi. Det var helt enkelt vår dag.”

För Kihlströms del har en seger i Prix d’Amerique varit högst upp på önskelistan ända sedan han vann Elitloppet för drygt tio år sedan.

”När jag vann Elitloppet med From Bove 2003 var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Den segern kommer jag nog alltid att hålla som den största. Efter Elitloppet har nästa mål och dröm varit att vinna Prix d’Amerique,” avslöjar han.

Vilket blir nu nästa lopp för Maharajah? Prix de France körs den 9 februari och sedan följer Prix de Paris den 23 februari, två lopp som har €400 000 var i prispotten. Om Maharajah kommer att delta beror givetvis på många olika faktorer, inklusive hur det går med återhämtningen nu efter Prix d’Amerique.

Andra svenskar på Vincennes

Kretsen kring Maharajah var långt ifrån de ända svenskarna som hade anledning att hurra efter Prix d’Amerique 2014.

  • Tvåan Up And Quick sköts om av svenskan Jessica Samuelsson (dotter till Jägersrotränaren Ola Samuelsson).
  • Trean Yarrah Boko är uppfödd av svenska Boko Stable och har tränats av norske Trond Andersen.

Svensk Prix d’Amerique-historia

  • Den första svenska segern i Prix d’Amerique stod Scotch Fez och Sören Nordin för år 1950.
  • Nästa svenska seger inträffade år 1973, då Dart Hanover vann med Berndt Lindstedt i sulkyn.
  • Exakt 20 år senare var det dags igen, då Queen L. segrade ihop med Stig H Johansson.
  • År 1995 vann legendariska Ina Scot Prix d’Amerique, körd av Helen A Johansson. Fram till Maharajahs seger med Örjan Kihlström nu i helgen var detta den senaste gången ett helsvenskt ekipage vann Prix d’Amerique.
  • År 2006 verkade det först som att Jag de Bellouet hade vunnit Prix d’Amerique, men hästen diskvalificerades och Giant Neo – tränad av Stefan Melander – tilldömdes segern. Giant Neo kördes inte av någon svensk utan av belgaren Dominik Locqueneux.