Det känns som att Allsvenskan 2015 nyss startade, men nu står vi här mitt i ett fyraveckors långt uppehåll och kan faktiskt börja summera den första delen av säsongen. Tretton matcher har spelats och i detta blogginlägg blir det en liten genomgång och vem och vilka som har varit en positiv överraskning, och vem som inte har varit det.

Den mest sammantagna överraskningen såhär långt måste ju faktiskt vara att det inte varit så många skrällar och oväntade händelser överlag. Om man börjar med att titta i den nedre delen av tabellen så har vi Åtvidaberg, Halmstad, Örebro, Sundsvall och Falkenberg som tillhör den regionen. Visst, det var överraskande att Örebro föll ihop totalt efter den mycket fina insatsen i Svenska Cupen, men man ryckte trots allt upp sig och spelade bra på slutet av vårsäsongen. Att Åtvidaberg är tabelljumbo är kanske inget man gått in och satsat på inför säsongen, men definitivt var det väntat att man skulle få det kämpigt den här säsongen.

Detsamma gäller i den högre delen av tabellen där Göteborg, Elfsborg, Norrköping, Malmö, Djurgården och AIK utgör den sidan. Seriens största och, just nu möjligtvis enda, skräll hittar vi i den insats som Norrköping har stått för. Det är oerhört imponerande att man trots ett relativt ett lagbygge som inte imponerar så särskilt har kammat in 27 poäng. Janne Andersson är en rutinerad tränare som nu visat att han fortfarande kan. Anledningen är väl att fått ihop ett okej försvarsspel – farligheten framåt har funnits där i många år.

Apropå försvarsspel så går det inte att undkomma den fantastiska första del av säsongen som Göteborg har åstadkommit. I detta inlägg så lämnar jag debatten huruvida det är att snyggt eller utvecklande för svensk fotbolls framtid åt sidan, utan fokuserar istället på att hylla. Man har alltså på tretton matcher endast släppt in fem mål. Det är sensationellt om man dessutom adderar in i ekvationen att Thomas Rogne och Matthias Bjärsmyr vid olika tillfällen fått stå över matcher på grund av skador.

Med fem poängs ledning till de jagande lagen är man naturligtvis favoriter till guldet. Det känns dock som att mycket avgörs under Silly Season-perioden som kommer här i sommar. Försvinner Lasse Vibe? Man skall ha klart för sig att laget inte har producerat speciellt många mål framåt heller. Minst av de lag som befinner sig på topp sex delen av tabellen. Om då en sådan kvalitativ anfallare lämnar detta bygge så är det många poäng som man riskerar att tappa i höst eftersom man oftast vinner matcher med en sådan liten marginal.

Det kan dessutom hända en del grejer kring spelare som Emir Kujovic och Djurgårdens Mushekwi - allsvenskans två största utropstecken såhär långt.

                                                                                                                                                     

Man blickar framåt mot den andra delen av Allsvenskan med en stor portion av glädje. Det skall bli spännande att fortsätta följa återkomsten av Guillermo Molins och se vilket slag denna herre kommer tillbaka i.

På återseende!

/Mikel